M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Drobiazg ;)
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Drobiazg ;)

Dla Ciebie drobiazg, a dla mnie brak konieczności robienia czegoś po raz wtóry. :-)
I za to lubię to Forum.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Tym bardziej się cieszę.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Melduję, że dostępna jest kolejna aktualizacja Lr: 6.10.1 / CC 2015.10.1
Widzę, że im się też numeracja jakoś komplikuje ;-)
W tej aktualizacji nic konkretnie dla nas. Może poprawili cichcem jakieś błędy.
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
I znów mam problemy z Lightroomem. A właściwie z wyświetlaniem kolorów przez Google Chrome, jak i przez samego Lightrooma.
Otóż skalibrowałem sobie wczoraj monitor Eizo CS240 za pomocą ColorMunkiPhoto i nie mogę dojść do ładu z kolorami. Po pierwsze Lightroom wyświetla wszystkie obrobione przeze mnie zdjęcia jako blade, ogólnie mdłe (wyglądają jak po wyeksportowaniu w AdobeRGB). Pliki te po wyeksportowaniu do jpg są wyświetlane przez IrfanView tak jak należy, tzn. kolory są żywe itd. Z kolei po wrzuceniu zdjęć np. do albumu na Google Photos znów widzę mdłe obrazki. Przed kalibracją było ok i zawsze miałem właściwe kolory. Podejrzewam, że problem jest banalny i tkwi w przestrzeni barw. Ale nie wiem co zrobić żebym zawsze mógł widzieć to samo.
Wybaczcie, że zaprzątam Wam głowy taką błahostką, miast kupić podręcznik użytkownika Lightroom i go dogłębnie przestudiować. Ale jestem leniwy i lubię mieć pewne rzeczy podane na tacy. ;-) A poważnie, brak mi trochę czasu na samodzielne poszukiwanie rozwiązań i eksperymenty.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Nie wiem, czy nadal tak jest, ale w dawniejszych wersjach IV program ignorował profil koloru w systemie i konwertował każdy obrazek do 'własnego' profilu sRGB, według zasady: profil źródła (osadzony w obrazku) -> sRGB. Tymczasem powinno być: profil źródła - > profil monitora. Pamiętam nawet jakś dyskusję z autorem programu i obietnicę z jego strony, że pochyli się nad problemem, ale to było... 8 - 9 lat temu?
W IV jest chyba możliwosć kontroli/wyłączenia zarzadzaniem kolorami - spróbuj odszukać i pogmerać, może to coś da. Nic wiecej Ci nie poradzę, bo nie mam obecnie IV i mieć nie mogę :-)
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas, dzięki! Ja mam Lightrooma 6. Pogrzebię jeszcze. Ale coraz bardziej mam ochotę przywrócić ustawienia monitora sprzed kalibracji. :-)
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Melduję, że dostępne są aktualizacje do Lr CC 2015.12 i Lr 6.12 (wersji CC 2015.11/6.11 nie było).
Poprawili kilkanaście (raczej rzadko spotykanych) błędów, dodali profile nowych aparatów i profile dwóch jakże popularnych obiektywów z "naszym" mocowaniem ;-)
Venus Optics Laowa 12mm f2.8 Zero-D
Venus Optics Laowa 105mm f2 (T3.2) Smooth Trans Focus
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jak twierdzi portal Dpreview, "6" była ostatnią pudełkową wersją oprogramowania i będzie wspierana do końca tego roku.
Dwie nowe wersje LRa to CC, w tym jedna "chmurowa", druga klasyczna.
Cóż, dopóki będziemy mieli pliki DNG prosto z puszki, nie będzie problemu, tym niemniej jeżeli ktoś nie reflektuje na abonament, pora pomału zacząć szukać alternatywy lub uzupełnienia systemu pracy.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Cóż. "7" nie będzie. :-( Więcej informacji na stronach Adobe. Ogólnie rzecz biorąc - od 12,29 € z VAT miesięcznie. Znaczy to ponad 600 zł rocznie. To znacznie drożej niż dotychczasowe "upgrade" do poprzednich wersji, jeśli ktoś miał wersję "pudełkową".
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
komtur napisał/a:
To znacznie drożej niż dotychczasowe "upgrade" do poprzednich wersji, jeśli ktoś miał wersję "pudełkową".

Ale w tej cenie masz dwa produkty: Lightrooma i Photoshopa, w dodatku na dwa urządzenia. Więc Twoje wyliczenia nie do końca są prawdziwe.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Enzo napisał/a:
Ale w tej cenie masz dwa produkty: Lightrooma i Photoshopa, w dodatku na dwa urządzenia. Więc Twoje wyliczenia nie do końca są prawdziwe.
Ale jak komuś wystarcza LR i nie potrzebuje PS-a to czemu musi go kupować? A wersję pudełkową LR też można instalować na dwa urządzenia. Można było jeszcze zanim adobe "wymyśliło" te abonamenty. :-/
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Enzo napisał/a:
Więc Twoje wyliczenia nie do końca są prawdziwe.

No tak. Ale jeśli chcę tylko Lr, to będzie stara cena? ;-) Nowy Lightroom CC bez Photoshopa kosztuje też 12,29 €.
ZbyszekB napisał/a:
Ale jak komuś wystarcza LR i nie potrzebuje PS-a to czemu musi go kupować?

No właśnie. Dokładnie tak jest w moim przypadku. I chyba nie jestem jedyny.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Ale jak komuś wystarcza LR i nie potrzebuje PS-a to czemu musi go kupować?

Bo nie ma innej opcji. Sam jestem teraz w planie CC i jeśli nie zaproponują czegoś bardziej racjonalnego, to w maju przyszłego roku się wypiszę.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Za 540 zł zakupiłem wersję BOX LR 6 i to mi wystarcza. PS nie potrzebuję. Choćbym nie wiem jak liczył to i tak jest taniej niż najtańszy roczny abonament. Wersja BOX może być zainstalowana na dowolnej ilości komputerów z W lub L, tyle, że aktywna może być jednocześnie na dwóch. Wystarczy deaktywować na jednym (bez deinstalacji) i aktywować na innym dowolnym.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Jako że jestem właścicielem 6 box niestety weszła 7 bez wersji pudełkowej. Raczej to było wiadome po rewelacyjnych wieściach że pakiety znoszą złote jaja dla firmy i zapewniają stałe wpływy do kasy. Wiązanie się abonamentem w takich warunkach przelicznikowych nie pracując zawodowo w fotografii mija się z celem. Zostaje tylko obserwacja konkurencji, albo przekonanie się do niej. Zostaje przy 6 box kolejny raz mi się spłaca.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Ja dawno, dawno temu kupiłem Lr 4 za jakieś tam ~550 zł. Potem "upgrady" były po jakieś 250 zł (mniej więcej). Tanio. I chyba było za tanio. Korzystając z Lr czysto hobbystycznie zastanawiam się więc nad alternatywą, chociaż nie ukrywam, że efekty działania Lr zawsze mnie satysfakcjonowały. Czas głębiej przyjrzeć się np. DxO ;-)
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Czy ktoś z Was przesiadał z LR5 na LR6 ? Warto ? Mam LR5 (dokładnie wersję LR5,7) i zastanawiam sie czy nie zrobić apgrejtu do 6, która jest ostatnią już chyba wersją pudełkową.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
wuzet napisał/a:
Czy ktoś z Was przesiadał z LR5 na LR6 ? Warto ? Mam LR5 (dokładnie wersję LR5,7) i zastanawiam sie czy nie zrobić apgrejtu do 6, która jest ostatnią już chyba wersją pudełkową.
Kiedyś używałem Lr6 w tej wersji abonamentowej, ale dałem sobie spokój i zrezygnowałem, jak tylko nadarzyła się okazja i powróciłem do posiadanej wcześniej wersji 5.7.1. Oprócz narzędzia "Dehaze" nic mi nie brakuje. Ciekaw jestem, co poprawiono w najnowszej wersji, więc może na próbę zainstaluję.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kytutr, to co przychodzi mi do głowy, tak na szybko to: tworzenie panoram i uproszczony panel korekcji obiektywów. Pzdr.

P.S.
Gdy miałem zainstalowane obie wersje to nie chciały pracować "równolegle". Po otwarciu LR6 i próbie otwarcia LR5, ta otwierała się jako "6". Podobnie było w drugą stronę. Trzeba było zamknąć jedną wersję aby pracować na drugiej.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach