Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Pytanko do Ebay-erów
Nakupowałem już mnóstwo rzeczy na allegro i tu wszystko jest dla mnie jasne.
Mam pytanko do osób, które kupowały coś na Ebayu, ile mniej wiecej czasu idzie paczka z obiektywem z Anglii?? Przyjmijmy ze płatnosc PayPalem poszła zaraz po wygraniu.
Wstyd sie przyznać, ale wlasnie wygrałem mój pierwszy bidding.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Wito76, czekalem ostatnio 6 dni...
wyslana zostala w srode a dostalem we wtorek

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Ostatnio obiektyw z Anglii wędrował do mnie całe cztery dni.

To... prawie jak Pocztą Polską tylko nie te kilometry.
Kolejne lamerskie pytanko, tę paczkę przynosi listonosz czy jakiś kurier?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wito76 napisał/a:
Kolejne lamerskie pytanko, tę paczkę przynosi listonosz czy jakiś kurier?
Jak wysłano pocztą, to listonosz.

No wlasnie sie zastanawiam, wygralem aukcje w niedziele popołudniu, od razu przelalem pieniazki, napisalem o tym sprzedawcy a ten w poniedzialek juz wystawił mi pozytywa. Czyzby tak szybko dostal ode mnie kase czy po prostu uwierzyl mi na slowo? Na inteligo dopiero dzis mam zaksiegowaną tę transakcję, ale to mnie akurat nie dziwi, bo np place kartą za paliwo i tez za 2-3 dni widzę te operację na wyciągu.

[ Dodano: 2008-06-18, 20:15 ]
argawen napisał/a:
Jak wysłano pocztą, to listonosz

Royal Mail Airmail Post (Small Packets)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jak płaciłeś przez paypal, to kasa prawie natychmiast się przelewa na jego konto paypal, oczywiście jeżeli masz odpowiednią ilość środków na podpiętym koncie bankowym

co do listonosza, to np przesyłki pocztowe ze stanów (USPS) przynosił mi zawsze taki ni to kurier, ni to listonosz, ciężko powiedzieć

zresztą u mnie to nawet paczki pocztowe nie są noszone przez listonoszy, tylko przez jakąś zewnętrzną firmę, która nie ma kluczyków do skrzynek w bloku (listonosze mają) i rzucają awiza gdzie popadnie.

[ Dodano: 2008-06-18, 20:18 ]
ze stanów przesyłka ok 5 dni (poczta), z UK też podobnie mi szło

powinno być dobrze, pewnie nawet szybciej niż z polski :)

O ile nasi domokrążcy czegos nie wywiną :).
Żona ostatnio 2 tygodnie czekała na tusz do rzęs z allegro, skonczył sie wiec poleciala do Rossmanna i se kupila. Ironia losu, na drugi dzis przyszedl listonosz.

Wito76 napisał/a:
Żona ostatnio 2 tygodnie czekała na tusz do rzęs z allegro
Przecież poczta strajkowała.

co się ostatnio coraz częściej zdarza

a alternatywy póki co nie widać

Osobiście nie mam kłopotów z pocztą. Na czas strajków nic nie zamawiałem i nie wysyłałem :evilsmile:

jungli
[Usunięty]
Wito76 napisał/a:
ile mniej wiecej czasu idzie paczka z obiektywem z Anglii??

EU to srednio 7dni
US podobnie bo tam ida jak przeciag.

Paypal robi wplaty od razu, a normalna rzecza jest, ze kasa zniknie ci po jakims czasie,
ja kiedys placilem za bilety lotnicze, a zeszlo po 2 tyg! szok.

pozdroofka

PS
Radze szukac po roznych ebayach:) ten UK juz mocno przeczesany!:)

jungli napisał/a:
Radze szukac po roznych ebayach:) ten UK juz mocno przeczesany!:)

Jakos nie bardzo mi podchodzi kupowanie w USA czy HongKongu, podatki + cła sprawiają, ze nie bardzo wiem ile faktycznie zapłaciłbym za szklo.

są jeszcze niemieckojęzyczne ebaye ;) - fakt że trudniej tam trafić na opcję zapłaty via PayPal, ale się zdarza :)

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
No to ja mam pytanie w temacie. Przy zakupach z USA jesli paczka trafi w łapy celników, to oni mnie powiadomią o tym ze mam cos uzupełnic/zaplacic? czy ja mam sie domyslic ze po takim czasie to paczka juz u nich i sam sobie znalezc ktory UC i wogole?

mateo_m, dostaniesz zawiadomienie o nadejściu przesyłki.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Dzięki Zdano, teraz musze wykrzesac w sobie troche cierpliwosci i poczekac... Moj pierwszy zakup miedzynarodowy...
A czy ktos sie orientuje czy towar uzywany jest clony i vatowany?

KilliChilli  Dołączył: 06 Maj 2008
Dostaniesz albo i nie dostaniesz powiadomienia :-/ Ja ostatnio czekałem na paczkę i po 2 tyg sam poszedłem do urzędu celnego i okazało się. że ona tam u nich leży i czeka na oclenie. Musiałem jeszcze dostarczyć papierki i zapłacić troszkę i paczkę mi oddali. Tylko, że w sumie trwało to prawie miesiąc :-P

Towar używany jest normalnie clony i vatowany ale tylko wtedy gdy celnikom sie zechce. Tak, więc różnie może być. Zależy od szczęścia.

mateo_m napisał/a:
czy towar uzywany jest clony i vatowany

W moim przypadku nie było tłumaczenia, że używane, że stare, że to prezent, naliczyli opłaty i już.

jungli
[Usunięty]
No fakt cos o tym wiem:) celnicy leca sobie teraz troszke w kulki, jeszcze niedawno bylo tak, ze po prostu dostawales paczke niezwlocznie do domu z blankietem do zaplacenia, od decyzji mozna sie odwolac ale nie za wiele to da zapewne.

Na paczce musi byc napisane, ze to prezent w kazdym innym wypadku jesli przejdzie przez celnika, zapewne naliczy on clo i vat, generalnie jest to temat rzeka i nie jeden celnik pewnie moglby tydzien tlumaczyc o co B a i tak moznaby tego nie zrozumiec:)

pozdroofka

Skocz do: