M.K  Dołączył: 26.08.2007
Skróty w LR Cytuj
Wszyscy wiemy, że LR jest ubogi w skróty, które definiowałyby podstawowe funkcje edycyjne takie jak jasność, kontrast itp itd. Ciągłe machanie myszką czy po tablecie graficznym zabiera cenny czas. Mam taki pomysł - i potrzebni są chętni programiści, którzy ogarną komendy w AutoHotkey.
LR ma jedną ciekawą funkcję, mianowicie jak najedzie się kursorem na nazwę narzędzia/suwaczka i kliknie tę nazwę to LR poinformuje nas, że za pomocą klawiszy + i - można ten suwaczek regulować. I teraz chodziłoby o napisanie komend przykładowych pod AutoHotkey, które będą symulowały ową czynność i przypisze się je do skrótów na klawiaturze. W ten sposób będzie mozna bardzo szybko przełączać się miedzy suwaczkami, a klawiszami + i - będzie możliwa ich regulacja.
Jest minus - skróty będą działały dla powiedzmy z góry ustalonego widoku LR, każde przesunięcie prawego menu spowoduje, że skróty będą nieaktywne, aż do ponownego powrotu w miejsce pierwotne. Tak czy inaczej dla monitora 21 cali, rozdzielczości prawie fhd oraz przy zamkniętych górnym i dolnym pasku byłoby mozliwe utworzenie kilkunastu skrótów klawiaturowych dla różnych suwaczków.
Kto ogarnie ten pomysł i wrzuci tutaj gotowe rozwiązanie i będzie ewentualnie gotowy na wszelkie głupie pytania odpowiadać, tak aby każdy uzytkownik naszego forum mógł sobie na swoim kompie stworzyć zestaw skrótów?
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Nie używam LR, ale używam (trochę) AHK i iMacros, i baaardzo nie lubię machania kursorem po ekranie, klikania wg pikseli itd.
Wg mnie lepsze jest szukanie okien/kontrolek wg nazwy/identyfikatora/kolejności czy co tam da się uzyskać i wysyłanie do nich kodów klawiatury.
Ale nie wiem czy w LR kontrolki są "normalne" czy "nienormalne" ;-)

(to było z cyklu nie znam się, więc się wypowiem)
Pzdr.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
barmiska, problem w tym, że LR nie ma aktywnych okienek, które można by przełączać np. TAB. Wszystko jest wtopione w panel i jedyna akcja jaka zachodzi to kliknięcie na nazwie suwaczka i klawisze + i -. Umiałbyś utworzyć komendy dla AHK? Wiem, że trzeba uzyć narzędzia, które pozycjonuje kursor i sczytać położenie. Jednak jak widzę języki programistyczne to mnie wykręca i dostaję sztywnych dłoni. ;)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
O pierwszym słyszałem, o drugim nie. Chodziło mi o zrobienie czegoś zupełnie za free, ale druga opcja jest interesująca. Oczywiście temat zrobienia komend wykonawczych nadal otwarty. Nie każdy będzie chciał kupić nawet mały kontroler.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
W takim razie może HID Macros/LuaMacros http://www.hidmacros.eu/ lub AutoHotkey https://autohotkey.com/ Można użyć osobnej klawiatury i np. opisać jej przyciski stosownymi naklejkami z podpowiedziami. Ale nie używałem tego do tak rozbudowanych rzeczy, jak obsługa Lightrooma, więc nie powiem z marszu, co i jak zrobić.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ten darmowy program wspiera LR 6 i CC, i późniejsze. Więc klapa. Ja mam 5 i nie mam zamiaru na razie się przenosić na 6. Poza tym dochodzi koszt programu i suma rośnie. Moze ktoś się znajdzie co chciałby rzucić okiem na problem. Pomysł z drugą klawiaturą jest fajny, pytanie czy system nie będzie ich dublował.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
HID Macros rozpoznaje klawiatury niezależnie i dla każdej z nich pozwala ustawić inne skróty.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Nie chcę go instalować, powiedz mi proszę czy jego się też programuje wierszem, czy w jakiś bardziej przyjazny sposób? No i czy wspiera wskaxnik kursora?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Jestem poza domem, ale o ile dobrze pamiętam, instalacja ne jest wymagana, program działa jako portable (plik wykonywalny z dodatkowymi plikami konfiguracyjnymi). Ma graficzny interfejs. Program musi być uruchomiony z uprawnieniami administratora. Mysz wspiera, ale nie pamiętam, w jakim zakresie.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Na stronie pisze, że od '15 nie jest już rozwijany. No dobrze, musze w takim razie go uruchomić. Czasowo nie ogarniam...taka klawiaturka z odnośnikami do ekspozycji, bb, jasności, cienie, czerni plus kilka przycisków typu kopiuj i wklej - i jestem w stanie być szybszy od światła na fotografii ;)

[ Dodano: 2017-06-20, 14:05 ]
HidMacros nie działa na 10. Jest jakieś nowsze wcielenie tego softu -LuaMacros.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach