lukaszszcz  Dołączył: 03.10.2014
Wyblakłe kolory drukarki? Cytuj
Witam,

Jako, że mam trochę papieru foto to postanowiłem reaktywować swoją starą drukarkę HP F735. Ma już kilka ładnych lat na karku ale działa. Zakupiłem 2 nowe oryginalne tusze no i postanowiłem przetestować ją trochę jak to wyjdzie w foto.

Zdaję sobie sprawę, że drukarka ma jednego trójkolorowca + 1 czarny ale czy na pewno tak to powinno wyglądać?

Przy wydruku fotografii czarno-białej nie jest ona taka jak powinna być. Bardziej wychodzi z tego sepia. Drukuję z Picasy na ustawieniach papier fotograficznego, bez ramek, w wysokiej jakości. Bez względu czy wybiorę druk w skali szarości czy w kolorze to zdjęcie jest identyczne. Wychodzi jakby sepia.

Z ciekawości z fotolaba kodak zamówiłem sobie odbitkę w tej samej wielkości i jest kolosalna różnica. I chodzi mi tylko o kolory. A nie o artefakty z drukarki, które widać dopiero z bliska.

Czym może być spowodowana ta różnica? Bo nie wierzę, że drukarka nie potrafi zrobić normalnego wydruku w czarno-białym.

Papier na jednym to Kodak Royal Digital Paper a drugi to jakiś ActiveJet błyszczący 200g

Drukarka to HP F735

Na poniższym zdjęciu sami zobaczcie. Które jest z Lab-a chyba nie muszę tłumaczyć ;)
OTWÓRZ ZDJĘCIE
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Drukarka kolorowa bez oprofilowania (papier + tusz) w większości sytuacji drukuje zdjęcia czarno białe z jakąś dominantą.
 

lukaszszcz  Dołączył: 03.10.2014
Cytuj
Mogę coś na to poradzić?
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Zapewne nie drukuje z roztrząsaniem tylko dodaje kolory w celu symulowania szarości. Wg instrukcji można drukować po wyjęciu jednej z kaset z kolorami. Wyjmij kolorową. Powinno pomóc. Tylko będzie drukowało dłużej.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nie wiem czy w Twojej jest taka możliwość, ale w wielu HP można zamiast trójkolorowej włożyć "trójkolorową czarno-szarą" (tzw. foto). Sprawdź czy robią takie do Twojej drukarki. Pzdr.
 

lukaszszcz  Dołączył: 03.10.2014
Cytuj
O druku na samym czarnym nie pomyslałem. Tylko czy to coś da? Tak - można drukować na jednym.

edit--------------------------
Zrobiłem wydruk na samym czarnym. Kolory są mocno zadowalające. Ale pojawiły się szumy na obrazie, których nie było przy druku z włożonymi oboma.


Nie widziałem aby były szare tusze.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Przy dwóch kasetach emuluje półtony kolorami, stad jest ich więcej ale za "karę" jest sepia...
 

lukaszszcz  Dołączył: 03.10.2014
Cytuj
Kolory mi wystarczą. Zużyję papier który mam. A to będzie 100/150 arkuszy 10x15 i koło 10 A4.

Może kiedyś kupię coś typowego pod druk. Marzy mi się A3+ EPSONA ;), ale prawie 2k nie dam. może kiedyś.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach