Paulos  Dołączył: 08.03.2007
  Multi-Exposure w SilverFast - warto ? Cytuj
Ponieważ chcę wreszcie przypomnieć sobie jak się nosiło analogową czapkę i zeskanować posiadane zapasy slajdów (w planie jest Reflecta CrystalScan 7200), mam pytanie czy zdaniem tutejszych doświadczonych skanerów (skaniarzy ?) warto przy zakupie SilverFasta (not included) dopłacać do opcji Multi-Exposure ?

Cel skanowania: domowe archiwum, ale z możliwością "bawienia się" rezultatem - obróbki/przeróbki, kadrowania, publikowania na PWA itd.

Kupić wersję podstawową, spróbować, ew. dopłacić do rozszerzenia ?
 
gilby  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
bardzo dawno temu, jak miałem plusteka 7200, to opcja multi-exposure praktycznie nic nie dawała, tylko zabierała czas.
Ale to może zależeć od skanera. Może z tą reflektą będą lepsze rezultaty.

Nie da się pobrać jakiegoś dema do sprawdzenia?
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Więc po doświadczeniach z epsonem v700 powiem że generalnie.... nie warto. CZASAMI dostawałem lepsze efekty, ale to były naprawdę sporadyczne przypadki gdzie ta informacja była naprawdę istotna
Teraz mam minoltę multiscan pro i wielokrotna ekspozycja wbudowana czasem się przydaje , ale znowuż, nie za każdym razem. Bardziej przydaje sie sterowanie moca lampy oswietlającej (chyba tak to działa?)
 
Paulos  Dołączył: 08.03.2007
Cytuj
Dzięki za info, zacznę od wersji podstawowej. Przykładowe efekty multi-ekspozycji umieszczone na stronie filmscanner.info raczej nie zwalają z nóg.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
Paulos, zastanawiales sie nad VueScanem w wersji pro? SF to tak naprawde to tylko soft, ktory pracuje na tym co dostanie ze skanera. VS pozwala skanowac do 16-bitowych rawow, ktore potem mozesz dowolnie obrabiac w dowolnym programie do obrobki zdjec. W tym dziale znajdziesz tutoriale alkosa, ktore jesli chodzi o stosunek nakladu czasu do efektu sa totalnie bezkonkurencyjne. Potrzebujesz do nich najprostszego PSa, chocby CS3, ktory mozna od niedawna quasi legalnie uzywac :-)
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dzerry napisał/a:
chocby CS3, ktory mozna od niedawna quasi legalnie uzywac
Jeżeli quasi, to CS2.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
Fakt :)
 
KONTESTATOR  Dołączył: 04.09.2012
Cytuj
gilby napisał/a:
bardzo dawno temu, jak miałem plusteka 7200, to opcja multi-exposure praktycznie nic nie dawała, tylko zabierała czas.
Ale to może zależeć od skanera. Może z tą reflektą będą lepsze rezultaty.

Nie da się pobrać jakiegoś dema do sprawdzenia?


Ja to mam na Plusteku 7500 i uważam ,że jest to jak najbardziej przydatna funkcja . Krzywymi w programie mogłeś zdefinować jakie wartości (światła , szarości , cienie ) są skanowane przy pierwszym skanowaniu a jakie przy drugim . Zwłaszcza jesli miałeś indywidualnie ustawione profile poszcególnych typów i marek filmów . Nie wiem jak jest w Plusteku 7200 .
Pozdrawiam .
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
KONTESTATOR napisał/a:
Krzywymi w programie mogłeś zdefinować jakie wartości (światła , szarości , cienie ) są skanowane przy pierwszym skanowaniu a jakie przy drugim
NIe wierzę, że soft steruje ekspozucją w Plusteku. Skanery tej klasy zawsze skanują tak samo. Reszta to zwykla edycja pliku.
 

triger  Dołączył: 23.02.2009
Cytuj
Tylko po co przy włączeniu ME by ten skaner "drugą klatkę" robił ponad 2 razy wolniej? :P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach