BarteKK  Dołączył: 03 Maj 2007
  Wielka plama na matrycy
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Kasetki :mrgreen:

Niestety już po 2 dniach doczekałem się pierwszej poważnej plamy na matrycy.

Oto ona:

Jest ona widoczna na każdej przysłonie przy każdej ogniskowej w kicie.

(Jest jeszcze kilka innych ale wychodza dopiero przy f/25 więc nie przejmuje się nimi)

Kompletnie nie przypomina dotychczasowych plam jaki widziałem.
mam pewne wątpliwości co do tego czy dałoby się to usunąć. Co o tym sądzicie? Wygląda tak poważnie że lepiej by było zanieść ją do serwisu? Drugie pytanie to (wiem że są tryliardy wątków o tym ale zapytam się jeszcze raz) co polecacie jako środek do czyszczenia matrycy? Grucha? Szmatka z mikrofibry? Patyczek higieniczny?

Z gory dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wez gruche i dmuchnij - syf na matrycy

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jeśli jest taka wielka, to prawdopodobnie zobaczysz ją podnosząc lustro do czyszczenia.
Słuchaj Tetenalu - tym razem wyjątkowo dobrze radzi.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
to jest wielkie? to moze niech Milo sie pochwali :evilsmile:

PS gruchnij sobie i bedzie po klopocie, Michu dobrze gada, ze Fafniak dobrze gada.

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Z własnych kilkunastodniowych doświadczeń (w tym bieganie po plaży) z kasetką w miejsce gruchy polecić mogę również odkurzacz (marki dowolnej), mi ładnie zassał jakieś wynalazki z matrycy.
Co do szmaty to sobie daruj, w instrukcji piszą, żeby szmatą nie szorować.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
masterblaster napisał/a:
odkurzacz (marki dowolnej), mi ładnie zassał jakieś wynalazki z matrycy

oj bardzo to dziwny pomysl, bo mozna wyssac cosik wiekszego, niz syfy (lusterko jakies? a moze listki migawki?). Na prf byly kiedys foty wyssanej migawki - no ale to byl analog 8-)

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
l_uka napisał/a:
masterblaster napisał/a:
odkurzacz (marki dowolnej), mi ładnie zassał jakieś wynalazki z matrycy

oj bardzo to dziwny pomysl, bo mozna wyssac cosik wiekszego, niz syfy (lusterko jakies? a moze listki migawki?). Na prf byly kiedys foty wyssanej migawki - no ale to byl analog 8-)

Oo, ja takim lekkim ciągiem czyściłem....ale chyba najmę gruchę!

BarteKK  Dołączył: 03 Maj 2007
Dmuchnałęm gruchą i jest wszystko w porządku! Paproch usunięty :mrgreen:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Nie martw się wkrótce będzie następny (piszę o tym w wątku dot. nieszczelności DSa) i grucha nie pomoże jak się przyklei.

gatto_nero
[Usunięty]
Jest wiele sposobów a dzisiaj powiem ci żebyś kupił pędzelek z nylonu w sklepie dla plastyków i tego syfa zmiótł...

recce  Dołączył: 05 Mar 2007
Witam wszystkich,
Nie chciałem zakładać nowego wątku, dlatego podłączyłem się pod ten... gdyż mam podobny problem z matrycą i nie wiem, czy jest to tylko zabrudzenie, czy uszkodzenie. Otóż na większości zdjęć (zwłaszcza jak jest jasne tło) widać 4 plamki zawsze w tym samym miejscu. Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć co to może być i co z tym można zrobić?
Pozdrawiam, Michał

Link do przykładowego zdjęcia z zaznaczeniem plamek

http://img254.imageshack....sg1s3141uf3.jpg

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
na 99,9% syfy na matrycy. grucha i bedzie ok

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
zy dobrze pisze :-)

Tylko na Boga... pamiętajcie, że niektóre gruchy mają w sobie talk... zwłaszcza te, kupione w aptece.

Ostatnio w plenerze spotkałem Nikoniarza, który tak właśnie "załatwił" sobie D70-tkę.
Poza tym to bardzo sympatyczny człowiek (znajomy Morko, którego pozdrawiam :-) ), który tylko dlatego nie ma Pentax-a, że miał już szkła do Nikona... Cóż pech... ale przynajmniej nie jest fanatykiem :-)

Podsumowując: dmuchać można... ale z ostrożna! ;-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
no trzeba raczej sprawdzic wczesniej czy cos z gruchy nie wylatuje (talk czy np skroplona woda). a jak sie nie wydmucha to nie wiem bo jeszcze tak nie mialem ;-)

To już wiem, jaki sobie zrobię prezent urodzinowy, jak wybiorę się w niedzielę na giełdę foto do Stodoły... :-D
Mam nadzieję, że to faktycznie tylko jakieś paprochy, które da się wydmuchać... ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
recce, na 120% paproch. Zrób eksperyment - ustaw przysłonę na dużą warość, np 22 - zobaczysz wtedy bardzo wyraźny zaryz paprocha.

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
bEEf, nawet jeśli jest to paproch na matrycy?

[ Dodano: 2007-07-02, 15:46 ]
Mi się wydaje (może niesłusznie), że paproch mógłby być ostry, gdyby leżał na soczewce i to zewnętrznej. Ale co da zwiększenie przysłony, skoro paproch leży pomiędzy przysłoną i matrycą?

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
Panowie, nie wiem, czy już było coś na ten temat...

Przeżyłem szok... byłem świadkiem czyszczenia matrycy (horror!) przez "serwisanta" w zakładzie fotograficznym, który znajomemu sprzedał kiedyś DL-a.
Wyglądało to tak:

"Fachowiec" bierze do ręki sprężone powietrze, ch*** do środka... potem chucha na matrycę i czyści czymś, co przypomina wkład do markera pozbawiony koloru...

Delikatnie zapytałem, czy takie szorowanie nie zaszkodzi matrycy... przecież ONA jak Kobieta...
Fachura zaśmiał się i powiedział, że matryce mają bardzo trwały filtr, coś jak lakier, który chroni przed uszkodzeniami drobin piasku, który dostanie się do środka i przez przypadek zostanie na matrycy. Takie w miarę delikatne szorowanie nie jest jej w stanie zniszczyć. Trzeba pamiętać, by się wcześniej pozbyć piachu i twardych drobin ze środka. Wystarczy para wodna, by się pozbyć tego, co się przykleiło...

Coś mi się przypomniało w tej chwili o "wzmocnionym chuchu" ;-)

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-07-02, 15:54 ]
costa, taki paproch w polu magnetycznym matrycy może sobie lewitować na ten przykład... i co?

Robię zdjęcie... jest coś!
Zdejmuję obiektyw, wlączam trym CLN i nic nie ma... :-/

Zakładam obiektyw i znowu jest... Qlka (se myślę...) czary jakieś?!

Powodzenia w wojnie z PAPROCHAMI! Po szumie to kolejny wróg! :evilsmile:

A co sądzicie o takim wynalazku? Warto ryzykować, czy lepiej pozostać przy samej gruszce?

http://www.allegro.pl/ite...oryginalny.html

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
bEEf, nawet jeśli jest to paproch na matrycy?
costa, nawet. Jest to związane z tym, że im mniejsza dziura, tym bardziej skoncentrowana wiązka światła, więc i bardziej skupiony cień paprocha na matrycy. Jakby co, służę fotami :-)

Skocz do: