tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
[obiektyw] Manualna stałka rozstraja pokrętło trybów. Cytuj
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem K-50. Dzisiaj przyszedł do mnie obiektyw Cosinon-s 1.8 50mm. Zaraz po podpięciu, pobawiłem się nim trochę, chodziło wszystko w porządku. Po jakiejś godzinie wziąłem go znowu i działał już tylko tryb AV (plus film, user, B) . Po tym jak nic innego nie wymyśliłem zrobiłem reset do ustawień fabrycznych. Pomogło o tyle, że miałem dodatkowo tryb M - na reszcie dalej AV. Ale i to nie trwało długo. Czasami po jednym zdjęciu znowu przeskakuje i na nowo jest wszędzie AV (aż do ponownego resetu). Zaznaczam, że z innym obiektywem manualnym, Tokina SD 70-210 działa bez zarzutu. Jeszcze jedno pytanie na koniec - jako, że moją ostatnią lustrzanką była klasyczna Yashica FX3 super ponad 15 lat temu to się zapytam. Co to jest ten pomarańczowy bolec po prawej stronie? bo w opisywanym obiektywie jest tylko dziurka w tym miejscu. .

Z góry dziękuje za odpowiedzi

 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
A ta Tokina nie ma przypadkiem pozycji A na pierścieniu przysłony?

Ta kropka kiedyś ułatwiała założenie obiektywu bez patrzenia, wypadała zawsze naprzeciwko blokady bagnetu. Dzisiaj niczemu nie służy.
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
Tak, Tokina ma A, ale z nią nie mam problemu i przy niej opisane objawy nie występują.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
.... nic z pierwszego posta nie zrozumiałem :-/

Jeśli to jest obiektyw ze zdjęcia to nie ma prawa działać prawidłowo w trybie AV bo nie posiada styków ( obiektyw manualny bez sterowania przysłoną z poziomu body ) . Jak zapniesz to będzie działał w pełni otwarty . Wpierw , w body , w menu należy ustawić odpowiednio opcję do użycia obiektywu w pozycji innej niż A . Działasz w trybie M . Zielonym przyciskiem dokonujesz pomiaru światła . Zapięcia obiektywu nie powinno ingerować w programy na kółku nastaw .

Druga sprawa ,
jeśli bagnet jest lakierowany to też może nie działać prawidłowo bo nie nastąpi zwarcie styków w body .
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
Ja tylko mówię co mi się wyświetla na ekranie gdy przechodzę między trybami (czyli czasami jest "M" i na innych "AV" a czasami tylko "AV"), a co za tym idzie uniemożliwia mi to nastaw migawki, mogę tylko używać iso oraz oczywiście manualnie przysłony. Czasami da się przełączyć na M właściwie z odpowiednim potwierdzeniem na ekranie/wizjerze i prawidłowo działającymi pokrętłami od przesłony i czasu.Pomiar światła działa bez zielonego przycisku również. Potwierdzam, że w obiektywie nie ma żadnych styków. https://s1.bukalapak.com/img/188195781/original/4.jpg Niestety za bardzo nie potrafię znaleźć tego ustawienia w menu o którym wspomniałeś. Po przepięciu obiektywu kit-owego też chwilowo miałem przed chwilą jakieś problemy. Ogólnie mam wrażenie, że te problemy mają związek być może z mocowaniem (choć nie wyczuwam luzów), oraz z działaniem pierścienia nastawu przysłony która swoją drogą mam wrażenie chodzi zbyt ciężko. Czy tak pracujący obiektyw może zrobić "krzywdę" body?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
tiechnolog napisał/a:
Tak, Tokina ma A, ale z nią nie mam problemu i przy niej opisane objawy nie występują.

Przestaw na dowolną wartość przysłony zamiast A, a będzie tak samo.

Z obiektywem bez styków aparat nie może użyć żadnego trybu przysłony poza Av (przy pełnej dziurze), dlatego niezależnie od nastawów pokrętła, taki właśnie tryb się włącza. Jedynym wyjątkiem jest tryb M, gdzie sam nastawiasz czas i przysłonę. W tym trybie, po naciśnięciu zielonego przycisku, aparat przymknie przysłonę do nastawionej wartości, pomierzy światło i ustawi stosownym czas migawki. Oczywiście po ustawieniu w opcjach indywidualnych „zezwalaj na używanie pierścienia przysłony” (czy jakoś tak, zajrzyj do instrukcji).
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
ten obiektyw nie ma A. Problem jest w tym, że M nie zawsze da się nastawić co by w zupełności wystarczyło, ale ok, muszę dzisiaj jeszcze postudiować instrukcję.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
tiechnolog napisał/a:
ten obiektyw nie ma A

Pisałem o Tokinie.

tiechnolog napisał/a:
Problem jest w tym, że M nie zawsze da się nastawić

Nie możesz w trybie M ustawić samemu migawki?
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
Oczywiście, ale mimo iż nastawiam na pierścieniu M, M się nie wyświetla, na wszystkich trybach wyświetla się AV. Czasami M zaskoczy i można bez problemu wszystko nastawiać. Wystarczy jednak czasem tylko zrobienie zdjęcia i znowu wyświetla się AV
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Mnie się wydaje że to jednak kwestia bagnetu . Napisz czy jest srebrzysty , lakierowany lub oksydowany ? Skoro z innym obiektywem manualnym działa a z tym nie to coś musi być na rzeczy . Z ciekawości sprawdziłem u siebie i program M wybiera normalnie . Pozostałe automatyczne są AV . A w tym obiektywie jest popychacz przysłony ? Może jakiś sprytek go wymontował albo spiłował ?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Cosinon ma lakierowany bagnet i nie następuje zwarcie styków - w rezultacie korpus nie wie iż jest podpięty obiektyw i nie działa tryb M..
W bagnetach Cosinona w niektórych modelach jest taki mosiężny bolec grubości szpilki akurat w miejscu styku czasami wystarcza by nastąpiło zwarcie ale następuje to w idealnej pozycji, pewnie u Ciebie on właśnie jest i czasami załapuje.

Musisz zrobić punkty zwarcia i nie będzie problemu.
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
Może tak dla pewności załączę zdjęcie samego obiektywu :) https://drive.google.com/open?id=0B_6H2-zZYyacX0dUWS0zd2dIWTQ
Cytat
Musisz zrobić punkty zwarcia i nie będzie problemu.
?? Jak? jakiś wypustek, śrubka, cyna? W którym miejscu?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Masz już nową wersję albo bagnet masz już wymieniony na nowy typ chromowany więc zwarcie występuje.
Zacznij od czyszczenia styków w korpusie i przeczysczenia samego bagnetu w obiektywie.
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
Ok, tak zrobię. Mam jeszcze pytanie co do oliwienia. Można to robić bez rozkręcania po odsłonięciu przesuwając soczewkę pierścieniem ostrości??
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Sprawdź czy nie masz ISO ustawionego na AUTO, zmień na konkretną wartość.
 
tiechnolog  Dołączył: 05.01.2017
Cytuj
Rozkręciłem, przeczyściłem, nasmarowałem - chodzi lepiej choć czasem dalej się gubi, ale już chociaż wiem co zrobić żeby się znalazł. Tak jak było pisane problemy były ze stykiem. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc i uważam temat za zamknięty.

Pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach