Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
majkim84 napisał/a:
Ktos walczył ze starymi 35mm ?
Zeskanowałem sporo swoich negatywów z lat 90-tych i slajdów ojca z lat 70-tych i 80-tych. Generalnie, gdyby nie ICE, to materiał wyjściowy by się do niczego nie nadawał, a tak, to z tych slajdów zrobiłem odbitki A4 i są super (oczywiście jak na amatorskie zdjęcia z Zenita). Pomimo, że klisze były trzymane w domu, w jakichś pudełkach, albo w rolkach (negatywy), są porysowane, poplamione i dopiero na skanie to widać.

Już kiedyś to pokazywałem - to fragment 1:1 starego negatywu, zeskanowanego z ICE i bez.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Jarek, Epson V-ile?
Ja mam takie pytanie. Po długich przebojach pożyczyłem w końcu V600, zainstalowałem sterowniki z internetu-z oficjalnej strony Epsona,najnowsze. Ktoś się orientuje czemu jak zaznaczę kilka zdjęć do skanowania skanuje faktycznie wszystkie zaznaczone(widać po okienku np "skanowanie 1/2") a zapisuje do pliku tylko pierwsze? Zaznaczam i pole z "fifką" i obrazek niebieską ramką. Ktoś się orientuje co robię źle?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
Jarek, Epson V-ile?
Ale co Epson V-ile?
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
który Epson tak ładnie to zeskanował? V500,V600,V700? ;-)
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nikon LS-50. To był przykład chwalący ICE.
 
wojtek_84  Dołączył: 14.08.2009
Cytuj
Pozwolę sobie odświeżyć i zapytać bardziej doświadczonych. Czy ICE działa tylko dla negatywów czy również dla odbitek?
Właśnie stoję przed dylematem zakupu skanera. Na oku V370 i V550 w większości do zeskanowania są odbitki ale pewnie kilka rolek też się znajdzie.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
wojtek_84 napisał/a:
Czy ICE działa tylko dla negatywów czy również dla odbitek?
ICE działa tylko dla materiałów transparentnych.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dla slajdów, negatywów kolorowych i czarno-białych niesrebrowych.
 
wojtek_84  Dołączył: 14.08.2009
Cytuj
Dzięki za odpowiedź. Czyli wychodzi, że skan odbitek trzeba poprawiać w Photoshopie. Muszę przed zakupem jeszcze zobaczyć ile filmów będzie do skanowania i czy warto dokładać 300 zł.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Hej mam pytanie odnośnie skanowania w dostarczonym przez Epsona programie.
Chodzi o to że jeśli zresetujemy ustawienia skanera to zdjęcia wyglądają tak jak to po lewej, a jeśli będzie skanował po swoich to tak jak po prawej:

I tu mam pytanie, z tego co zaobserwowałem podczas zabaw w GIMPie i LR to wynik tylko poziomowania zdjęcia a przynajmniej tak wygląda bo ze zdjęcia po lewej poziomowaniem możemy wyciągnąć zdjęcie po prawej. I tu mam pytanie, czy program wykonuje te operacje sprzętowo(czyt bada np. siłę oświetlenia negatywu itp.) czy programowo? Bo jeśli to jest robota programowa to zapewne o wiele lepiej i tak jak będę chciał będę mógł sam sobie zdjęcie po lewej stronie obrobić w LR a jak sprzętowo to lepiej nie ruszać bo się straci dużą część informacji. Ktoś coś wie na ten temat?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie wiem jaki jest dokładnie sterownik Twain w tych modelach ale w najsłabszym V100 można było wybrać tryb zaawansowany i samemu ustawiać wszystko co się chciało.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Nie wiem jaki jest dokładnie sterownik Twain w tych modelach ale w najsłabszym V100 można było wybrać tryb zaawansowany i samemu ustawiać wszystko co się chciało.

Tu też można tylko chodzi o to że w trybie profesjonalnym mamy dostęp do chyba wszystkiego: "Automatyczna ekspozycja","dopasowanie histogramu","korekcja tonalna","dopasowanie obrazu" i jak nacisnę magiczny przycisk "Resetuj" to powstaje brzydkie i mdłe zdjęcie i nie wiem czy te upiększenia to efekt jakiś sprzętowych przeliczeń czy tylko zwykła programowa robota- po prostu które ma więcej informacji zapisane i lepiej sprawdzi się przy obróbce. Podejrzewam że to drugie a opcja "Typ filmu" determinuje standardowe ustawienia które wcale nie muszę być dobre i lepiej poradzi sobie z tym Lightroom...
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Ech... ile to razy o tym było...
Jeżeli zamierzasz obrabiać dalej zdjęcia - szara papka to podstawa. Już z Twojego przykładu tu wrzuconego widać, że nieporównywalnie lepszy plik wyjdzie z wersji po lewej. I to jedynie ściągając krzywe do punktów z danymi.
Wersja po prawej to jakiś totalny koszmarek - nie spotkałem się jeszcze z tak zmasakrowaną klatką decydując się na automatyczną korektę dokonaną przez sterownik urządzenia. Chyba, że skanujesz tosterem...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach