Pogromca  Dołączył: 28.06.2016
Kółko trybów Pentax K-5II - problem Cytuj
Witam,
Zakupiłem Pentaxa jak w temacie. przebieg 8780 klatek. wszystko jest ok poza jednym szczegółem. Kółko trybów chodzi z jakimś dziwnym oporem. W moim pentaksie k200d (przebieg 55 tys.) chodzi łagodnie z delikatnym oporem ale w k-5II opór jest wyraźnie większy. W k200d słychać cyknięcie jak kółko wskoczy na nowy tryb. natomiast w k5II po wciśnięciu zapadki i próbie przełączenia słychać jedno cyknięcie jak zaczynam przełączać i drugie jak kółko wskoczy na następny tryb. czy to normalne? dodam że opór jest około dwa razy większy w k5II niż w k200d.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Kolego ,
należy wcześniej wcisnąć zabezpieczenie blokady . Wtedy pokrętło chodzi lżej niż w K200d . Mam oba i właśnie sprawdziłem ;-)
 
Pogromca  Dołączył: 28.06.2016
Cytuj
no napisałem że najpierw wciskam zapadkę...

[ Dodano: 2017-03-08, 11:49 ]
Kot72 napisał/a:
Kolego ,
należy wcześniej wcisnąć zabezpieczenie blokady . Wtedy pokrętło chodzi lżej niż w K200d . Mam oba i właśnie sprawdziłem ;-)


A jakie przebiegi?
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Pogromca, ups , nie zauważyłem wybacz .
W K5 ( OK 19 tys ) opór jest minimalnie większy niż w K5ii który ma ok 3.5 tys . W obu aparatach są jakby dwa kliki . W K200 kółko działa jeszcze inaczej , z pojedynczym , wyczuwalnym klikiem . Generalnie po wciśnięciu bolca w obu K5 kółko działa lżej ( z mniejszym oporem ) niż w k200d .
 
Pogromca  Dołączył: 28.06.2016
Cytuj
".....W obu aparatach są jakby dwa kliki..."
trochę się uspokoiłem bo już myślałem że coś go tam blokuje

"...Generalnie po wciśnięciu bolca w obu K5 kółko działa lżej ( z mniejszym oporem ) niż w k200d..."
znowu się zdenerwowałem. no właśnie u mnie chodzi wyraźnie ciężej niż w k200d. nie wiem czy mam się martwić czy nie.

[ Dodano: 2017-03-08, 12:25 ]
no dobra, ale zapytam inaczej. Czy jesli próbujesz w k5 przełączyć kółko od razu kilka trybów w jedną albo w drugą to jest to możliwe? ja w moim k200d mogę to zrobić wtedy słychać takie "trrrrrrrrr" i już jest tryb który znajduje się całkiem po drugiej stronie. w moim k5 jest top niemożliwe, muszę pojedynczo "brnąć" na drugi koniec.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
W tym temacie już nie pomogę . Jeśli chodzi jeszcze ciężej niż w K200d to nie jest do końca dobrze . Może jakieś zanieczyszczenia dostały się pod kółko ?
Ale z drugiej strony , akurat Twoja sztuka mogła być tak spasowana ....
 
Pogromca  Dołączył: 28.06.2016
Cytuj
No to nie wiem. jakby były jakieś zanieczyszczenia to chyba byłoby słychać piasek albo coś... dziwne bo wszystko działa bez zarzutu tryby włączają się te które powinny. tylko dziwnie to kółko przeskakuje w porównaniu do k200d i ta blokada kółka jakaś taka... niezbyt dobrze wykonana... trochę wieje tandetą, nie wiem to chyba moje subiektywne odczucie

[ Dodano: 2017-03-08, 13:39 ]
Ale to pewnie dlatego że po k200d jestem przyzwyczajony do aparatów którymi można zabijać gwoździe. Jak na wakacjach kupiłem k50 i wziąłem do ręki to pierwsza myśl - plastik fantastik. a co dopiero aparaty konkurencji. Canon to już w ogóle...
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Pogromca, jeśli chodzi bez zacięć , zgrzytów itp. a jedynie ciężko to widocznie Twój typ tak ma i nie ma powodu do niepokoju .
Porównywałem do swojego i różnica w użytej sile jest na plus dla K5/K5II .
 
Pogromca  Dołączył: 28.06.2016
Cytuj
Dzięki za poświęcony czas. Może jeszcze znajdę kogoś w okolicy z takim aparatem żeby pomacać. W każdym bądź razie mam dwa tygodnie na przetestowanie i ewentualny zwrot, kupiłem od firmy z ebay.

[ Dodano: 2017-03-08, 14:44 ]
A jeszcze mam pytanie, wiem że to inny temat. Czy Twoj K-5 pamięta ustawienia "ciemne i jasne obszary" (w szybkim podglądzie i galerii) jeśli wyjmiesz i włożysz z powrotem baterię?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Kot72 napisał/a:
Pogromca, jeśli chodzi bez zacięć , zgrzytów itp. a jedynie ciężko to widocznie Twój typ tak ma i nie ma powodu do niepokoju .


Podpisuje się pod tym. Kółko trybu po prostu tak ma i w moim odczuciu nie ma się kompletnie czym martwić.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Pogromca, po wypięciu baterii pamięta . Przepał miga na czerwono . Szkoda że nie pamięta przysłony .... Standartowo zawsze F8 ;-)
 
Pogromca  Dołączył: 28.06.2016
Cytuj
Dzięki za pomoc, więc dam sobie spokój w szukaniu dziury w całym :)

[ Dodano: 2017-06-21, 12:58 ]
Odkopuję, problem jednak był z tym kółkiem bo po 2 miesiącach się zablokowało całkowicie, tydzień po moim pierwszym kotlecie. Aparat pojechał na gwarancję do SRS Microsystems. Pozdrawiam , bądźcie czujni ;)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach