bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Krzysiek P. napisał/a:
Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone.

Nie lampa przepala, tylko aparat ustawia najwyższe możliwe ISO, co sprawia, że zasięg błysku zaczyna się od np. 6 metrów. Jeśli obiekt zdjęcia mieści się w tym zakresie, to zdjęcie naświetlone jest prawidłowo.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Mertz napisał/a:
jutro o 10 mam cyknąć kilka fotek w mocno dynamicznych scenach i chciałem wspomóc się lampką, coś ciekawszego wydusić. A potem mogę sobie sprawdzać.
Chcesz robić dynamiczne zdjęcia doświetlając lampą w trybie HSS? To tak nie zadziała. Wygląda na to że nie masz pojęcia jak działa HSS i zapewne nie wiesz że zdjęcia najprawdopodobniej wyjdą zdeformowane.

W przypadku zdjęć dynamicznych gdy chcesz zamrozić ruch musisz ustawić najkrótszy możliwy czas (czyli tutaj 1/180s) najniższe sensowne ISO (takie aby zdjęcia jeszcze wychodziły doświetlone) do tego trzeba przymknąć przysłonę aby ograniczyć światło zastane a samo zamrożenie ruchu załatwi czas trwania błysku (często krótczy nawet niż 1/10000s). Jeśli światła zastanego nie da się wystarczająco wyeliminować lub nie chcesz tego robić aby tło nie wyszło za ciemne to można się pogodzić z nieznacznym rozmyciem włączając błysk na drugą kurtynę aby efekt był ładniejszy.

A tryb HSS został pomyślany dla sytuacji zdjęciowych kiedy światła jest dużo ale chcemy uzyskać małą GO (przysłona mocno otwarta - istotne) i lampą doświetlić cienie. Wtedy przy otwartej przysłonie czas 1/180s byłby zbyt długi żeby nie przepalić. Oczywiście dynamiczne zdjęcia mogą być zdeformowane więc HSS stosujemy raczej do statycznych scen.

Mertz napisał/a:
Dlaczego po ciemku? Czasy powyżej synchro mają służyć czemuś konkretnemu - w moim przypadku to ujęcia sportowe.
HSS nie służy do zdjęć sportowych tylko do doświetlania cieni np w pełnym słońcu gdy nie chcemy przymknąć przysłony w celu uzyskania małej GO. Sportowe i dynamiczne zdjęcia z lampą trzeba załatwić inaczej tak jak napisałem wyżej.

Krzysiek P. napisał/a:
Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone.
Widać że też nie wiesz jak działa HSS i dlaczego przełączenie z 1/180s na 1/250s zmienia tryb naświetlania lampą. Zapewne też nie wiesz jak działa migawka szczelinowa i skąd ten graniczny czas w tym przypadku 1/180s. Ten czas graniczny dodatkowo jest zależny od konkretnego modelu lustrzanki i waha się w pewnych dość wąskich granicach (w okolicach 1/180 - 1/400 s) a także zależy od tego czy mamy włączoną stabilizację.
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:

Krzysiek P. napisał/a:
Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone.
Widać że też nie wiesz jak działa HSS i dlaczego przełączenie z 1/180s na 1/250s zmienia tryb naświetlania lampą. Zapewne też nie wiesz jak działa migawka szczelinowa i skąd ten graniczny czas w tym przypadku 1/180s. Ten czas graniczny dodatkowo jest zależny od konkretnego modelu lustrzanki i waha się w pewnych dość wąskich granicach (w okolicach 1/180 - 1/400 s) a także zależy od tego czy mamy włączoną stabilizację.


A tu się mylisz bo doskonale wiem jak działa migawka szczelinowa i centralna. Mam takie i takie. Każdy swój aparat testuje- nadajnik, lampa w obiektyw i szukam czasu synchronizacji i dlatego wiem, że w moim P30 np mogę wyjść na 125 i jeszcze kurtyna nie przysłania. Mogę również odpalać na krótszych i wiem co się stanie ;). Wiem również jak działają hss, bo się zajmuję również elektroniką lamp- dorabiam regulacje.

Żeby uruchomić hss w lampie nie wystarczy ustawić na lampie, ale trzeba wyjść poza czas synchronizacji, czyli krótszy od 180, dlatego napisałem żeby zmniejszył. W trybie hss lampa działa zawsze w pttl, dlatego nie działa z obiektywami K/M np. Jeżeli wali pełną mocą, to coś jest spieprzone, normalnie nie powinno być widać przejścia z e 180 na 250. Oczywiście lampa bardzo słabnie w hss, więc 360 + modyfikator w słońcu nie wyrabia.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Krzysiek P. napisał/a:
Jeżeli wali pełną mocą, to coś jest spieprzone, normalnie nie powinno być widać przejścia z e 180 na 250.

Nie wali pełną mocą, bo nie może, przechodzi wszak w tryb HSS i włącza stroboskop (czyli naświetla całą klatkę, niezależnie od wybranej szybkości migawki, czy to przy 1/250 czy 1/2000 itd.). Prześwietlenie wiąże się z tym, że np. dla 1/100 i f/4 aparat w danych warunkach ustawia ISO 1600 bez lampy i 400 z lampą, a po włączeniu HSS przy np. 1/500 i f/4 w obydwóch przypadkach ustawia ISO najwyższe dostępne (bez lampy niedoświetlając), co sprawia, że liczba przewodnia lampy znacznie wzrasta, a co za tym idzie – jej minimalna dostępna odległość błysku (np. do 8 m), dlatego przy bliższych planach występuje prześwietlenie. Gdy światła zastanego jest dosyć, aby przy danej parze czas/przysłona naświetlić prawidłowo, wszystko działa dobrze.
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
Nie, w trybie auto iso nie przepala, chyba że makro. Aparat zmniejsza iso, jak minimalna moc jest za duża. Chyba, że w makro, ale zwyczajne bliskie plany nie są wypalone czy w hss, czy w czasach synchro na pttl. Chyba, że autor wątku ustawił iso sam.

Tryb hss nie ma tu znaczenia.

[ Dodano: 2016-12-04, 23:29 ]
Prawie nigdy nie używałem trybu Tv, zwłaszcza z lampą. Właśnie zrobiłem kilka testów i potwierdzam, że jest babol w oprogramowaniu, lub jakaś niemoc sprzętowa ;) Być może po przedbłysku nie potrafi szybko zmienić iso, bądź przysłony. Faktycznie po włączeniu lampy zmniejsza iso z 3200, ale czasami zejdzie do 100 i ładnie naświetli bliski plan, a czasem 800 i pali aż miło. Oczywiście lampa ostrzega, żeby odejść ;) Zrobiłem kilka prób z ręką i ścianą na 50cm i pomiarem ekspozycji punktowym na rękę. 3/4 zdjęć wyjarana.
U mnie problem dotyczy pttl i nie ma różnicy czy w czasach synchro, czy wyżej.

Przyznam, się, że to bardzo ciekawe i zastanawiam się jak jest w innych systemach.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Chcesz robić dynamiczne zdjęcia doświetlając lampą w trybie HSS? To tak nie zadziała. Wygląda na to że nie masz pojęcia jak działa HSS i zapewne nie wiesz że zdjęcia najprawdopodobniej wyjdą zdeformowane.


...nie rozumiem - inni robią, a u nas ma być inaczej? Nie chce mi się z tego doktoryzować, ale pobieżne spojrzenie do internetów po hasłach "canon hss" lub "nikon hss" pokazuje wykorzystanie ichnich lamp z wymienioną opcją nie tylko do doświetlania ujęć statycznych, ale też stricte dynamicznych. Jestem świadom ograniczeń - że np. lampa ma mniejszą moc i zasię (co wynika z instrukcji do FGZ-360), bo pracuje w inny sposób.
Możliwe, że czegoś (wiele?) jeszcze nie wiem - ale za bardzo sprawdzić nie mam jak, bo pierwsze próba i... dojpa :(

ZbyszekB napisał/a:
W przypadku zdjęć dynamicznych gdy chcesz zamrozić ruch musisz ustawić najkrótszy możliwy czas (czyli tutaj 1/180s) najniższe sensowne ISO (takie aby zdjęcia jeszcze wychodziły doświetlone) do tego trzeba przymknąć przysłonę aby ograniczyć światło zastane a samo zamrożenie ruchu załatwi czas trwania błysku (często krótczy nawet niż 1/10000s).


Czy ktoś może mi podać przykład twórczego zastosowania tej techniki u JSS?

bakulik napisał/a:
Prześwietlenie wiąże się z tym, że np. dla 1/100 i f/4 aparat w danych warunkach ustawia ISO 1600 bez lampy i 400 z lampą, a po włączeniu HSS przy np. 1/500 i f/4 w obydwóch przypadkach ustawia ISO najwyższe dostępne (bez lampy niedoświetlając), co sprawia, że liczba przewodnia lampy znacznie wzrasta, a co za tym idzie – jej minimalna dostępna odległość błysku (np. do 8 m), dlatego przy bliższych planach występuje prześwietlenie.


Nie wiem, jak jest w innych instrukcjach, ale akurat w tej do FGZ-360 jest wyraźnie wskazane na grafice, że wybranie trybu HSS ma skutkować spadkiem skutecznego zasięgu, a nie wzrostem.

bakulik napisał/a:
Gdy światła zastanego jest dosyć, aby przy danej parze czas/przysłona naświetlić prawidłowo, wszystko działa dobrze.


...wyszedłem z całym ustrojstwem na balkon w środku dnia, nie było oczekiwanej reakcji, lampa nak...a pełną mocą, czułość bez zmian.


CZY W OGÓLE U KOGOŚ HSS DZIAŁA? Nieważne z którą lampą - 360, 540, 360II, 540II - jakiś przykład?
Please, bo po tym numerze jestem systemem naprawdę cholernie zmęczony. Co i raz jakiś zonk, co i raz jakieś "nie". Uff... :-/
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Ustaw palnik na wprost będziesz miał najniższe ISO w miarę podnoszenia palnika ISO idzie do najwyżej ustawionego ogranicznika, HSS musiałbym jeszcze sprawdzić czy nie działa tylko przy ustawieniu na wprost palnika, kiedyś się bawiłem i przy 1/500 lampa się wyzwalała, mam FGZ 540
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Mertz napisał/a:
...nie rozumiem - inni robią, a u nas ma być inaczej? Nie chce mi się z tego doktoryzować,
Nie chodzi o doktoryzację ale żeby wiedzieć jak coś zrobić, dobrze jest wiedzieć jak działają narzędzia które do tego używamy.
Może poczytaj trochę o samym błysku lampy (chodzi o czas błysku):
http://dicam.pl/teoria/br...ku-fakty-i-mity
Oraz o działaniu migawki szczelinowej:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka
Tam jest taka fajna animacja jak lamelki otwierają się i zamykają dla trzech różnych czasów. Dodam że lampa błyskowa w normalnym trybie poprawnie naświetla tylko wtedy gdy obie lamelki są w pełni otwarte (lewy obrazek w animacji). Dla czasów krótszych, kiedy nie jest to możliwe, konieczny jest tryb HSS który działa jak stroboskop dając kilka błysków w małych odstępach żeby poprawnie naświetlić kadr. Jeśli w tym czasie fotografowany obiekt będzie się poruszał to jego obraz błyśnięty stroboskopem będzie się składał z kilku przesuniętych pasów.

Mertz napisał/a:
CZY W OGÓLE U KOGOŚ HSS DZIAŁA?
U mnie działa! :-> Nadal polecam swoją pomoc. Wezmę swój sprzęt i zademonstruję Ci jak to działa oraz zdiagnozujemy dlaczego nie działa u Ciebie.
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
Nie wiem po co zaciemniacie tym działaniem hss. To nie ma nic do rzeczy. Problem jest z automatyką aparatu w trybach TV i AV + lampa. Sprawdziłem u siebie na k-x i dl2.
K-x nie radzi sobie kompletnie z zarządzaniem trybem auto ISO i przysłoną- jakby nie widział przedbłysku. Dl2 radzi sobie dużo lepiej- tj iso ustawia minimalne przy bliskim planie, ale przysłona nadal jak do zastanego. Czy ktoś może potwierdzić to na innych korpusach z lampą Pentaxa? Do tej pory nie wiedziałem, bo nie używam auto iso.

[ Dodano: 2016-12-13, 21:14 ]
ZbyszekB- oczywiście, że przy szybkim ruchu bliskiego planu migawka szczelinowa+ stroboskop może powodować "schodkowanie" w pionie. Tak jak przy świetle zastanym przekoszenie linii. Dużo masz takich przypadków na czasie 500 lub 1000?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
U mnie działa! Nadal polecam swoją pomoc. Wezmę swój sprzęt i zademonstruję Ci jak to działa oraz zdiagnozujemy dlaczego nie działa u Ciebie.


Całkiem możliwe, że się odezwę, chociażby dla testów.

Krzysiek P. napisał/a:
Nie wiem po co zaciemniacie tym działaniem hss. To nie ma nic do rzeczy. Problem jest z automatyką aparatu w trybach TV i AV + lampa. Sprawdziłem u siebie na k-x i dl2.


Zasadniczo nie działa i to jest dla mnie problem. K-X i DL to konstrukcje prawie przedpotopowe w mojej skali, ja mówię o sprzęcie o jakieś 7-8 lat młodszym.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie pamiętam gdzie to wdziałem, ale ktoś wstawiał link do testów lamp z PTT-Lem, z których wynikało, że działa on poprawnie jedynie z częścią obiektywów. Było tam zestawienie z którym obiektywem działa poprawnie a z którym nie.
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
Dziwne, myślałem że z każdym "A" tylko bez zoomowania. Swoją drogą nie lubię tego pttla. Miałem kiedyś starą lampę z kilkoma programami własnej automatyki, zmienianej szybko suwakiem. Działała perfekcyjnie.

Mertz- rozumiem że Tobie dla czasu 180 i dłuższych nie przepala bliskiego planu? Nie zapominaj, że te lampy też są przedpotopowe ;)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach