skwara  Dołączył: 16.08.2007
Stare lapmy błyskowe Cytuj
Mam stare lampy, które działały z praktica BX20, z GX20 działać nie chcą (podłączone do stopki). Czy w jakiś sposób mogę je podłączyć/wyzwolić za pomocą GX20 lub innego nowego pentax`a (jakiś kablem, bezprzewodowo itp)?
Nie mam zielonego pojęcia o podłączaniu lamp błyskowych do cyfrowych puszek.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W życiu nie włożyłbym w stopkę aparatu cyfrowego lampy o nieznanym napięciu wyzwalania. Wszystko co ma napięcie wyzwalania powyżej 10V jest be!
Masz pewność, że te lampy są jeszcze sprawne?
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Tak, sprawne z BX20 robi błysk.
Chciałbym te lampy wykorzystać stacjonarnie by rozświetlały przedmiot z boków.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie wiem jak one są wyzwalane, być może zwarciem.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
skwara napisał/a:
Chciałbym te lampy wykorzystać stacjonarnie

To potrzebna Ci tylko fotocela.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
takie coś?
http://www.fotookazja.pl/...-yk3-p1828.html
obsłuży to dowolne lampy?
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
wygląda że styk bolca środkowego jest na środku, powinno zadziałać
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Czy na ten czujnik z musi bezpośrednio zaświecić lampa master czy wystarczy światło odbite?
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
na odbitym też powinno zadziałąć
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zadziała nawet wtedy, gdy nagle zrobi się jaśniej w pomieszczeniu. ;-) Pzdr.
 
maser  Dołączył: 15.02.2009
Cytuj
Fotocelę możesz zrobić sam wg tego schematu: http://shtr.eu/2007/09/26...-pierwszy-blysk
Praca na jeden wieczór z lutownicą i miernikiem i przyjemność jak to się uruchomi.
Chodzi bez problemu z Salutem (od Zenita/Prakticy etc) . Wyzwalane bezprzewodowo w trybie manualnym z lampy lustrzanki.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Lampy na stopce i poprzez kabel mają tam takie same napięcie (często wysokie) ?
Czy Penatexy obciążalność stopki i gniazda PC jest taka sama (lepiej starych lamp nie podłączać ani do stopki ani do gniazda PC) ?
 
maser  Dołączył: 15.02.2009
Cytuj
skwara, Nie odpowiem Ci na to pytanie. Ale w swojej konstrukcji (opartej na radzieckiej lampie) wykorzystałem kabel synchro i właściwie to jest nic innego niż wyprowadzenie kabli z stopki, mało tego polaryzacja była odwrócona (inna niż w opisie fotoceli) Napięcie na stopce wynosiło około 96V. Najprościej jak pisałem wyżej, miernik i zmierzyć ile tam jest woltów. Bez tego nie ośmieliłbym się podłączyć starej lampy do nowoczesnego body. Body jest za drogie w stosunku do zysku z lampy.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dla cyfrowych body bezpieczne napięcie wynosi do 10V.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
plwk, Nie ma znaczenia czy stopka czy PC?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie wiem, ale bym nie ryzykował. W którymś z wątków tego działu było opisywane jak zrobić układ obniżający napięcie na stopce lampy.
 
maser  Dołączył: 15.02.2009
Cytuj
plwk, Jak dla mnie żadne układy oparte o fizyczne połączenie z body nie wchodzą w grę. Za duże ryzyko. Wg mnie tylko fotocela.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach