K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Dlaczego nie Nikon ? Pytam poważnie ?niezawodny napisał/a:ale oglądałem ostatnio fotki z lustrzanek (głównie Nikony) u paru znajomych i stwierdziłem że kompakt to jednak jest kicha w porównaniu.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
argawen napisał/a:Dlaczego nie Nikon ? Pytam poważnie ?
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
bEEf napisał/a:niezawodny, temat oczywiście był wałkowany![]()
Piszesz, że podobają Ci się zdjęcia z lustra, sam się fotografią nie interesowałeś, ok. Na szczęście piszesz też, że przydałby się szeroki kąt, a nie superzoom, więc jest nadzieja![]()
Ale przeczytaj sobie ten wątek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11533
W skrócie - lustro to cudowna sprawa, ale:
1. Bez wniknięcia trochę głębiej w temat, możesz się rozczarować, bo dostaniesz gorsze foty niż z kompaktu (uproszczenie, ale mniej więcej o to chodzi w tym temacie). Dlatego, siłą rzeczy, będziesz musiał się fotografią zainteresować...
bEEf napisał/a:
2. Nie wierz w to, że kupno lustrzanki z jednym obiektywem to koniec wydatków. O nie. To po prostu wciąga.
Czyli - jeśli masz trochę wolnego czasu na rozwijanie zainteresowań i liczysz się z wydatkami - dawaj czadu![]()
niezawodny napisał/a:akby się dało wolałbym jednak automat i bynajmniej nie tylko o lenistwo tu chodzi ile o to że często focę coś na co nie ma czasu żeby bawić się w ręczne nastawy.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
matb napisał/a:Ja sobie knuję, że jak kuzyn ma D200, znajomy D80, to dla Ciebie pasowałby D40(x). Albo D60 nawet. Po co CI się pchać w Pentaxa?
A skoro wypisujesz takie rzeczy:
niezawodny napisał/a:akby się dało wolałbym jednak automat i bynajmniej nie tylko o lenistwo tu chodzi ile o to że często focę coś na co nie ma czasu żeby bawić się w ręczne nastawy.
to już naprawdę Pentaxa sobie raczej odpuść. Chyba właśnie dla takich osób jak Ty stworzono to D40(x).
niezawodny napisał/a:Hmm, jak wspomniałem jestem trochę laikiem w tym temacie - oczywiście wiem że Nikon jest firmą topową ale myślę że Pentax też by mi wystarczył.
niezawodny napisał/a:kuzyn ma Nikona D200 ze szkłami
Na twoim miejscu wszedłbym w Nikona. Zawsze można pożyczyć od kogoś szkło.niezawodny napisał/a:znajomy, z którym jadę wkrótce na wakacje (jedziemy autem całymi rodzinami) ma Nikona D80
Popieram. Dzisiaj właśnie ktoś na spotkaniu chwalił Nikona D40 za świetną automatykę.matb napisał/a:Chyba właśnie dla takich osób jak Ty stworzono to D40(x).
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
niezawodny napisał/a:postanowiłem się nauczyć dobrze focić lustrzanką
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
matb napisał/a:
To w takim razie nie ma zmiłuj. Dowolny analogowy korpus, standardowe szkło i kilka rolek slajdu.
niezawodny napisał/a:Analog odpada całkowicie
niezawodny napisał/a:OK to skoro koniecznie chcecie mówić o Nikonie to 2 pytania; dlaczego Nikon i który model? Niezłe jaja
icelander napisał/a:na tym forum zawsze poleca sie nikona,szczególnie D40
Pentax jest dobrym aparatem. Ale lustrzanka, to nie wszystko. Liczą się szkła. Jeżeli masz wśród znajomych/rodziny kogoś z Nikonem, to masz możliwość pożyczania szkieł, akcesoriów itd.niezawodny napisał/a:Czyli jak dobrze rozumiem to jednak Pentax jako pierwsza lustrzanka nie jest najlepszym pomysłem?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki