Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
[korpus] Punkty ostrości w wizjerze Cytuj
Ma może ktoś z was wiedzę, gdzie w body znajduje się ustrojstwo wyświetlające punkty ostrości w wizjerze?
Prawdopodobnie po upadku coś się musiało delikatnie przesunąć i chciałbym to naprawić (wyświetlane punkty nie pasują do zaznaczonych w matówce, matówkę zmieniałem i nie jest to wina jej przesunięcia), body rozkręcone (obudowa) ale nie chcę szukać na oślep.

PS
Do moderacji:
Nie wiem czy dobry dział, jeżeli nie proszę przesunąć w odpowiedni.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Ma może ktoś z was wiedzę, gdzie w body znajduje się ustrojstwo wyświetlające punkty ostrości w wizjerze?


http://www.pentax-hack.in...x10/k10d_sm.zip
hasło:8639 str. 25-26
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
boR napisał/a:

http://www.pentax-hack.in...x10/k10d_sm.zip
hasło:8639 str. 25-26


Dzięki :-B
Widzę Ze łatwo nie będzie :evil: i muszę wymyślić czym na czas ustawienia zastąpić spust migawki z włącznikiem, bo takie ciągłe zdejmowanie i zakładanie góry obudowy celem sprawdzenia jest mocno frustrujące ale to jutro, na dziś mam dość.

Ale mam pytanie: Czy dokładne ustawienie tych prostokątów w miejscu w którym powinny być, ma jakiś realny wpływ na ustawienie ostrości w tym punkcie, czy jest to tylko orientacyjny wskaźnik który informuje że np. ostrość ustawiona jest na środek (pomimo tego że prostokąt jest w innym punkcie)?
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Tak na mój rozum to czujnik af, jest poniżej lustra (do niego światło dostaje się poprzez półprzepuszczalne lustro i następne które kieruje w dół, a te punkty czerwone to tylko wskaźniki gdzie ustawia :-P Ale to tak z tego co mi się wydaje, pewny nie jestem ;-)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
darkduch napisał/a:
czujnik af, jest poniżej lustra (do niego światło dostaje się poprzez półprzepuszczalne lustro i następne które kieruje w dół, a te punkty czerwone to tylko wskaźniki gdzie ustawia
Ot, cała prawda. Nic dodać nic ująć. ;-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
darkduch napisał/a:
czujnik af, jest poniżej lustra (do niego światło dostaje się poprzez półprzepuszczalne lustro i następne które kieruje w dół, a te punkty czerwone to tylko wskaźniki gdzie ustawia
Ot, cała prawda. Nic dodać nic ująć. ;-)


Co nie zmienia faktu że dobrze jest by całość działała tak jak powinna, czyli z potwierdzeniem w postaci prostokąta w odpowiednim miejscu.

Miałem trochę kłopotów by to ustawić tak jak powinno być, prostokąt był cały czas mocno po jednej stronie.
Dopiero "zasada": rozkręć i złóż, dała efekt i dokładne ustawienie zajęło tylko 10min, prawdopodobnie coś musiało się po upadku zawiesić i zaklinować w nieodpowiedniej pozycji.
Pdf który wkleił @boR :-B okazał się bardzo przydatny (polecam, bo może się przydać).
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Co nie zmienia faktu że ...
Jak najbardziej. :-)
Sid Gotama napisał/a:
Dopiero "zasada": rozkręć i złóż, dała efekt
Ta zasada sprawdza się stosunkowo często. :->

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach