kwarc  Dołączył: 25 Kwi 2006
soczewka macro S 40. ?
S 40
taki opis pojawił się przy soczewce na 52mm -nie jestem dzielny w makrofotografii :-/ więc może ktos mnie oświeci
pozdrawiam
allegro

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: soczewka macro S 40. ?
kwarc napisał/a:
taki opis pojawił się przy soczewce na 52mm -nie jestem dzielny w makrofotografii :-/ więc może ktos mnie oświeci

Ściema :-) . Podstawowym zadaniem soczewki jest zmiana biegu promieni światła, a skoro zmienia, to nie pozostaje bez wpływu na resztę układu optycznego (obiektyw). Fakt, że to jest soczewka Pentaksa i została zaprojektowana z myślą o Pentaksowych stałkach 50mm, więc dobrze z nimi wspólpracuje (miałem S25, sprzedałem ostatnio za 50 zł). Nie wiem co sprzedwaca miał na myśli pisząc "niewidoczna dla obiektywu".

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
ClicoFantastico napisał/a:
"niewidoczna dla obiektywu".

To sie powlok SMC tyczy - tak z opisu wynika.

ClicoFantastico napisał/a:
zaprojektowana z myślą o Pentaksowych stałkach 50mm

Konkretnie K 1.2 i 1.4 bo m'ki a, f i fa to juz 49mm.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Nie wiem co sprzedwaca miał na myśli pisząc "niewidoczna dla obiektywu".

To jak z tymi polepszaczami dźwięku zakładabymi na kable ze strony audiovoodoo. Ich siła tkwi w tym, że są "idealnie przezroczyste dla sygnału", czyli tak, jakby ich w ogóle nie było. Proste, a zarazem genialne.
http://audiovoodoo.alatar.pl/purifier.htm

bEEf napisał/a:
http://audiovoodoo.alatar.pl/purifier.htm

Ktos juz przytaczal strone z tego typu cudami...

jeżeli zaprojektowana dla stałek to z zoomami niekoniecznie :roll: np 28-70? (też 52 :-/ )

Cytat
jeżeli zaprojektowana dla stałek to z zoomami niekoniecznie :roll: np 28-70? (też 52 :-/ )

Soczewka to soczewka, zawsze skraca ogniskowanie. Nie ma znaczenia czy stalka czy zoom.

kwarc napisał/a:

Nie chodzi o to czy do stałek czy zoomów, ale do jakiej ogniskowej. Seria S jest przeznaczona do 50mm, są jeszcze T do dłuższych obiektywów. Jest taka ładna tabelka u Dimitrova, polecam :).

Zakręciłem kiedyś S 25 na SMC-F 70-210 i po ustawieniu na 210mm, skala odwzorowania była suuuper, tylko że obraz kiepściutki (taki trochę jakby przez mgłę, to chyba aberracja sferyczna). Ale może coś pokręciłem, bo nie przyglądałem się zbyt wnikliwie.

ok :-| ale nadal nie chwyciłem :oops: S40 S25 czyli ...

[ Dodano: 2007-05-03, 22:57 ]
ClicoFantastico :-B ooo toto i wszystko jasne :-)
pozdrawiam wszystkich

kwarc napisał/a:
ok :-| ale nadal nie chwyciłem :oops: S40 S25 czyli ...

Sxx albo Txx to po prostu oznaczenia stosowane przez pentaksa. S oznacza soczewkę optymalizowaną dla obiektywow standardowych (50mm), a T dla tele (rożne ogniskowe, patrz tabelka Dimitrova).

A co do cyferek... hmmm może 25 to +2,5 dioptrii, a 40 to +4 dioptrie ? Tak tylko sobie spekuluję :-) .

Skocz do: