darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
No ja mam ją w wersji pasywnej, ale ogólnie "po jej włączeniu" w lightroomie, develop chodził dużo wolniej, eksport zdjęć ponad 2 razy dłużej niż na samym procku. Nie zauważyłem żeby z czasem działania (odnośnie temperatury) coś się działo.

Raczej mam wrażenie że przy obróbce ~3000 zdjęć (z konferencji), musiałem je sobie dzielić na pakiety po 300-500, bo jakby zwalniał potem. Wyłączenie lightrooma, 5 minut czekania, włączenie znowu i działał bez problemu.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Słuchajcie mam pytanie jak zrobić aby z jednego komputera (laptopa) skopiować zdjęcia z danej sesji na drugi komputer (stacjonarny) z zachowaniem wprowadzonych zmian w LR czyli żeby wywołane RAWy zostały przeniesione łącznie z nadanymi im gwiazdkami. Skopiowałem normalnie folder z laptopa na dysk zewnętrzny i zaimportowałem na komputer stacjonarny lecz RAWy były surowe.

Pozdrawiam.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli robisz w DNG to ustawienia są zachowywane wewnątrz RAWów, jeśli robisz w PEF to trzeba jeszcze skopiować, dołączane pliki (bodajże) xmp z ustawieniami.
 

pazuzu88  Dołączył: 14.04.2011
Cytuj
Rozumiem że obrabiasz na jednym komputerze w LR zdjęcia i chcesz dokończyć na innym.
O ile się nie mylę (nie mam dostępu do LR) to trzeba te zdjęcia eksportować jako bibliotekę.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
plwk Robię zdjęcia w formacie RAW DNG i nic nie zostało zapamiętane, po zaimportowaniu na komputer stacjonarny zostały tylko gwiazdki z tifów które przeszły przez PS np. wszystkie zdjęcia z 3 gwiazdkami przechodziły przez PS i wracały do LR jako tif. oznaczone z trzema gwiazdkami. Po zaimportowaniu do stacjonarnego komputera gwiazdki zostały tylko na tifach a reszta zdjęć to czyste RAWy bez żadnej obróbki a chciałbym aby były już z naniesionymi zmianami.

pazuzu88 Tak właśnie chcę zrobić. W jaki sposób mam wyeksportować te zdjęcia jako bibliotekę?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
olejx napisał/a:
Robię zdjęcia w formacie RAW DNG i nic nie zostało zapamiętane

Trzeba w ustawieniach bibliotek odhaczyć zapamiętywanie danych w plikach xmp (w DNG xmp jest dołączany do RAWa).
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
plwk napisał/a:
olejx napisał/a:
Robię zdjęcia w formacie RAW DNG i nic nie zostało zapamiętane

Trzeba w ustawieniach bibliotek odhaczyć zapamiętywanie danych w plikach xmp (w DNG xmp jest dołączany do RAWa).


Dzięki. Sprawdzę to jak bede orzy komputerze.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
A tymczasem mamy kolejną aktualizację: Lr CC (2015.9) / Lr 6.9.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Znając życie w box funkcji nie przybyło, :-/
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
W żadnej nie przybyło. W obu wersjach poprawili trochę błędów i dodali kilka profili optyki i aparatów.
Numeracja linii 2015.x i 6.x wyraźnie się kończy. Czas na "duże" wydanie. - jakieś tam CC 2017.x i... myślę, że w końcu będzie ostateczne wyjaśnienie losów wersji "pudełkowej", bo normalnie nadciągałby właśnie pomału czas na płatny upgrade. Albo okaże się ostatecznie, że ta wersja 6.9 jest już "last and always" i zamknie historię "pudełkowej" wersji Lr.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Ale o tym była już mowa - nie będzie pudełkowej wersji nowego Lightrooma. Świadczy o tym chociażby fakt, że Lr 6 nie otrzymuje nowych funkcji, a jedynie uzupełnienia obsługiwanych aparatów i poprawki błędów.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Pytanie czy Adobe pozwoli sobie na zupełne odpuszczenie rynku programów pudełkowych. Lr ma spory udział w rynku, a pewnie jakaś część użytkowników nie korzysta (z przyczyn od nich niezależnych) z dostępu do dobrego internetu. Tym bardziej iż pojawiają się produkty konkurencyjne.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Podejrzewam, ze kompletnie nie przejmuja sie takimi uzytkownikami. Wersje CC potrafia przeciez popracowac troche bez dostepu do internetu - o ile dobrze pamietam jest to okolo dwoch tygodni. W tym czasie musi miec chwile zeby pogadac z serwerem Adobe'a zeby caly czas dzialac.
Poza ulamkiem procenta bardzo swiadomych ludzi, ktorzy celowo oddzielaja maszyny produkcyjne od internetu nie ma czym sie przejmowac. Pozostali zawodowcy i tak kupia nowa wersje, bo najzwyczajniej w swiecie z tego zyja.

To powiedziawszy chyba zaczne macac Darktable, ale ja zawodowo zyje z inzynierii, nie sztuk kreatywnych ;)

pz
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Po raz kolejny - dostęp do internetu dla wersji CC jest tylko po to, by raz w miesiącu poświadczyć, że nadal korzysta się z abonamentu. To nie praca w chmurze (jak np. Office online), tylko na własnym kompie.
Myślę, że Adobe z całym szacunkiem, ale w ogóle nie przejmuje się takimi użytkownikami jak my ze względu na gigantyczne zyski z tej wersji udostępniania oprogramowania.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Adobe samo w sobie jest zawsze bardzo powściągliwe jeżeli chodzi o chwalenie się tym co i kiedy będzie. Zniknęły dostępne wcześniej wersje beta aplikacji. W momencie pojawienia się informacji o Lr 6 był, zdaje się, "średnio" oficjalny komunikat o tym, że kolejne nowości będą tylko w CC, a 6.x będzie miał jedynie poprawki błędów i wydajności. Potem było mnóstwo dywagacji na temat "czy będzie 7, czy nie będzie", co do których nikt z Adobe się chyba oficjalnie nie wypowiedział. Na oficjalnych forach Adobe nic z tych pytań nie wynikło do tej pory. Biorąc jednak pod uwagę jakie miejsce na stronach "sprzedażowych" Adobe zajmuje Lr 6, można mniemać, że kolejnej wersji rzeczywiście nie będzie. Z tego wszystkiego wynika chyba, że prawdopodobnie wkrótce ujrzymy tylko CC 2017 ;-) To już niedługo.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Przyznam, iż z uwagi na to że w Lr i tak raczkuję, czyli wykorzystuję w ograniczonym stopniu, to zapewne i tak na długo mi obecna wersja wystarczy. Wszystkie szkła maja profile, korpusy również. Chciałbym kiedyś stwierdzić iż obecna wersja LR mnie ogranicza.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Mnie mogą przekonać choćby nowym procesem. Jakiś czas temu wprowadzili ten aktualny, zdaje się "2012". Jak wprowadzą np. "2017", który będzie dawał lepszej jakości obrazki, to się zastanowię ;-)
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
A tymczasem, ni z gruszki ni z pietruszki, mamy aktualizację CC 2015.10 i 6.10. Nie wiem czy kiedykolwiek dotąd przekroczyli jednocyfrową liczbę aktualizacji głównej wersji. ;-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Mam zamiar przejść z CC na pudełko. Ceny u polskich dystrybutorów są niższe niż ta, którą oferuje Adobe (po przeliczeniu na złotówki). Coś przeoczyłem czy jest to ta sama wersja?
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Enzo napisał/a:
Ceny u polskich dystrybutorów są niższe niż ta, którą oferuje Adobe (po przeliczeniu na złotówki). Coś przeoczyłem czy jest to ta sama wersja?

Jeśli to Lightroom 6, a sprzedawca porządny, to nie ma innej wersji. Potem tylko aktualizacja i masz 6.10. ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach