wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
przed sekundą sprawdzałem i przy 1/20. zdjęcia czarne. W body da się ustawić na drugą kurtynę? Szperam...

[ Dodano: 2017-03-11, 16:22 ]
Więc tak, jak ustawię w lampie na drugą kurtynę czas w body max 1/90. strzelam biało (prześwietla), ustawiam na pierwszą czas max 1/180 strzelam - czarno. Wcześniej chyba coś poplątałem.
Z K-X nie było problemu, wiem że są przypadki flash lag w K-3. Według serwisu nie ma go z systemowymi lampami. Jak ustawie lampę na manual to czas 1/180 i zdjęcie naświetlone. Przełączam na pttl czarne jakby nie było synchronizacji.

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
wojtas_Zdr napisał/a:
czas w body max 1/90

Czas nie może być krótszy niż 1/60 - już to pisałem. W jakim trybie to robisz? Sprawdź w manualu, przy stałym ISO, tak aby niedoświetlenie bez lampy było 1 do 2 EV.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
tryb manualny, ustawiam 1/40 f4.0 i lampa wali jakby pełną mocą. jak ustawie na pierwszą to na zdjęciu np. w lustro nie widać błysku (przy każdym czasie)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ustaw kilka sekund to powinieneś zobaczyć przedbłysk, potem będzie otwarcie migawki i przed końcem czasu drugi błysk. Oczywiście jeśli działa poprawnie.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
i tak jest, ale drugi błysk pełną mocą. a jak ustawię synchronizację na pierwszą to zdjęcia czarne (jakby nie synchronizowało z błyskiem)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Działa tak jak mój Metz 48 z K-1 przed wgraniem aktualizacji softu. Po aktualizacji jest poprawnie. Z tego co zobaczyłem, twoja lampa to jakiś klon Tumaksa, bez możliwości aktualizacji oprogramowania.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Mam zamiar kupić coś lepszego minimum metz 52 lub Pentaxa i właśnie taka prośba czy ktoś ma taką lampę i jest z Siedlec lub okolic celem przetestowania. Z drugiej strony ten polaroid niby pttl a nie współpracuje z K-3. Jest jeszcze jedno jak ustawie na drugą kurtynę to potrafi strzelać sama przedbłyskami jak stroboskop.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mój Metz z K-1 też wariował przed zmianą softu a z K-5 IIs pracował poprawnie. Coś zmienili we współpracy body z lampą i dlatego te problemy.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Mam nadzieję że z nową lampą nie będzie problemów, w każdym razie dzięki za zainteresowanie moim problemem. Trzeba było zapisać się na PPD, tam pewnie lamp do sprawdzenia by było:)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeszcze możesz.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Niestety już nie ułożę planów, ale za rok bardzo chętnie wstąpię w szeregi pentaxiarzy:)

[ Dodano: 2017-03-27, 19:25 ]
Odświeżam troszkę temat, czy ktoś jest z okolic Siedlec i użyczyłby na parę strzałów metza lub systemowej lampy celem sprawdzenia w/w przypadłości?

[ Dodano: 2017-03-27, 20:08 ]
Odświeżam troszkę temat, czy ktoś jest z okolic Siedlec i użyczyłby na parę strzałów metza lub systemowej lampy celem sprawdzenia w/w przypadłości?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach