Agnieszka  Dołączyła: 15 Lut 2008
  K100D Super / RAW / Photoshop / prosze o pomoc
Witam serdecznie wszystkich. jestem od 2 dni posiadaczka k100d super. Nastawiłam w aparacie na raw, ale niestety photoshop nie otwiera mi pliku raw pef. troszke przeglam tutaj postów na temat pef ale nigdzie nie znalazłam informacji w jaki sposób otworzyc ten plik. przyznam ze w tych wszystkich przekomwertowaniach plików jestem ciemna jak noc, dlatego prosze aby ktos mi pomógł poradzic sobie z tym problemem w dosc prosty sposób. eh, zrobilam sesje mojemu kochanemu chrzesniakowi podczas kąpieli jak nurkuje, myje sie i kiedy ogladam na lcd w aparacie to mnie sciska ze nie moge ich obejrzec na kompie. pozdrawiam

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Agnieszka, jaką masz wersję photoshopa. Jeżeli CS2 to potrzebujesz ACR 3.7, do CS3 4.1 (chyba). Plik możesz pobrać z netu i rozpakować do katalogu \Plug-Ins

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Którą masz wersję photoshopa i którą wersje konwertera Adobe Camera Raw. Rawy z K110D Super obsługiwane są od bodaj ACR 4.1 działającego z PS CS3. Jeśli masz PS CS2 to przekonwertuj pef-y na dng darmowym programem Adobe DNG Converter. DNG otworzy Ci CS2.
Adobe DNG Converter znajdziesz tu http://www.adobe.com/supp...latform=windows

[ Dodano: 2008-02-16, 11:38 ]
W dokumentacji ACR 3.7 K100D Super nie jest wymieniony.

[ Dodano: 2008-02-16, 11:44 ]
Czy zainstalowałaś oprogramowanie dostarczone z aparatem na płytce CD? Jest tam program do wywoływania rawów Pentax Photo Laboratory.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Można jeszcze RawTherapee użyć do samego wywoływania :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Również można użyć Silkypix Developer FREE http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/download/

Agnieszka  Dołączyła: 15 Lut 2008
baaardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. mam cs3 i nie zainstalowalam płytki ktora dostalam wrtaz z aparatem. juz zabieram sie do roboty, mam nadzieje ze wszystko pojdzie ok. dziekuje za wskazówki.pozdrawiam.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
W moim przypadku, K100dS, właśnie dopiero CS3+CameraRaw 4.3.1, dopiero poradził sobie z raw'ami pentaxa. Wcześniejsze wersje PS i CR nie dawały rady.

[ Dodano: 2009-03-23, 00:50 ]
Agnieszka napisał/a:
baaardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. mam cs3 i nie zainstalowalam płytki ktora dostalam wrtaz z aparatem. juz zabieram sie do roboty, mam nadzieje ze wszystko pojdzie ok. dziekuje za wskazówki.pozdrawiam.

I co?
Ciekawe co porabia pytająca?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
dybon, po cholerę odświerzałeś wątek sprzed ponad roku???
Rozpisałem się, żeby koleżance pomóc, a potem zobaczyłem datę. No i skasowałem posta, bo co robić.
:mrgreen:

A tak dla zabawy, bo Samp wywoła wilka z lasu, a że mój post był ostatni, zastosowałem szeroko znaną sztuczkę z odświeżaniem.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dybon napisał/a:
A tak dla zabawy, bo samp wywoła wilka z lasu

że co??? :shock:

A tam się ktoś pytał o rawy, podałeś linka mn do tego tematu.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Aha.

sinner  Dołączył: 03 Mar 2009
hehe

tez nie spojrzałem na datę. Uzbrojony w wiedzę (uzyskaną od Was :D) chciałem walnąć elaboracik na temac ACR i w ogóle a tu takie jaja ;). Temat sprzed roku. no cóż tym razem sie nie wykaże :)

baśka  Dołączyła: 23 Maj 2009
pawelek-79 napisał/a:
dybon, po cholerę odświerzałeś wątek sprzed ponad roku???
Rozpisałem się, żeby koleżance pomóc, a potem zobaczyłem datę. No i skasowałem posta, bo co robić.
:mrgreen:

Dobrze, dobrze, bo przy okazji ja skorzystałam:-)) tez mam/miałam z tym problem:-))

Skocz do: