SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Jeszcze raz o kolorach Cytuj
Moi drodzy,
Mam! Zaposiadłem drogą kupna "monitor" (LG22MP57VQ - ale to mniej istotne). I się zaczęło...
Po przeszukaniu połowy internetu i przeczytaniu ok 2tys poradników o kalibracji dotarłem np. tu: http://www.obiektywni.pl/...tykul-204-2.php i tu http://www.lagom.nl/lcd-test/#gammatest.png i tak porobiłem, i tak pokręciłem, że te obrazki to się wyświetlają tak, jak oni tam piszą, że się mają wyświetlać (prawie). Nie wiem czy to dobrze zrobiłem ale może tak. I przyszedł czas na część 2 - kolor.
Jak ja mam to poustawiać w PS i gdzie, żebym wiedział co mi się wyświetla bo już się pogubiłem. Ustawień dot koloru w PS jest z milion a do tego Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.
Pytanie 1. co i jak poustawiać, żebyście widzieli mniej więcej tak jak ja w necie?
Pytanie 2. co i jak poustawiać, żeby wydruk, który mam zamiar wykonać w najbliższym czasie był zbliżony do tego co ja widzę u siebie na monitorze.
Próbowałem coś szukać i czytać ale chyba tego nie rozumiem.
Dotychczasowe ustawienia PS:
Edycja -> Ustawienia koloru -> Adobe RGB 98
Widok -> Ustawienie próby -> Roboczy CMYK
Zapisz jako -> Profil ICC Adobe RGB 98
Zapisz dla internetu -> osadź profil koloru + konwertuj na sRGB
Czy może jeszcze coś gdzieś?
Będę wdzięczny jeżeli ktoś wykaże się cierpliwością i wytłumaczy/poinstruuje ciemną masę.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
SlicaR napisał/a:
Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.

Pożycz może X-Rite, bądź temu podobny sprzęt.
W takim przypadku do podglądu używam znienawidzonego IE.
W nim wychodzą wszelkie mankamenty typu ziarno gdzie w innych przeglądarkach jest to niwelowane.
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
SlicaR, i jak ten LG się sprawuje? Warto było?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
errorbypixel napisał/a:
Pożycz może X-Rite, bądź temu podobny sprzęt.

Też wybrałbym tę drogę. Gdzieś na tym forum jest długi wątek o kalibracji który można podsumować krótko: kup lub pożycz kalibrator.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
SlicaR napisał/a:
I przyszedł czas na część 2 - kolor.
Jak ja mam to poustawiać w PS i gdzie, żebym wiedział co mi się wyświetla bo już się pogubiłem.
Masz przede wszystkim stworzyć profil monitora - czyli użyć kalibratora. Twoje ustawienia same z siebie niewiele dadzą, bo musisz stworzyć tablice opisujące zachowanie Twojego monitora - bez tego CMS nie jest w stanie poprawnie działać.
SlicaR napisał/a:
Ustawień dot koloru w PS jest z milion a do tego Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.
Jak masz właściwy profil, to ustawiasz go w oprogramowaniu które na to pozwala (czyli jest w pełni zarządzane) jako profil twojego monitora. FastStone nie ma pełnego CMS i uznaje każdy monitor z automatu za sRGB. Im gamut monitora bardziej odbiega od tej przestrzeni, tym bardziej rozjechane kolory pokazuje, siejąc po całym jego zakresie.
SlicaR napisał/a:
Pytanie 1. co i jak poustawiać, żebyście widzieli mniej więcej tak jak ja w necie?
Jak wyżej, profil monitora wskazać w odpowidnim oprogramowaniu. Innego przestać używać.
SlicaR napisał/a:
Pytanie 2. co i jak poustawiać, żeby wydruk, który mam zamiar wykonać w najbliższym czasie był zbliżony do tego co ja widzę u siebie na monitorze.
Jeśli masz skalibrowany i oprofilowany monitor, to możesz używając PS, czy Lightrooma zasymulować jak obraz będzie wyglądał na medium o węższym gamucie, dzięki opcji softproofa. Im szerszy gamut monitora, tym więcej mediów możesz zasymulować.
SlicaR napisał/a:
Edycja -> Ustawienia koloru -> Adobe RGB 98
Twój monitor pokazuje tylko 72% tej przestrzeni. Nie widzisz co obrabiasz.
SlicaR napisał/a:
Widok -> Ustawienie próby -> Roboczy CMYK
Po pierwsze, nie mając profilu monitora nie masz szans użyć softproofa poprawnie, a po drugie, czym zamierzesz drukować?
BTW, jakim cudem przez tyle lat udało Ci się ominąć tak podstawowe dla obróbki zagadnienia? :roll:
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
jaad75 napisał/a:
stworzyć profil monitora - czyli użyć kalibratora

Bardzo chętnie ale na razie go nie mam. Aczkolwiek postaram się coś zdziałać w tej sprawie.
Ale tymczasem tak dla zrozumienia przeze mnie tematu:
Korzystając z tego: http://www.obiektywni.pl/...tykul-204-2.php i naprawdę próbując to zrozumieć uczyniłem tak:
1. Pościągałem te obrazy testowe i otwierałem je w Faststone kierują się tym, że jest on "nie wyposażony w system zarządzania kolorami" (i jak rozumiem tu popełniłem pierwszy błąd bo jest?) na wielkości 100%
2. Poustawiałem w OSD monitora co mogłem a potem zastosowałem wymieniony w artykule program Gamma Panel poprawiłem troszkę ustawienia i wgrałem skrót do autostartu. I działa.
3. Nie wykonałem procedury związanej z programem QuickMonitorProfile bo szczerze mówiąc nie wiedziałem o co chodzi i dlaczego powinienem to zrobić tak jak oni napisali mając profil od producenta. Poza tym chyba nie rozumiem jak się ma gammapanel do profilu... czy jedno nie wpływa na drugie?
jaad75 napisał/a:
Twój monitor pokazuje tylko 72% tej przestrzeni.

Czyli co? powinienem ustawić sRGB? Mój monitor ma (podobno) 16,7mln kolorów czyli prawie sRGB.
jaad75 napisał/a:
Nie widzisz co obrabiasz.

Jak ustawię na sRGB to jak je zobaczę skoro mój monitor ich nie pokazuje? Czy może PS będzie wtedy wiedział, że ja tego nie widzę i będzie je "symulował" (gdzieś czytałem o jakimś symulowaniu)?
jaad75 napisał/a:
zasymulować jak obraz będzie wyglądał na medium o węższym gamucie

To już nic nie rozumiem to są urządzenia o węższym gamucie niż mój monitor?

jaad75, dziekuje Ci bardzo za pomoc i liczę na dalszą cierpliwość.
cube007, próbowałem. Naprawdę próbowałem.
Enzo, errorbypixel, postaram się coś przedsięwziąć.
M.K, jeszcze nie wiem. Chyba jest spoko a na pewno lepiej niż było na poprzednim ale o szczegółach to opowiem jak się z nim bliżej zaprzyjaźnię. Czy było warto? Za 500 nie miałem za bardzo wyboru.

[ Dodano: 2015-09-21, 17:50 ]
jaad75 napisał/a:
czym zamierzesz drukować?

Drukarnią bo potrzebuję taki troszkę większy format.
jaad75 napisał/a:
BTW, jakim cudem przez tyle lat udało Ci się ominąć tak podstawowe dla obróbki zagadnienia? :roll:

:oops: szczerze mówiąc nie wiem. Kiedyś cos tam próbowałem zrobić, potem było dobrze więc nie trza było psuć aż się samo zepsuło. A nigdy nic nie drukowałem. :oops:
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Mam x-rite, ale odległość znaczna. Gdybys nie mógł sobie zorganizować na miejscu zapraszam do mnie.
 
j@m@l  Dołączył: 05.07.2010
Cytuj
M.K napisał/a:
Mam x-rite, ale odległość znaczna. Gdybys nie mógł sobie zorganizować na miejscu zapraszam do mnie.


mam podobny problem ,właśnie zmieniłem monitor i chyba sam nie ogarnę procesu kalibracji ,jak daleko do Ciebie ??
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
100km
 
j@m@l  Dołączył: 05.07.2010
Cytuj
M.K napisał/a:
100km


To nie wiele :-) Będę strzelał Poznań ??
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Srem.
 
j@m@l  Dołączył: 05.07.2010
Cytuj
to nawet bliżej :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach