Adam  Dołączył: 12.01.2010
Kalibracja monitora a Lightroom Cytuj
Drodzy forumowicze, prośba o pomoc w kwestiach zarządzania barwą i Lightrooma. Już na głowę dostaję z tymi kolorami :-x

Otóż korzystam z laptopa samsung, do którego - do obróbki zdjęć - podłączam monitor zewnętrzny (EIZO). Skalibrowałem monitor za pomocą zewnętrznego kalibratora i w efekcie utworzyłem nowy profil barwny (nazwijmy go XYZ).

Wszędzie w ustawieniach systemu (Win7) wskazałem, aby profil XYZ był profilem domyślnym (Panel sterowania -> zarządzanie kolorami ->...). I faktycznie wszędzie profil ten jest bez problemu stosowany (Windows, Picassa, Irfanview, Firefox etc.) - kolory wyświetlane są prawidłowo. Niestety z ww. reguły wyłamują się dwa programy - Windows Photo Viewer (akurat on mi do niczego niepotrzebny, ale dla pełnego obrazu o nim wspominam) oraz właśnie Lightroom (ver. 5.7).

Problem polega na tym, iż po zaimportowaniu zdjęcia w LR wyglądają zupełnie inaczej niż np. w Picassa, Irfanview czy w PS (gdy przydzielę profil XYZ dla danego zdjęcia). Nie chodzi tu o sytuację, w której barwy w LR odbiegają nieco od tych, które normalnie są wyświetlane (np. kolor czerwony jest bardziej intensywny, albo kolor zielony inaczej wygląda). Wszystkie zdjęcia w LR są mniej nasycone i mają automatycznie silne niebiesko/fioletowe zabarwienie. Tak jakby suwak z tintą był przesunięty dla wszystkich zdjęć w stronę fioletu.

Ta sama tendencja występuje właśnie w Windows Photo Viewer - zdjęcia przeglądane w tym programie i LR wyglądają identycznie - są tak samo zaniebieszczone. Wiem, że Windows Photo Viewer jest raczej prostym programem, ale zdaje się, że też powinien stosować ogólnosystemowe profile barwne (a więc profil XYZ). Wnioskuję, że z jakiegoś powodu dalej stosuje on standardowe sRGB, a nie XYZ. A skoro zdjęcia w LR wyglądają tak samo jak w Windows Photo Viewer, to może LR też z jakiegoś powodu bazuje dalej na profilu sRGB?

Nie wiem co dalej z tym fantem robić - tak jak pisałem wygląda na to, że nowy profil XYZ został w całym systemie poprawnie zastosowany. Nie wiem, dlaczego LR fakt ten wciąż "ignoruje".

Dla przejrzystości podkreślę jeszcze, że problem nie dotyczy eksportowania zdjęć z LR do PS - wiem, że do tego są odrębne opcje w LR ("external editing") . Problem pojawia się już na etapie importowania zdjęć do LR, a nie dalszej ich obróbki w PS. Ponadto nie występuje tu problem wymuszania przez system wyświetlania profilu sRGB i automatycznego przełączania go z profilu XYZ - profil XYZ jest cały czas wyświetlany.

Może ktoś wie, o co chodzi, albo jak temu zaradzić? :cry:
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
Czy laptop ma 2 karty graficzne? Jeżeli tak, to która karta była użyta przy tworzeniu profilu dla monitora? Czy karta graficzna, na której jest uruchamiany LR to ta sama, która była użyta przy tworzeniu profilu? Czy kolorem zarządza Windows czy inne oprogramowanie (np. ArgyllCMS)?
 

Adam  Dołączył: 12.01.2010
Cytuj
Laptop ma zintegrowaną kartę graficzną. Profil był tworzony przy użyciu tego laptopa i tej karty graficznej. Korzystałem z kalibratora i1 Display (X-rite) - jeśli chodzi o program zarządzający kolorem, to mam wątpliwość - może to być Calibration loader 5.0... W każdym razie w opcjach zarządzaniach kolorem (w panelu sterowania) próbowałem już zarówno z włączoną jak i wyłączoną opcją "użyj kalibracji ekranu systemu Windows" - bez rezultatu.
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
Czy na pewno nie ma drugiej karty graficznej poza zintegrowaną (np. Intel HD + nVidia lub Intel HD + AMD - to widać w menedżerze urządzeń)? Czy pracujesz na dwu ekranach równocześnie (wbudowany wyświetlacz + dołączony monitor)? Z własnych doświadczeń pamiętam, że Win nie potrafił użyć 2 różnych profili dla 2 różnych równocześnie używanych ekranów (wybierał chyba profil dla ekranu wskazanego jako podstawowy).
 

Adam  Dołączył: 12.01.2010
Cytuj
Dzięki za odpowiedzi. Na pewno jest tylko zintegrowana karta graficzna. Przy obróbce zdjęć pracuję tylko na monitorze zewnętrznym (monitor laptopa wtedy nic nie wyświetla). Poza tym mając włączony monitor zewnętrzny kolory są prawidłowo wyświetlane poza właśnie LR. Więc Win chyba raczej dobrze tu sobie radzi ze stosowaniem profilu na tym urządzeniu. Zresztą ten profil jest "utrzymywany" na monitorze zewnętrznym np. po przełączaniu się na monitor laptopa, albo przy innych konfiguracjach: np. klonowania obrazu na monitorach - mój profil XYZ ustawiłem na wszystkich urządzeniach: monitor podstawowy, monitor dodatkowy (nawet na fax, skan etc. tak żeby nigdzie nie było innego profilu ustawionego).

Trafiłem na ciekawy trop:
http://www.color.org/version4html.xalter

Moje monitory wyświetlają tak jak przedstawione jest to na drugim obrazku ("The system supports ICC version 2 profiles only"), czyli mój system nie wspiera profili icc o wersji 4. Kiedy jednak sprawdzam we właściwościach mój profil XYZ oznaczony jest jako ver. 2.4. (sRGB ma 2.1.0)...

Może powinienem zapisać mój profil icc w "najstarszej" możliwej wersji? Może LR nie radzi sobie z nowszymi wersjami profili icc? Problem w tym, że już nie mam tego kalibratora (był pożyczony). Czy ktoś z forumowiczów może ma możliwość sprawdzenia czy oprogramowanie dołączane do i1 display umożliwia wybór zapisu profilu w wersji 2 albo 4?

Z drugiej strony byłoby to dziwne, gdyby najnowsza wersja LR nie radziła sobie z profilem stworzonym przez kalibrator, który wchodził na rynek dobrych kilka lat temu.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Problem nie lezy raczej w LR - sprawdzilem u siebie na 5.7 i nie znalazlem zadnych opcji do wyboru profilu do wyswietlania - to realizuje system.
Poprzelaczalem u siebie dla testow profile monitora i zmiana nastepuje dla calego obrazu od razu, LR nic nie musi robic.
Testy robie akurat na Mac OS X Sierra, profil standardowy z monitora oraz wypluty Argyllem (wersja 2.2) ze Spydera.

pz
 

Adam  Dołączył: 12.01.2010
Cytuj
No LR nie ma niestety żadnych opcji zarządzania wyświetlanym kolorem jak np. PS. Zgadzam się z Tobą, że LR powinien automatycznie przejść na zainstalowany na Win profil barwny, jednak niestety tego nie robi :-/

Jestem w kropce. Jedyne co mi przychodzi to właśnie te wersje profili. Tutaj wskazuje się, że "Early versions of Lightroom had issues with v4 profiles". Muszę jeszcze odszukać jedną stronkę, na której opisano objawy tożsame jak u mnie i właśnie wskazywano na kwestię wersji profili.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
To ja się podepnę, bo już dawno chciałem temat poruszyć, a to może rzucić pewne światło na problem Adama.
Korzystam z Ps6 i Adobe Camera Raw w komplecie i już parokrotnie na to trafiałem, jak choćby przy naszych RAW challenge czy ostatnim fotowyzwaniu. Obrabiam fotkę, jestem zadowolony, zatwierdzam.. a potem gdy oglądam na dowolnej innej przeglądarce czy programie graficznym, zdjęcie jest bardziej wypłowiałe. Na powyższym przykładzie widać, że czerń nie jest tak smolista, jak to widziałem w ACR. Jak będę w domu, to mogę nawet zrobić screena z otwartym zdjęciem w obu programach.

Więc zakładałbym, że ACR podobnie jak wspomniany LR, z jakichś przyczyn wyświetlają inne barwy? Jakiś wbudowany profil kolorów? Wypacza to sens ślęczenia nad niuansami, skoro potem wynik jest zgoła inny.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Marooned napisał/a:
Obrabiam fotkę, jestem zadowolony, zatwierdzam.. a potem gdy oglądam na dowolnej innej przeglądarce czy programie graficznym, zdjęcie jest bardziej wypłowiałe.
To jest najprawdopodobniej kwestia profili barwnych podczas eksportu.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Dlatego pomimo wielu dobrodziejstw z przestrzeni AdobeRGB, lepiej w aparacie ustawić sRGB. Też walczyłem ze zgodnością i odkąd w aparacie mam sRGB nie mam żadnych problemów. Może sprawdź tę opcję? Właśnie podczas eksportu z LR były problemy. Teraz jako profil kolorystyczny eksportu mam sRGB i jest ok.
 

Adam  Dołączył: 12.01.2010
Cytuj
M.K, nie wiem do którego problemu się odnosisz (mojego czy Marooned), ale nikt nigdzie nie pisał o tym, że korzystamy z profilu AdobeRGB (czy to w aparacie czy na komputerze)? Ja mam ustawione sRGB u siebie w aparacie. Ja zresztą wspominałem na początku, że w moim przypadku nie chodzi o eksport z LR, a import do LR.

Marooned, w mojej opinii w twoim przypadku , jest to kwestia eksportu do PS. Nie korzystam akurat z ACR, ale czy tam nie ma jakichś ustawień z tym związanych? Wydaje się więc, że jest to inny problem niż mój :-/
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Wspomniałem o moim problemie, a faktycznie, że Ty pisałeś o imporcie. Miałem podobny problem z aparatami Pentaxa i importem zdjęć w formacie PEF do LR. I szczerze powiem, że jedynym wtedy rozwiązaniem było stworzenie profilu importu za pomocą x-rite. Ponieważ jednak było to czasochłonne - musiałem fotografować tabliczkę w każdej sytuacji, przeszedłem wtedy na dxo, który świetnie rozczytuje PEF'y.
Jednak problem zarówno niezgodności eksportu i importu miałem w LR 3 i nie wiem jak dzisiaj o pracuje - zwłaszcza import zdjęć z Pentaxa.
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
@Adam
Przyczyna może tkwić w wersji profilu icc.
Is your system V4-ready

Windows Photo Viewer And ICC Profiles
Win 7, 8 and 8.1 incompatability issues with Windows Photo Viewer and V4 ICC Profiles

U siebie używam prosty kolorymetr i darmowy DisplayCAL. Kolorem zarządza u mnie ArgyllCMS a nie system Windows. Wg zalinkowanego testu mój system jest V4-ready (ale załadowany profil to ICC w wersji 2.2).
 

Adam  Dołączył: 12.01.2010
Cytuj
Dzięki bardzo za linki (ten pierwszy adres linkowałem już wcześniej). Muszę je teraz przetrawić ;-)

U mnie, tak jak wspominałem wyżej, system widzi tylko ver. 2 profili icc (prawy górny kwadrat obrazka jest zielony). Jest to więc jakaś poszlaka... zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie sposób oznaczenia tych wersji icc. Mój profil XYZ ma oznaczenie 2.4 - więc logika nakazywałaby przyjąć, iż jest to wersja jednak 2, a nie 4. Patrzyłem na niektóre inne wgrane już profile i ich oznaczenia - wszystkie są albo 2.4. albo 2.2. Jedynie standardowy sRGB ma 2.1.0. Nie ma żadnego, który zaczynałby się od 4. Chciałbym jednak wierzyć, że oznaczenie "2.4" jest w istocie wersją 4, bo byłoby to pewnie rozwiązanie mojego problemu.

Tak naprawdę na razie widzę dwa rozwiązania:

1) Ponowna kalibracja monitora i utworzenie profilu o wersji 2 (chociaż u mnie jest to utrudnione, bo nawet gdyby udało mi się jeszcze raz pożyczyć od znajomego ten kalibrator, to z tego co widzę jego oprogramowanie nie umożliwia wyboru pomiędzy zapisem profilu w wersji 2 albo 4 - tutaj widać, jak wygląda cały proces kalibrowania i nigdzie nie ma takiej opcji. Co innego w wersji i1 Display Pro).

2) Ściągnięcie wersji próbnej LR6 - może uda się zobaczyć czy nowy LR też się z takim problemem boryka - może będzie dawał radę z moim profilem XYZ (niezależnie czy jest to ver. 4 czy ver. 2).
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
Darmowe oprogramowanie, które wymieniłem współpracuje z wieloma kolorymetrami. Generuje profile ICC 2.2.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach