pimienta  Dołączył: 02 Mar 2009
Problem z kurzem
Witam,
na wstępie witam serdecznie wszystkich pentaxomaniaków:)

Jestem posiadaczem pentaxa k200D ze standardowym 18-55 II i TAMRONEM 70-300 ;)

Mam do was pytanie: prawdopodobnie na niedostępnej stronie wizjera (czyli w środku) znajduje się kurz, twierdzę tak, bo gdy ustawiam ostrość dla oka tym suwakiem nad wizjerem, to na całkowitym minusie widzę trochę kurzu, a na plusie jeszcze inny kurz, więc jak to oczyścić?

liczę na szybkie odpowiedzi, pozdrawiam :>

[ Dodano: 2009-03-03, 16:51 ]
Jeżeli to się na forum znajduję to szukałbym do jutra, bom nie specem od internetu :-|

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
Re: Problem z kurzem
pimienta napisał/a:
Witam,
na wstępie witam serdecznie wszystkich pentaxomaniaków:)

Jestem posiadaczem pentaxa k200D ze standardowym 18-55 II i TAMRONEM 70-300 ;)

Mam do was pytanie: prawdopodobnie na niedostępnej stronie wizjera (czyli w środku) znajduje się kurz, twierdzę tak, bo gdy ustawiam ostrość dla oka tym suwakiem nad wizjerem, to na całkowitym minusie widzę trochę kurzu, a na plusie jeszcze inny kurz, więc jak to oczyścić?

liczę na szybkie odpowiedzi, pozdrawiam :>

[ Dodano: 2009-03-03, 16:51 ]

Jeżeli to się na forum znajduję to szukałbym do jutra, bom nie specem od internetu :-|

jesli przy zmianie ostrosci to widzisz to moze paprochy sa w obiektywie? ale musialyby byc spore zebys je zobaczyl... a jak nie to masz brudne lustro lub matowke... o ile lustro sobie latwo mozna oczyscic o tyle przy czyszczeniu matowki pewnie jeszcze wiecej paprochow na niej wyladuje :-D

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Ja takie paprochy miałem na lustrze, dmuchnięcie gruchą i po sprawie :D

nie doczytalem i tak wyszlo... Ty to widzisz nie przy zmianie ostrosci tylko przy zmianie dioptrii... wiec "brudny obiektyw" tu raczej odpada ;-)

Lustro czyste jak łza! Chodzi o wnętrze nie do zobaczenia bez rozebrania. Czy właśnie bez rozbierania nic nie będę mógł zrobić?

p.s.
Tak, przy zmianie dioptrii. Nie umiałem tego nazwać.... :P

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Zmiana dioptrażu :-D

Mam ten sam problem z kurzem w K100D mojej żony - trochę mnie to denerwuje, ale nie tykam matówki coby jej nie uszkodzić albo zakurzyć jeszcze bardziej.

musialbys sprawdzic matowke... czyli to co jest nad lustrem, wyciagnac ja latwo(sa nawet filmiki na youtube) ale perfekcyjnie wyczyscic to juz inna sprawa :-D

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Pimienta, ja myślę, że najważniejsze, czy ten kurz widać na zdjęciach. Bo jeśli nie, to w czym Ci to przeszkadza?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A nie jest to charakterystyczna dla Pentaksa struktura matówki czasem ?
Kurz wcale tak szybko się nie dostaje do wnętrza wizjera. I przestańcie wreszcie wszyscy pisać o widocznych w wizjerze paprochach w obiektywie i na lustrze- nie ma takiej mozliwości. Jedyne, które mogą być widoczne w wizjerze to te znajdujące się na matówce.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Dada napisał/a:
I przestańcie wreszcie wszyscy pisać o widocznych w wizjerze paprochach w obiektywie i na lustrze- nie ma takiej mozliwości.
Ja nie pisałam :mrgreen:

Nie ma takiej możliwości, czyli mam zwidy?... hmm... :shock:

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Ja zacząłem czyścić matówkę i korpus, jak już mało co widziałem :-P . Weź odkurzacz. najlepsza sprawa.

Może masz brudną szybkę od wizjera? ;-)

Ja rozumiem, że można coś przeoczyć... ale nie tak błahe sprawy kolego... :P

A odkurzacz mi matówki nie wessie? :mrgreen:

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Najprawdopodobniej to paprochy na matówce. Ostatnio wymieniałem oryginalną na taką z klinem i po długotrwałych próbach usunięcia widocznych paprochów postanowiłem się do nich przyzwyczaić.
Jeżeli tych twoich nie widać na zdjęciach (jeżeli są na matówce to na 100% nie widać) to doradzam się również do nich przyzwyczaić.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
pimienta, Przeczytaj powoli co napisałem. Powtarzam: paprochów na obiektywie i lustrze w wizjerze nie widać.

Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
Swego czasu ktoś pokazywał ładnie w necie na przykładach to, dlaczego paprochy na przedniej soczewce są niewidoczne na zdjęciach. Tuż przed obiektyw przytknał nitkę, potem całkeim gruby kabelek. I nic - literalnie nic nei widać na zdjęciu.

Jesli ktoś jest bardzo dociekliwy w kwestii brudnego lustra, to może sobie zarzucić na lustereczko kawałek miekkiej nitki (wszystko na własną odpowiedzialność), zalozyć obiektyw i popatrzeć w wizjer. Co najwyżej zobaczy delikatny cień i to patrząc pod kątem.

Przynajmniej ja kiedyś probalem zweryfikować teorię na temat widoczności kurzu z lustra w wizjerze i od tamtej pory w 100% mogę zgodzić się z przedmówcą.

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Witam,zauważyłem na zdjeciach małą plamke ( 5mm) :cry: pomyslałem ,że dobrze by było zrobic czyszczenie matrycy z poziomu aparatu, no i włączyłem czyszczenie i sie troche martwie ponieważ trwa to już prawie godzine :shock: .Nie wiem czy tak ma być ,,czytałem instrukcje ale tam nie pisze jak długo to trwa,może ktos mi powie? Bateria jest na full ale dawno nie ładowana wiec nie wiem jak dlugo wytrzyma,czy mozna ten proces przerwać??

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
dzidek16, od godziny matryca wibruje?! :shock:
A może podniosłeś lustro, żeby czyścić ręcznie?
Napisz co się dzieje i jaki rodzaj czyszczenia chcesz przeprowadzić.
Jeśli włączyłeś z menu "czyszczenie czujnika" i nie masz pojęcia co dalej robić to wyłącz aparat i poczytaj na forum o czyszczeniu matrycy.

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
:oops: ale mi wstyd :oops:
podniosłem lustro do czyszczenia recznego,,,nie będę sie za to brał bo nie bardo mam czym,,dzieki za podpowiedz :-B

capo_  Dołączył: 15 Cze 2008
U mnie wystąpił problem z kurzem ale od ciut innej strony. Mianowicie zauważyłem drobiny kurzu na głównym wyświetlaczu. Nie, żeby mnie to jakoś strasznie zmartwiło, ale podpowiedzcie proszę, komu zlecić ew. czyszczenie? Aparat pochodzi z Niemiec więc z gwarancją raczej krucho.

Acha, jeszcze jedno. Widać również drobinę (jakąś podłużną) w wizjerze. Gdzie się ostatecznie tej drobiny spodziewać?

Skocz do: