cdtomekr  Dołączył: 02 Maj 2008
[ DUBEL ] pentax K10 czy nikon D80?
Witam, jestem początkującym fotoamatorem i chcę kupić sobie pierwszą cyfrową lustrzankę do tej pory fotografowałem na "małpkach" i mam dylemat co kupić czy Pentaxa K10 czy Nikona D80 czy może Canona D30? aparat ma mi służyć do różnego rodzaju fotografii np. nocna, plener, imprezy rodzinne no i będę potrzebował kilka obiektywów. Naczytałem już sie dosyć duzo i nie wiem jaką podjąć decyzję np. przeczytałem na forum Nikona, że D 80 lubi przepalać zdjęcia gdzie jest dużo białego np. ślub jak ta sprawa wygląda w Pentaxie K10?. Ogólnie proszę o porady za i przeciw chociaż najbardziej chodzi mi po głowie Pentax K10 i czy jest prawdą , że do Pentaxa jest drogi serwis i obiektywy, czy jest trudno go potem odsprzedać?
Pozdrawiam.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Kup Canona 30D albo Nikona D80. Pentaksa nie kupuj.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Canon D30 to zupełnie inna półka - to stara lustrzanka (3 megapiksele). Pewnie chodziło Ci o 30D?

Ciężko coś wybrać tylko po tym, że aparat ma służyć do różnego rodzaju fotografii... :-) Musisz się zastanowić, czy potrzebujesz shake reduction, czy będziesz używał starych, dobrych manualnych obiektywów, czy może szarpniesz się na dobre nowe z autofokusem. W ogóle mnóstwo jest rzeczy, w których te aparaty się różnią i nad którymi można (czasem warto) się zastanowić.

Aha, ja bym oczywiście wybrał K10D. :mrgreen: (ale czego można się spodziewać po forum Pentaksa?)

[ Dodano: 2008-05-02, 23:59 ]
Tak jeszcze pomyślałem, że jeśli masz się przesiąść z typowej małpki, to K10D może być za trudnym aparatem dla Ciebie... Może lepiej wziąć coś z programami tematycznymi? Najlepiej żeby miał programy: zdjęcia nocne, krajobrazy, imprezy rodzinne. :-) (wbrew pozorom ta rada nie jest żartem, prostszy w obsłudze aparat może być lepszy przy wchodzeniu w świat lustrzanek)

A i tak przyjdzie zorzyk i zamknie wątek, bo nie przeczytałeś regulaminu forum i nie skorzystałeś z szukajki, żeby kontynuować na przykład w w tym wątku.

Albo jakimkolwiek innym o tych aparatach. Nieładnie.

Do Lipalipski czemu twierdzisz, żeby nie kupować Pentaxa, Shake reduction przydatna sprawa a obiektywy będę używał różne i stare manualne i jak mnie będzie stać to nowe z AF a powiedzcie mi jak jest w Pentaxie z awaryjnością i jaka to jest produkcja Chiny, Japonia czy gdzieś indziej?

A czemu nie poszukasz istniejących wątków z porównaniami tych aparatów? A czemu nie przeczytałeś regulaminu, zanim zapytałeś? A na CanonBoard i forum Nikona też zadawałeś takie pytanie?

Właśnie dlatego nie kupuj Pentaksa. :-P

Na innych forach nie pytałem się jeszcze a na tym forum szukałem coś na ten temat i nic ciekawego nie znalazłem jak coś masz to podeślij mi linka

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006

http://manufactura.home.p...783b7fb0c5b70a1

I wiele innych. Wyszukiwarki nigdy nie widziałeś?

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
poszukaj czym sie roznia poszczegolne systemy i w czym sa lepsze/gorsze od innych. kazdy system jest w czyms lepszy a w czyms innym gorszy. taki np. pentax ma ogromny wybor swietnych obiektywow staloogniskowych, olympus ma najtansza, najlzejsza i najmniejsza lustrzanke na rynku... canon i nikon jest najpopularniejszy wiec ma najwiekszy rynek wtorny i akcesoriow, sony cos tam tez pewnie ma. itp. itd. zastanow sie co jest wazniejsze.
a jakoscia zdjec sie nie przejmuj, z kazdego aparatu mozna wyciagnac super foty.

mik.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
mik napisał/a:
olympus ma najtansza, najlzejsza i najmniejsza lustrzanke na rynku
Dodaj jeszcze, że najmniejszy wizjer. Bo ceny obiektywów Olka już takie najmniejsze nie są.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Nikon jest prawie cztery razy lepszy.
*puf*

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
dsk napisał/a:

[ Dodano: 2008-05-02, 23:59 ]
Tak jeszcze pomyślałem, że jeśli masz się przesiąść z typowej małpki, to K10D może być za trudnym aparatem dla Ciebie... Może lepiej wziąć coś z programami tematycznymi? Najlepiej żeby miał programy: zdjęcia nocne, krajobrazy, imprezy rodzinne. :-) (wbrew pozorom ta rada nie jest żartem, prostszy w obsłudze aparat może być lepszy przy wchodzeniu w świat lustrzanek)

DSK, czy robiłeś fotki małpką, że tak twierdzisz?
cdtomekr:
- po dwóch latach gapienia się jak małpa w LCD kompakta mam obawy, czy poradzę sobie z patrzeniem przez wizjer - dlatego wybieram K10D duży wizjer (w Nikonie D40 widziałem długi ciemny tunel z jasną kropeczką na końcu)
- nie stać mnie na drogie porządne zoomy, więc liczę na zakup kilku używanych stałek (tylko mi ceny nie podbijaj!)
- miałem w moich niedużych dłoniach K100D, większy K10D dużo lepiej mi pasuje.
Umiejętności fotografowania bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Ten sam dylemat miałem i wybrałem k10d idź do sklepu i pomacaj wtedy zobaczysz co Ci lepiej spasuję.

A610 napisał/a:

A610, oczywiście, że fociłem małpką, dokładniej Canonem A610. Ja akurat nie miałem żadnych problemów z przejściem na K10D, ale czytałem na forum o takich osobach, które miały - i zaczynały od zielonego czy innych programów.

witusch
[Usunięty]
W moim przypadku, istotne bylo wczesniej juz nabyte zaufanie do Pentaxa, ale przewazyl sklep w ktorym moglem "pomacac". Drugiego tak solidnie jak k10/20d wykonanego body, na tej samej polce cenowej nie znajdziesz. Jak zdalem sobie sprawe, ze jedyne body, ktore w moich oczach moze konkurowac z k10d to Nikon D300, wzialem kadyszke i jestem wiecej niz zadowolony.

Pozdrawiam

PS nie znam nikogo rozsadnego, kto bylby kadyszka rozczarowany.

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
dsk napisał/a:
A610 napisał/a:

A610, oczywiście, że fociłem małpką, dokładniej Canonem A610. Ja akurat nie miałem żadnych problemów z przejściem na K10D, ale czytałem na forum o takich osobach, które miały - i zaczynały od zielonego czy innych programów.

Jak łatwo się domyślić, też przesiadam się z A610. (uchylnego LCD będzie brak...?)
Pozdrawiam

yachoo  Dołączył: 23 Kwi 2008
A610 napisał/a:
(uchylnego LCD będzie brak...?)

A mi nie jest wcale brak. Przesiadłem się z canona s3. I większą frajdę sprawia mi jednak schylanie się do podłogi z aparatem, niż ustawianie sobie ekranika :)

witusch napisał/a:
jedyne body, ktore w moich oczach moze konkurowac z k10d to Nikon D300

No i ja się z tym zgadzam. Jest bardzo porządnie zrobiony i dopracowany. Dzięki temu, że weszło k20d możesz mieć teraz k10d o 500 zł taniej niż "gorszego" od niego nikona d80. "Gorszego", a nie gorszego, bo w tej klasie na prawdę te różnice mają małe znaczenie i jak masz dryg do fotografii, to Ci te różnice nie będą za bardzo przeszkadzać. ;)

A610 napisał/a:
(uchylnego LCD będzie brak...?)

Raczej nie, bo i tak nie kadruje się na wyświetlaczu. :-) Prędzej wizjer kątowy by się pewnie przydał. :-P A tak serio, to jak napisał yachoo - jak na razie frajdę sprawia takie patrzenie przez wizjer, niezależnie od pozycji fotografującego. :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dsk napisał/a:
Prędzej wizjer kątowy by się pewnie przydał. :-P
Można sobie dokupić.

Skocz do: