SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
  K50 i zdjęcia z przedziałem czasu Cytuj
Dzień (nie)dobry.
Mam problem. Próbuję wykonać 150 zdjęć po 30s każde. Ustawiam w menu 150 zdjęć przedział czasu 3'' bo krócej się nie da. Zostawiam aparat i po 1,5 godziny mam 12 fotek, a aparat nic nie robi. Biorę go do domu i testuję. Po właczeniu zdjęć z przedziałem czasu aparat robi 3 i komunikuje, że zakończono :-( Ustawiam na 4''. Aparat robi 4 i komunikuje, że zakończono. Ustawiam na 10'. Aparat robi 1 i czeka. W sumie słusznie, ale ja nie będę czekał 10 min. Ustawiam znowu 3'' ale z czasem ekspozycji 2s. Aparat dochodzi do kilkunastu klatek i odpuszczam bo stwierdzam, że działa. Wracam do czasu 30s i interwału 3''. Sprawdzam. 3,4,5,ok! Chyba działa! Ustawiam aparat na zewnątrz. Po 30 min nie wytrzymuję i idę sprawdzić. Staję koło niego a tam cisza. Patrzę na zapis zdjęć... 12 klatek. :evil: Fcuk! Odszumiania, kompensacje ,stabilizacje,podglądy powyłączane (no chyba, że na coś nie wpadłem). Karta pusta. Druga karta = efekt podobny. Bateria full. O co z tym chodzi??? Help plizzz bo jutro będę miał ostatnią szansę i to jak pogoda dopisze.
Jeżeli już gdzieś było to podlinkujcie proszę, bo mam tylko telefon i szukajka mi słabo działa.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
A usypianie aparatu po bezczynnosci?
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Proste. Interwał nie jest między końcem jednej fotki a początkiem następnej tylko zawsze między początkami. Czyli interwał 30 sekund, czas 30 i powinno mknąć. Ewentualnie interwał o 1s dłużej niż czas.

 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
skaarj napisał/a:
A usypianie aparatu po bezczynnosci?

To nie powinno przeszkadzać - aparat powinien się samoczynnie wybudzić.

Generalnie, poza awariami, przerwanie serii może być spowodowane dwoma rzeczami: albo aparat nie zdąży zapisać zdjęcia podczas interwału, albo fotografowany obiekt wypadnie z zakresu ostrości, jeśli jest ustawiony AF.S.

Taka przynajmniej jest teoria, wg. dokumentacji. :-)
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Re: K50 i zdjęcia z przedziałem czasu Cytuj
SlicaR napisał/a:
Wracam do czasu 30s i interwału 3''. Sprawdzam. 3,4,5,ok! Chyba działa! Ustawiam aparat na zewnątrz. Po 30 min nie wytrzymuję i idę sprawdzić. Staję koło niego a tam cisza. Patrzę na zapis zdjęć... 12 klatek. :evil: Fcuk! Odszumiania, kompensacje ,stabilizacje,podglądy powyłączane (no chyba, że na coś nie wpadłem). Karta pusta. Druga karta = efekt podobny. Bateria full. O co z tym chodzi??? Help plizzz bo jutro będę miał ostatnią szansę i to jak pogoda dopisze.
Jeżeli już gdzieś było to podlinkujcie proszę, bo mam tylko telefon i szukajka mi słabo działa.

A ustaw interwał na czas naświetlania plus przerwa między zdjęciami. Czyli w Twoim przypadku ustaw na 33 sekundy.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Dziękuję wszystkim za szybką reakcję i pomoc :-B Jak to dobrze mieć takie forum.
skaarj, nie wpadłem na to, ale nie ma to znaczenia jak się okazuje.
RPM, tak nie działa. Jak daję 31'' to robi zdjęcia z +/- 30s odstępem. 29s dokładnie.
Kerebron, myślałem o tym. Czas zapisu <1s
kojut, Brawo! :-B Ustawiłem 33'' i śmiga. Odstęp między zdjęciami ok 1s. Jak dam 34'' to bliżej 2s. Co nie zmienia faktu, że jest to dla mnie mocno pokrętna logika.
Niestety pogoda się już sp..aprała. Ale tu wszystko jest bardzo dynamiczne, więc może do nocy się poprawi.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Klasyczny problem, też już nie raz sobie włosy rwałem z głowy, bo jest to strasznie nielogiczne. Tak jak zostało już napisane: musi być doliczona przerwa dla aparatu na wszelkie jego czynności pomiędzy wykonywaniem zdjęć, a czas musi być podany od chwili rozpoczęcia robienia zdjęcia.

W K-1 już to poprawili i dają możliwość wyboru użytkownikowi, czy ustawia czas pomiędzy rozpoczęciem każdego kolejnego zdjęcia, czy czas przerwy pomiędzy zdjęciami ;-)
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Fenol napisał/a:
W K-1...

Śfinia! ;-)

[ Dodano: 2017-03-01, 23:16 ]
Dzięki Panowie :-B
Tak wyszło: http://pentax.org.pl/view...1265828#1265828
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Dzięki Panowie :-B
Tak wyszło: http://pentax.org.pl/view...1265828#1265828

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach