Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Jakieś ono siedziało i pisało? :-/ :roll:

Za pentaxforums.com:
Cytat
After a long period of uncertainty, Ricoh Imaging has released a firmware update for the Pentax K-50 to add support for the new KAF4 lens mount. KAF4 lenses lack a mechanical aperture stop-down lever; they instead require electronic actuation of the aperture. Before this firmware update, the K-50 was not able to issue the necessary commands to operate this system.

Tak więc wynika z tego, że PO aktualizacji K-50 powinien obsługiwać nowy typ przysłony.
 

ObSztetke  Dołączył: 30.09.2015
Cytuj
Przeszedłem od razu z 1.01 na 1.10 (wersja 1.02 jakoś umknęła mojej uwadze). Wraz z tą aktualizacją pojawił się u mnie pomiar centralnie ważony przy manualnych obiektywach. W 1.01 był tylko pomiar w centralnym punkcie.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
A mi działa obiektyw przy którym wcześniej K-50 zawieszał lustro ?
Przypadek ? ;-)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Markus napisał/a:
A mi działa obiektyw przy którym wcześniej K-50 zawieszał lustro ?
Przypadek ? ;-)

Gdzie tam - zwyczajne czary :-?
W służbowym K-50 wszystko działa, o ile wiem - nic mi nie zgłaszano że coś się wali.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Spróbuję z drugim obiektywem.
Jak się nie zablokuję to zacznę chyba wierzyć w spiskową teorię dziejów ? :evilsmile:
 
Jacaw  Dołączył: 30.04.2016
Odszumianie Cytuj
Mam pytanie do doświadczonych użytkowników K-50, czy ktoś testował działanie opcji odszumiania zdjęć przy długich czasach oraz wysokiej czułości ? Tzn. czy Waszym zdaniem warto mieć to włączone (obecnie używam ustawień Auto), czy lepiej sobie odpuścić i ewentualne szumy usuwać na komputerze ?

Jak rozumiem, to większość "polepszaczy" dla prześwietleń/niedoświetleń, winietowania itp. przy robieniu w RAW'ach można potem zastosować przy ich wywoływaniu, natomiast te opcje zapewne tworzą "darki" i takie działanie potem trudno odtworzyć, więc potencjalnie wydają mi się one sensowne, ale może tu teoria rozmija się z praktyką ?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Jacaw napisał/a:
Jak rozumiem, to większość "polepszaczy" dla prześwietleń/niedoświetleń, winietowania itp. przy robieniu w RAW'ach można potem zastosować przy ich wywoływaniu, natomiast te opcje zapewne tworzą "darki" i takie działanie potem trudno odtworzyć, więc potencjalnie wydają mi się one sensowne, ale może tu teoria rozmija się z praktyką ?


Wydaje mi się, że wszystkie tego typu funkcje dotyczą tylko i wyłącznie JPEGów, albowiem RAW z reguły nie są dotykane przez ingerencję programową.
 

ObSztetke  Dołączył: 30.09.2015
Cytuj
x4rd napisał/a:
Wydaje mi się, że wszystkie tego typu funkcje dotyczą tylko i wyłącznie JPEGów, albowiem RAW z reguły nie są dotykane przez ingerencję programową.

Z tego co zrozumiałem, kolega Jacaw pyta o funkcję "dark" dla długich ekspozycji (pozycja menu 3.2 "Red. ziarna przy dł. czas" NR), która z tego co wiem działa także przy ustawionym formacie zapisu RAW. Objawia się to zapisywaniem tzw. darka bezpośrednio po właściwym naświetlaniu. Czas naświetlania darka jest taki sam jak czas naświetlania właściwej ekspozycji zatem przy naprawdę długich czasach jest to uciążliwe. Co do meritum pytania kolegi Jacaw, nie podejmuję się odpowiedzi gdyż nie mam dużego doświadczenia w długich czasach naświetlania zaś w swoich nielicznych próbach raczej korzystałem z tej funkcji.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Re: Odszumianie Cytuj
Jacaw napisał/a:
natomiast te opcje zapewne tworzą "darki" i takie działanie potem trudno odtworzyć, więc potencjalnie wydają mi się one sensowne, ale może tu teoria rozmija się z praktyką ?

Jesli masz czas to mozna włączyć darka ale przecież to samo możesz zrobić później, niby darki powinno sie robić w tych samych warunkach (czas/temperatura) ale ludzie często robią je później w warunkach "domowych".
Do większej ilości zdjęć można zastosować tego samego darka, nawet jak różni się czasem. Więc dobrze takie darki sobie zatrzymać gdzieś na dysku i wykorzystywać je w przyszłosci, opisać je sobie żeby mniej więcej wiedzieć w jakiej temperaturze były wykonane (choć to można odczytać z exifa).
 
Orbit  Dołączył: 17.12.2015
Cytuj
Proszę o informację - czy K-50 jest jeszcze produkowany ?
Dzwoniłem do polskiego dystrybutora, ale nie wiedzą... :shock:
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Orbit napisał/a:
Proszę o informację - czy K-50 jest jeszcze produkowany ?
Dzwoniłem do polskiego dystrybutora, ale nie wiedzą... :shock:
Nie widzę powodu, dla którego miałby być jeszcze produkowany. Przecież na rynku jest już jego następca, czyli model K-70.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Na rynku jest K-70 czyli na 99% K-50 już nie jest produkowany
 
Orbit  Dołączył: 17.12.2015
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Orbit napisał/a:
Proszę o informację - czy K-50 jest jeszcze produkowany ?
Dzwoniłem do polskiego dystrybutora, ale nie wiedzą... :shock:
Nie widzę powodu, dla którego miałby być jeszcze produkowany. Przecież na rynku jest już jego następca, czyli model K-70.


Równy rok temu pytałem na tym forum o potencjalnego następcę K-50 i otrzymałem odpowiedź od niejakiego "Kojut" że następcami K-50 są/były KS-1 oraz KS2...
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=520
Następnie wywiązała się dyskusja forumowych "mędrców" z bardziej lub mniej uszczypliwymi odpowiedziami (m.in. filozoficzne wywody na temat: "Teoria Ekonomii - na przykładzie produkcji ołówków w różnym kolorze").
Fakty są takie, że po kolejnym roku ilość ofert na rynku K-50 nie zmalała, a podaż KS-2 jest znikoma o KS-1 już nie wspomnę.
Ponadto K-50 nadal znajduje się w ofercie na oficjalnej stronie Pentaxa, a niby jego następca KS-1 znajduje się zakładce "Starsze produkty"...
http://www.ricoh-imaging....id=5857&lang=pl
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
U źródła http://www.ricoh-imaging....ucts/index.html podają, że K-50 nie jest produkowany.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
To że jest w sprzedaży nie oznacza że jest produkowany ;-)

Wystarczy że wyprodukowali za dużo egzemplarzy.

Widocznie k-s1 i k-s2 miały bardziej realnie określoną wielkość produkcji. Albo popyt na nie był większy niż na k-50 ;-)
 
Orbit  Dołączył: 17.12.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
U źródła http://www.ricoh-imaging....ucts/index.html podają, że K-50 nie jest produkowany.


I właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.

Dzięki PLWK.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach