Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
  RAW, EXIF jak zagnieździć GPS
Czy spotkał się ktoś z możliwością modyfikacji EXIFa w RAWie? A dokładnie dodawaniem do niego danych o GPS?
Z JPEGiem nie ma problemu, ale jak zechce mi się ponownie wywołac RAWA i zapomnę o gps w starym JPEGu to bedzie kicha...

Pozdro

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Ja nie wiem, ale się wypowiem ;)
Ganz, skąd bierzesz dane o pozycji żeby je potem wstawiać do .jpegów?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ijon napisał/a:
Ganz, skąd bierzesz dane o pozycji żeby je potem wstawiać do .jpegów?
Pewnie z GPS-u.

argawen napisał/a:
Pewnie z GPS-u.
No, chyba że ma odbiornik Glonass-u ;)
Ale chodzi mi o to jaką drogę przechodzi ten sygnał GPS. Podejrzewam że odbiornik podpięty jest do palmtopa a palmtop zapisuje co jakiś czas pozycję, potem pozycja jest wpisywana do .jpegów w PCcie.
W sumie fajna rzecz mieć geo-tagowane wszystkie swoje zdjęcia, ale kupowanie palmtopa i odbiornika GPS tylko do tych celów to zbyt droga zabawa jak dla mnie.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Przecież do tego nadaje się każdy, najprostszy nawet odbiornik GPS, który pozwala rejestrować ślad. Albo nawet nie musi rejestrować śladu, wystarczy tylko markować miejsca zrobienia zdjęcia. Ja tam wiele razy synchronizowałem zdjęcia ze śladem zapisanym w turystycznym odbiorniku GPS podczas wycieczki - bez większych problemów, w domu na komputerze. Jedyne co, to trzeba poprawnie czas ustawić w aparacie. Albo odpowiednią korektę wprowadzić przy lokalizacji miejsca zrobienia zdjęcia na śladzie.

Ijon napisał/a:
Podejrzewam że odbiornik podpięty jest do palmtopa
Albo sam odbiornik, np. Garmina. Przy każdym zdjęciu zaznacza pozycję. Potem tylko wpisuje w jpg.
Ijon napisał/a:
ale kupowanie palmtopa i odbiornika GPS tylko do tych celów to zbyt droga zabawa jak dla mnie.
Pewnie GPS służy do innych celów. Np. wyznaczania pozycji. Czasami się przydaje, gdy się zgubisz w lesie :-) . A zaznaczanie pozycji zrobienia fotki, to przy okazji.

A ile kosztuje taki najtańszy, używany odbiornik GPS nadający się do takich zastosowań? (Strasznie mnie wkurza dodawanie zdjęć do mapy na Flickr ;-)

Ijon napisał/a:
A ile kosztuje taki najtańszy, używany odbiornik GPS nadający się do takich zastosowań?
Garmin eTrex

Garmin etrex nie jest najtańszy. Jest najtańszym Garminem, ale ja bym proponował poszukać Holux'a GM-101 (albo Alana 500 - to to samo jest) - niższa cena od Garmina "żółtka" a większa funkcjonalność.

matb napisał/a:
ale ja bym proponował poszukać Holux'a GM-101 (albo Alana 500 - to to samo jest) - niższa cena od Garmina "żółtka" a większa funkcjonalność.
Tylko gdzie go szukać. Google, skapiec i porównywarki cen nie wyrzucają tego urządzenia.

argawen, w Polsce ZTCP to handlują (handlowały?) tym dwie firmy - jedna z Poznania i jedna chyba z Bydgoszczy. Tak coś mi świta, ale nieszczególnie się tym interesowałem. Najprościej zapytać użytkowników: http://holux.wikidot.com/ - o tu, pewnie wszystko powiedzą co trzeba ;-)

Chwila szukania i mam: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3920390
Tam trzeba pytać, bo to oni sprzedawali w PL.

Co do gpsa i synchronizacji tu są moje dawne doświadczenia :

link do pl.rec.foto.cyfrowa

Nikon D200 ma możliwość podpięcia odbiornika GPS nadającego dane w NMEA, więc pewnie zapisuje w jpegach, a domyślam się, że również w rawach bo w przeciwnym wypadku byłoby to bez sensu.
A ja dalej nie wiem jak zmodyfikować EXIF z RAWa... :cry:
kiedyś czytałem na forum, że ktoś modyfikował inne dane z EXIFa w RAWie tylko nie doszukałem się jak...

[ Dodano: 2007-09-04, 09:37 ]
Na razie poszukiwania zawieszone, a na placu boju pozostał :
ExifTool
który teoretycznie potrafi czytać i zapisywać w *.pef, ale niestety nie miałem wystarczająco zaparcia żeby go przetestować bo jest to programik do przetwarzania wsadowego z linii poleceń i jakoś nie lubie takich...

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
Ganz napisał/a:
Na razie poszukiwania zawieszone, a na placu boju pozostał :
ExifTool
który teoretycznie potrafi czytać i zapisywać w *.pef

Praktycznie również. Przetestowałem.

poproszę konkrety jakieś? znaczy *.bat + programik do konwersji z normalnych współrzędnych na EXIFowe?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ganz napisał/a:
Czy spotkał się ktoś z możliwością modyfikacji EXIFa w RAWie?

RoboGEO niestety nie jest darmowy.

Ijon napisał/a:
A ile kosztuje taki najtańszy, używany odbiornik GPS nadający się do takich zastosowań?

jakies 200pln (sirf III koniecznie!) + oprogramowanie w telefonie (ja uzywam Smartcom Navigatora do zapisywania sladow). Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie fajne i szybko sie nudzi ;]

Odgrzebię wątek bo może komuś się przyda, a zapomniałem zamieścić rozwiązanie bezpośrednio po tym jak je znalazłem:

http://quote.google.com/p/gpicsync/

Geniany programik, po polsku, tworzy pliki *.kml, zapisuje w RAW - *.pef, sporo zalet takich jak szczegółowy log, intuicyjne określanie interwału czasowego pomiędzy gps i aparatem i inne.
Nieliczne wady: ręcznie trzeba wpisać przesunięcie UTC, brak wizualizacji wewnątrz programu (ale można jednym kliknięciem wywołać to samo w Google Earth, więc w sumie zaleta ;-) )

jarekt  Dołączył: 22 Lip 2007
Re: RAW, EXIF jak zagnieździć GPS
Ganz napisał/a:
Czy spotkał się ktoś z możliwością modyfikacji EXIFa w RAWie? A dokładnie dodawaniem do niego danych o GPS?
.....
Pozdro

Jest darmowy Geosetter http://www.geosetter.de

Z nakładką ExifTollGUI http://freeweb.siol.net/hrastni3/ tez dobrze się pracuje :)

Skocz do: