wednes  Dołączył: 05.08.2015
Cytuj
A ja mam pytanie z innej beczki:
Czy jak podepnę pod Z-1p obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 EX to będzie on działał tak jak należy? Chodzi mi o to czy przysłona się będzie sama dopasowywała czy jak? Bo w lustrzance ustawia się to w aparacie.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Będzie działał. Tylko pamiętaj, że na fotkach będzie spora winieta. To obiektyw do matryc APS-C Pzdr.
P.S.
Z Z1 działa wszystko. Ponoć nawet słoiki po musztardzie :mrgreen:
 
wednes  Dołączył: 05.08.2015
Cytuj
No ale autofocus nie działa? Tak ma być?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ta Sigma ma chyba tylko napęd AF silnikiem ultradźwiękowym. Więc z Z1p tylko manual. :-(
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
W sumie to po stykach Power Zomma napięcie powinno iść.
Ale przyznaje, że nie wpadło mi jeszcze do głowy podpinać Sigmę z HSM do Z1P, podepnę jutro i zobaczę czy u mnie działa.
Jaki tryb masz włączony w korpusie?
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
czy u mnie działa

Sprawdzałem z Pentaksowymi gwiazdkami, tylko śrubokręt.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
napięcie powinno iść

Samo napięcie nie wystarczy, aparat jeszcze musi wiedzieć, jak takie szkło obsłużyć (hint: kadyszka też – pomimo styków – na początku nie obsługiwała SDM, dopiero aktualizacja FV to zmieniła). Tak więc…

Zdano napisał/a:
tylko śrubokręt

albo ostrzenie ręczne, gdy takowego brak.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Ile, orientacyjnie, rolek robicie na jednej baterii w Z1/Z1p? Nowy panas 2CR5 padł mi zadziwiająco szybko - bateria do kitu czy ten aparat jest, aż tak prądożerny?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Sigma HSM 10-20mm F3,5 nie działa.
Z1P lubi prąd, na kilkanaście rolek bateria starcza, ale ja mam aku.
Awaryjnie mam też grip do Z1P :mrgreen: działa na 4 paluszki.
 
mihu7  Dołączył: 25.11.2013
Cytuj
Witam serdecznie, poratuje ktoś instrukcją w języku ojczystym ? Chciałbym, przed wypstrykaniem "kolorowej" rolki po 30 latach przerwy, coś poczytać. Instrukcja oczywiście do z1-p...


Mejl: mihu7 [małpa] o2.pl

Z góry dziękuję !

 
olowek74  Dołączył: 30.04.2011
Cytuj
Do Z-1 chyba mam.Na razie jestem w robocie.Wieczorem sprawdzę i wyślę jeśli jest.Nie to samo ale zawsze.
 
SlawekD  Dołączył: 22.12.2006
Cytuj
mihu7 napisał/a:
Witam serdecznie, poratuje ktoś instrukcją w języku ojczystym ? Chciałbym, przed wypstrykaniem "kolorowej" rolki po 30 latach przerwy, coś poczytać. Instrukcja oczywiście do z1-p...
Mejl: mihu7@o2.pl

Wysłałem :-)
Pozdr. S.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mihu7, poszła w dwóch wersjach jezykowych. Miłej lektury i używania rewelacyjnego aparatu. Pzdr.
 
olowek74  Dołączył: 30.04.2011
Cytuj
Widzę,że już sprawa załatwiona.Jakby co służę.Instrukcja do Z1p jednak.I chyba od Kolegi powalosa właśnie.Mam też do Z-20.Jakby co.
 
mihu7  Dołączył: 25.11.2013
Cytuj
Witam !
Czy ktoś mi wytłumaczy, jak ten "skubaniec" (z1-p) poznaje, że mu heliosa (na przykład...) przez przejściówkę podłączam ? Przez to nie "pipa" mi, jak ostrość mu ustawiam - a w związku z tym, że oczy mam coraz słabsze, to chyba będę musiał jakiegoś klina z rastrem mu wrzucić. Drugie pytanie, co oprócz matówek LX/MX pasowało by do niego ? W moim K5II mam wyciętą z minolty x300 i sprawuje się b.dobrze... Robił może ktoś taki przeszczep do z1-p ? Jeśli tak, to może na drugą taką samą zapoluję ? Ewentualnie doradźcie, co oprócz LX/MX można tu wrzucić, bo ceny (LX/MX) są troszkę za wysokie...

Pozdrawiam !
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jeżeli ten Helios ma dupkę oksydowaną na czarno to wystarczy zdrapać nieco tej czarności na stykami (tak aby jakiś styk miał połączenie z masą) i będzie pipało. :-) Pzdr.
 
mihu7  Dołączył: 25.11.2013
Cytuj
@powalos - nie, nie... nie o to biega. Skrót myślowy... Miałem na myśli to, jak aparat dowiaduje się, że podłączony jest obiektyw z mocowaniem m42 na przelotce m42>>pentax. Zwarcie styków, to pomaga cyfrakom w używaniu pomiaru ekspozycji zielonym guziczkiem. Mnie się rozchodzi o potwierdzenie przez puszkę "złapania" ostrości. Dzisiaj na to wpadłem, jak puszka rozpoznaje obiektyw... Pytanie nr 1 nieaktualne...
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Pytanie kontrolne: rozumiem - patrząc na poprzednie wpisy w tym wątku - że podpinając pod Z-1p obiektyw z SDM/HSM nie uszkodzę ani aparatu, ani obiektywu? ;-)
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
To świetnie. Szkoda, że nie ma analoga Pentaksa obsługującego silniki ultradźwiękowe.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Kolejne pytanie:

jak jest z tymi matówkami od LX/MX w Z-1p? Przeczytałem tu, że ciężko je wcisnąć aledasię. A czy istnieje również możliwość ich późniejszego wyjęcia?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach