rgt  Dołączył: 25.11.2008
K200D i Minolta Program 4000AF Cytuj
Witam.

Próbuję się przebijać przez wątki o współpracy lamp niepentaxowych analogowych i K200D.
Znalazłem info, że lampa, która posiadam od poprzedniego zestawu (Minolta Program 4000AF) ma napięcie 4.5V - czyli nie jest za wysokie.
Czy ktoś z Was używa może tej lampy?

pozdrawiam
Robert.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
A jak ją podpiąć do Pentaksa ? Przecież Minolta/Sony zupełnie inne stopki ma.
 

rgt  Dołączył: 25.11.2008
Cytuj
kostka/adaper lub ostatecznie radio lub fotocela.
 

maxbreak  Dołączył: 09.06.2009
Cytuj
A ona nie ma jeszcze starej "standardowej" stopki?
 

rgt  Dołączył: 25.11.2008
Cytuj
Cytat
A ona nie ma jeszcze starej "standardowej" stopki?

Właśnie przed chwilą sprawdziłem - ta lampa "wchodzi" w sanki od flasha w K200D
Ale nie testowałem jeszcze działania tego tandemu ;)
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Dziwne to trochę. Standartowe sanki do lamp to jak pamiętam były w Minoltach za czasów serii X(bez AF-u) Serie z AF-em miały już nową, inną stopkę. Z nazwy też by wynikało, że lampa jest do serii z AF-em. Może jednak najpierw sprawdź miernikiem napięcie na stopce lampy. Skoro ma jeszcze standartową stopkę, to nie jest taka nowa i napięcie może być za wysokie. Lepiej byłoby K200 nie przysmażyć.

 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
rgt napisał/a:
(Minolta Program 4000AF) ma napięcie 4.5V - czyli nie jest za wysokie.
Dada napisał/a:
sprawdź napięcie na stopce lampy.
Chyba już sprawdził :-P
 

rgt  Dołączył: 25.11.2008
Cytuj
Po analizie sytuacji zdecydowałem się podłączyć ową lampę do K200D.

I tak:
- napięcie to około 2V - sprawdziłem
- lampa pasuje idealnie do sanek K200D
- lampa działa po zaizolowaniu "dodatkowych" styków - zostaje tylko środkowy
- lampę można tylko (albo aż) wyzwolić - pozostaje praca w manualu
- body "nie widzi" faktu podłączenia lampy
- nie działa AF assist

Ogólnie - miła niespodzianka, że taki sprzęt działa z Pentaxem.
 
maser  Dołączył: 15.02.2009
Cytuj
Wpadła mi ta lampa w ręce i mogę powiedzieć (dorzucić się do bazy wiedzy) że da się ją wyzwalać radiowo z YONGNUO RF-603 C1 II z K3.
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Mam w domku 3 takie lampy. Są świetne i tanie imo duże i ciężkie. Zrobię kilka zdjęć a może nawet recke tych lamp. Wszystkie mam poprzerabiane a nawet dorwałem rozkład pinów do dodatkowego zasilania z sieci. Wkrótce więcej... Jeśli będą zainteresowani.
 
maser  Dołączył: 15.02.2009
Cytuj
Wariat. Jak masz rozkład pinów do zasilania tej minolty to ja chętnie skorzystam. Dokupiłem sobie jeszcze do tej lampy wyzwalacze i teraz mogę jednocześnie wyzwalać Metza i Minoltę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach