jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
MiBac napisał/a:
Pytam bo ostatnio jeden z klientów stwierdził, że potrzebuje plików źródłowych z aparatu a nie dng
W przypadku Pentaksów niemodyfikowane DNG są takim samym plikiem źródłowym, jak PEF. Ba, niektóre w ogóle nie zapisują PEF.
 

modrzew  Dołączył: 07.12.2008
Cytuj
MiBac, strzelaj następnym razem RAW+ i daj klientowi jpgi z drugiej karty :mrgreen:
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Ba, niektóre w ogóle nie zapisują PEF.
A które to nie zapisują PEF?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Na przyklad k-50, Q.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Na przykład K-x
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Cytat
Na przyklad k-50, Q.
No fakt. Ciekawe z czego to wynika. Przecież DNG muszą licencjonować a to dodatkowy koszt. W K-3II są oba formaty.
Penteusz napisał/a:
Na przykład K-x
A tu się mylisz, miałem K-x i mogę Ci podesłać PEFa z niego. :-P
 

dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
DNG jest z tego co pamiętam "bardziej poręczny, bo bardziej znany", jeśli chodzi o dalsze z nim wyczyny
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Odgrzewam bo sprawa jest poważna ;-) Przymierzam się do standaryzacji/ujednolicenia/uporządkowania rawów i przekonwertowania wszystkich oryginalnych plików do jednego formatu - padło na dng. Pliki źródłowe to mieszanka pef, nef, raf... z różnych aparatów i lat.

Co chcę osiągnąć:
- możliwość otwierania i edycję starych plików w nowszych programach np. DxO OpticsPro 9.
- zapisywanie informacji o obróbce w meta dng a nie oddzielnych plikach (bo tak to chyba działa?)
- opcjonalnie zmniejszenie wielkości plików.

Zabieg chcę przeprowadzić najnowszym Adobe DNG Converter ale jeszcze nie wiem jak ustawić preferencje (zgodność)? Obawiam się też strat informacji zapisanych w oryginalnych rawach (nie wiem czy słusznie?). Czy ktoś z Was już coś podobnego przerabiał? Jakie są plusy i minusy takiej konwersji?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
kerad napisał/a:
Obawiam się też strat informacji zapisanych w oryginalnych rawach

Ustaw kompresję bezstratną.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
kerad napisał/a:
Co chcę osiągnąć:
- możliwość otwierania i edycję starych plików w nowszych programach np. DxO OpticsPro 9.
DxO obsluguje tylko aparaty ktore przetestowali - jesli jakis model nie zostal przez nich opisany (np. K100D), to zmiana formatu pliku nic nie da.
 
anonimus  Dołączył: 02.08.2007
Cytuj
Stawiał bym na DNG jako bardziej uniwersalny.... Nawet Adobe pisze w tym stylu i może coś w tym być....
Ja już zgłupiałem mam Adobe Camera Raw 9.6 + Pentax Raw Codec. CS6 widzi DNG z K-S2 ale PEF już nie a co najciekawsze nie widzi PEF z K-7 choć musi z 2 powyższych powodów.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
anonimus napisał/a:
Stawiał bym na DNG jako bardziej uniwersalny.... Nawet Adobe pisze w tym stylu i może coś w tym być....

Specjalnie się im nie dziwię. W końcu sami ten DNG wymyślili ;-)
 

korkotrampek  Dołączył: 26.02.2008
Cytuj
A ja mam problem tej natury, że LR 5.7.1. nijak nie chce skonwertować PEF na DNG, puszka nowa (K-1), na poprzedniej miałem ustawione DNG i problemu nie było. W nowej też już zmieniłem, ale tych kilka ujęć zrobionych w PEFach też by się przydało w LR otworzyć. CO może być przyczyną problemu?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
korkotrampek, ściągnij sobie bezpłatny Adobe DNG Conwerter. Choćby stąd https://helpx.adobe.com/pl/photoshop/using/adobe-dng-converter.html Przetwórz PEF i możesz dalej obrabiać w LR
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
korkotrampek napisał/a:
LR 5.7.1. nijak nie chce skonwertować PEF na DNG, puszka nowa (K-1)
powalos napisał/a:
ściągnij sobie bezpłatny Adobe DNG Conwerter

Zainstaluj go w systemie i LR będzie konwertował PEF do DNG w locie.
 

korkotrampek  Dołączył: 26.02.2008
Cytuj
dzięki, sprawdzę
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Nie DNG Converter, a Adobe Camera Raw - doda obsługę różnych RAWów do systemu i LR sobie poradzi z PEFami.

pz
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
W jaki sposób Lr 5.7 miałby sobie poradzić z PEFami z K-1 po "dodaniu" ACRa? Wiesz co to jest Adobe Camera Raw?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Można włączyć konwersję do DNG, podczas importu plików.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Michu wyobraź sobie, że wiem :)
Powiem więcej - u mnie sobie radzi. Musiałem dokładnie zaktuliazować ACR.

pz

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach