dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Histogram i składowa Cytuj
Cześć,

Poruszył dziś kolega temat moje patrzenia na histogram, i chciałem nowy wątek zacząć bo to chyba duży temat.
RGB i naświetlanie na histogram.
Proszę mi wyjaśnić co mam zrobić i jak ustawić jesli np obie składowe są na środku a niebieska składowa jest oddalona od nich , czy żle naświetlam.
?
Czy poszczególne kolory coś oznaczają bo może tędy droga do lepszego naświetlania

Bardzo dziękuje za pomoc w innych tematach
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Taka może być charakterystyka źródła światła.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Nie lubię się chwalić ale mam wyszukiwarkę internetową. I ona mi podsuwa taki wynik: https://www.dfv.pl/articl...a-jasnosci-cz-i
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
dexdorma310878, tak kolory oznaczją kolory Red Green Blue
Aczkolwiek warto przeczytać końcówkę artykułu podlinkowanego przez kolegę Enzo,

[ Dodano: 2017-01-12, 00:45 ]
Ale tak w ogóle to rób zdjęcia a nie czytaj histogramy. Ok to pewnie ważne, aczkolwiek ja rzadko spoglądam na histogram i raczej robię na oko. Chodzi mi głównie o to, żebyś nie walczył na siłę z histogramem, bo czasami to nie ma sensu i daje efekt gorszy od przepału czy niedoświetlenia.
No dobra teraz możecie mnie linczować.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
SlicaR napisał/a:
No dobra teraz możecie mnie linczować.

Pierwszy! Jeśli dobrze zmierzymy światło to faktycznie nie musimy sobie w histogram zaglądać. Jednak przy dłuższym fotografowaniu (zwłaszcza w studio) warto sprawdzić jak nam się pięknie matryca naświetla, żeby potem przy obróbce nie płakać (jak twórca tego wątku). W kompakcie którym robię zdjęcia histogram mam zawsze włączony i na bieżąco koryguję ekspozycję - przy scenach z dużą rozpiętością tonalną to bardzo pomaga.
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Jasne że pomaga ale w kompakcie którym ja robię histogram jest mało czytelny dlatego korzystam dodatkowo z highlights blinking, flashing czy jakoś tak :mrgreen:
Do tego aparat pokazuje nieco inny histogram w trakcie podglądu na żywo a inaczej wygląda odczytany później ze zdjęcia - nie są to jakieś drastyczne przesunięcia ale są, a przynajmniej u mnie tak jest ;-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
kerad, dlatego nie upieram się, że jest konieczny. Aparatu jak każdego innego urządzenia (z młotkiem włącznie) należy nauczyć się używać. Jeśli mamy coś co nam to ułatwi to po prostu z tego korzystajmy.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach