szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Dzięki za podpowiedzi. Czy jeśli poprzednie uszczelnienie tylnej klapy jest kompletnie wyjechane to aparat może wpuszczać światło, czy będzie je na pewno wpuszczał?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Może.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
szybkiparowoz napisał/a:
może wpuszczać światło, czy będzie je na pewno wpuszczał?


Może, ale nie musi. Całkiem niezłym testem jest zamknięcie klapki - jeśli po zamknięciu lekko odstaje (można ją docisnąć i odsprężynuje z powrotem), to szansa, że będzie prześwietlał jest znacznie większa, niż gdy klapka ładnie dolega.

Najczęściej aparat będzie puszczał światło w okolicy zawiasu tylnej klapki, rowkami na całej długości zdecydowanie rzadziej.

W okolicy zawiasu, gdzie trzeba uszczelnić na płaskiej powierzchni, to można użyć włochatej taśmy, takiej tak tu:
http://dse.pl/sklep/index...coroplast-tanio
Całkiem ładnie się sprawdza, a uciąć kawałek i nakleić jest dość łatwo ;-)

W rowkach, jak pisali poprzednicy - włóczką wełnianą :-)
 

valsymer  Dołączył: 30.05.2016
Cytuj
Fenol, fajne jest to, że w kompaktach np. Pentax PC35AF, jak i wiele innych tylna klapka jest podwójna na brzegach. A więc gąbka całkowicie zbędna :) no i o komore lustra nie trzeba się martwić no bo irysówkaa ;) gorzej jak padnie motor lub elektronika..
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Już pokazywałem ten obrazek.
Szkiełka jakie dostałem wyglądają na prawie nie używane, ale to nie o tym.
Ogniskowe 50 i 28 w wersji M, mam już w wersji A.
Z racji porządków sprzętowych nie chcę dublować ogniskowych.

Aparat chyba nie pewien mieć problemów ze współpracą ze szkłami A?

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dybon napisał/a:
Aparat chyba nie pewien mieć problemów ze współpracą ze szkłami A?

ME Super będzie prawidłowo pracował ze szkłami "A" pod warunkiem używania pierścienia przysłon. W pozycji "A" nie potrafi sterować przysłoną. Pzdr.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Czili A będzie pracował jak M
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
rychu, yessir
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
rychu napisał/a:
Czili A będzie pracował jak M


Może jakiś plenerek, w przyszłym tygodniu mam szkolenie na rano, a czwartek, piątek wolne.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Jednak zawsze musi być jakieś ale.
Dziś założyłem film i taka oto przypadłość się ujawniła. Po naciągnięciu migawki, nie zawsze spust działał.
Różnie udawało się wyzwolić migawkę, najczęściej musiałem jeszcze raz ją naciągnąć, a czasem 2 albo 3 razy.
Rolka 36 klatek szybko się skończyła.
Na sucho, bez filmu, wygląda to w tej chwili tak że gdy aparat dłuższy czas nie jest używany dopiero po drugim naciągnięciu wyzwala się migawka, potem jadąc serią w małych odstępach czasu wyzwala zawsze po pierwszym naciągnięciu.
Po dłuższej przerwie znów muszę 2x naciągnąć.

Da się to ogarnąć, czy dać sobie spokój?
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
dybon, problem opisywany na forum - poszukaj. Z tego co pamiętam, to naprawa w miarę prosta była
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Znalezione, jutro zobaczę. :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach