dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Czas pomiaru, 3,10, 30 sekund Cytuj
Cześć,
Wiem, że temat był poruszany wiele razy , ale nie znalazłem odpowiedzi na poniższe pytanie, a może mam coś źle poustawiane.


Czas pomiaru
3,10,30 sekund - rozumiem że to blokada określona w sekundach

Tryb AV, Bo zablokowaniu * AE-L, i ustawieniu czasu pomiaru np/30 sekund, pomiar powinien być zapamiętany własnie taką ilość jak ustawię np. 1/500
I tu dzieje się dziwna rzecz,
Zauważyłem ,że mój czas świecenia w wizjerze parametrów to około 5 sekund i po tym czasie obraz gaśnie , jedyna rada ponownie wydusić parametry przyciskiem spustu , ale czas który wcześniej był zapamiętany(1/500) jest wyzerowany , i światłomierz od nowa czyta parametry.

Czy mam coś źle ustawione, a może to normalne.?, czy można zmienić czas wyświetlania parametrów w wizjerze



Bardzo dziękuje za odpowiedź
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Nie znajduję modelu aparatu, trudno będzie odpowiedzieć ;-)
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Dotyczy modelu Pentax KS-2.
Ale tu chyba chodzi też inne modele Pentaxa, chyba że to tylko moja przypadłość

[ Dodano: 2016-11-25, 08:59 ]
Ryszard napisał/a:
Nie znajduję modelu aparatu, trudno będzie odpowiedzieć ;-)


Pentax KS2
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Stawiałbym na ustawienia oszczędzania energii (uśpienie aparatu) o ile takie K-S2 posiada. BTW nie lepiej użyć trybu M?
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
W K20d przy ustawieniu 10s tyle właśnie działa światłomierz. Blokada ekspozycji trzyma ok. 2x dłużej i nie jest nigdzie ustawiana.
Ale Tobie to raczej niewiele pomoże, dexdorma310878, dlatego pytałem o model Twojego Pentaksa.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Enzo napisał/a:
Stawiałbym na ustawienia oszczędzania energii (uśpienie aparatu) o ile takie K-S2 posiada. BTW nie lepiej użyć trybu M?


Uśpienie aparatu mam ustawione na 1minute.
A w wizjerze parametry gasną po 5 sek.
Jak ustawię pomiar na 30 sekund o którym mowa w pierwszym poście, to nawet 50 sekund pomiar nie ulega zmianie jeśli robię klatka za klatka
Dlatego nie rozumiem mojej zależności 30 sekund a 5 sekund mojego wizjera, bo i tak parametrt ginie

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach