matb  Dołączył: 02.11.2006
Jak to jest z bitowością systemu operacyjnego? Cytuj
Hej,

może mi ktoś wytłumaczy jak to jest z 32/64bitowymi wersjami Windowsa?
Mam nowego laptopa, na którym preinstalowano Win10 Home. Z informacji systemowej wynika, że jest on 64bit: Typ systemu x64-based PC
Chyba, że czegoś tu nie rozumiem. Natomiast wszytskie aplikacje pobiera mi i instaluje w wersji 32bit, w tym. np. firefoxa i thunderbirda. To czemu tak? Chyba lepiej byłoby używać aplikacji 64bit, nie? Co miałbym zrobić, żeby się na 64bitowe przerzucić? Jakieś programiki od producenta laptopa też są w 32 bitach :/
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
matb, też nie wiem jak to jest, ale liska 64bit musiałem zainstalować na piechotę. Tzn. najpierw ściągnął wersję 32 bit a później już sam ściągnąłem 64bit i zainstalowałem. Wersja 64 bit przejęła wszystkie dodatki, zakładk,i itp z 32bit, którą później odinstalowałem. Nie wiem dlaczego lisek sam nie wykrywa systemu i nie instaluje prawidłowej wersji. Pzdr.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Na 64-bitowym systemie można bezproblemowo używać programów 32-bitowych - odwrotnie już nie. Często nie ma praktycznie żadnej użytkowej różnicy między wersjami 32b i 64b i wersje 32b są polecane dla "zwykłego użytkownika". Czasem wersje 64b sprawiają niewielkie problemy, np. z dodatkami, rozszerzeniami, pluginami, etc. i potrzebne są specjalne 64-bitowe ich wersje, które nie zawsze są dostępne. Zysk z używania programów 64b jest głównie tam, gdzie potrzebne są intensywne obliczenia o dużej precyzji (rendering, symulacje naukowe, CAD/CAM, etc.) i działania na dużych ilościach danych (np. rozbudowane bazy danych, GIS, etc.).
 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
Z reguły można wybrać samemu jaką wersję chcemy pobrać i zainstalować. Wystarczy w wyszukiwarce do nazwy programu dopisać "64bit". Cześć aplikacji nie posiada 64 bitowych wersji ale to żaden problem dla procesora i s.o. z tą architekturą.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
A czy czasem w Windowsach 30-bitowych nie ma ograniczenia ilości obsługiwanego RAMu do 4GB?
 
josio  Dołączył: 20.02.2012
Cytuj
Gdzieś testowali i wyszło na to że dla zwykłych zjadaczy chleba nie warto instalować 64 bitowych systemów.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
A jakieś rzeczywiste argumenty możesz przytoczyć?

32 bitowy system ma jedynie sens jak masz 32 bitowy procesor.

Możliwość zaadresowania więcej niż 4GB pamięci operacyjnej to wystarczający powód.

Na 64bitowym systemie możesz używać aplikacji 32bitowych, co ma czasami sens, bo o ile aplikacja ma wersję 32 i 64 bitową to często pluginy do niej mają tylko wersję 32bitowa która w 64bitowej nie zadziała (np taki Notepad++ - używam w wersji 32bit)
 
radek_m  Dołączył: 21.11.2007
Cytuj
Opiszon dobrze pisze.
JAk kupujesz kompa to pewnie z 8 GB RAM. A wtedy system musi być 64bit :-)
Bo inaczej pamięć nadmierna będzie nieużyteczna.

RAWTherapee 64bit działa całkiem stabilnie (jak na siebie dla winzgrozy)
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
32bitowy to był ZX Sinclair. To poprzednie tysiąclecie! :-P

 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
¿Que? :shock: ZX Spectrum to komputer 8-bitowy. Nawet jak się cztery takie obok siebie postawi, to dalej się 32-bitowej architektury nie uzbiera. :-P
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Kerebron, Oj, nie napisałem że Spectrum. Ale nie napisałem też, że chodziło mi o QL ;-)
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Jak miałem 32 to wiele programów nie chciało mi działać ( np. DxO) i nie był wykorzystany cały ram
 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
opiszon napisał/a:

32 bitowy system ma jedynie sens jak masz 32 bitowy procesor.


Ja bym napisał, że 32bit system ma sens kiedy używamy aplikacji w wersjach 32bit i z niedużymi wymaganiami co do pamięci RAM (przykład: starsze samochodowe programy diagnostyczne)

 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Aplikacje 32 bitowe działają bez problemu na 64 bitowym systemie.

Jaki jest więc sens instalowania systemu 32 bitowego jeżeli hardware wspiera 64bity?

Nie mówimy tutaj o starym sprzęcie którym sobie działa od kilku / kilkunastu lat.

Ale przy świeżej instalacji nie widzę powodu dla którego ktoś miałby to robić.

 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
opiszon napisał/a:
Aplikacje 32 bitowe działają bez problemu na 64 bitowym systemie.


Niestety jest to nieprawda. Przede wszystkim kiedy aplikacje odwołują się do warstwy sprzętowej, jak np porty com oraz jądra systemu - przerwania, wątki, priorytety
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
josio napisał/a:
Gdzieś testowali i wyszło na to że dla zwykłych zjadaczy chleba nie warto instalować 64 bitowych systemów.

Naprawdę?! Masz procesor 64bit, 8BG RAM i... nie warto ci instalować systemu 64bit?! Przecież z RAMu za któryn zapłaciłeś będziesz miał dostępne tylko 3,5 giga, część szybkich instrukcji procesora do przetwarzania multimediów nie będzie obsługiwana etc... Jak kupujesz auto z sześciobiegową skrzynią to też twierdzisz, że nie warto wrzucać biegów wyższych, niż trójka?!
Kolejne dystrybucje linuksowe porzucają wersje 32 bit, ktore jeszcze niedawno były standardowo oferowane obok 64bit a pod Windowsem 'sie nie opłaca'?!
Coś mi umknęło...

[ Dodano: 2017-08-13, 19:18 ]
MarcinKniec napisał/a:
opiszon napisał/a:
Aplikacje 32 bitowe działają bez problemu na 64 bitowym systemie.


Niestety jest to nieprawda. Przede wszystkim kiedy aplikacje odwołują się do warstwy sprzętowej, jak np porty com oraz jądra systemu - przerwania, wątki, priorytety

Niestety, ale skoro tak jest, to aplikacje jest zwyczajnie kiepsko napisana... Tak czy inaczej raczej unikałbym pracy na niej...
Gdy jeszcze bawiłem się w Windows to przez kilka lat używania wersji 64bit nie trafiłem na ani jedną poważną aplikację, która sprawiałaby problem swoją trzydziestodwubitowością. Zdarzyło się parę razy, że do jakiegoś starszego urządzenia były tylko 32-bitowe sterowniki i one miały problem, ale to po erze Vista/Vista64 zdarzało sie coraz rzadziej...
O ile pamietam, architektura AMD64, która na mocy umowy wzajemnego udostępniania patentów stała sie podstawą dla rozwoju sześćdziesiecioczterobitowej platformy Intela, działa tak, że gdy w rejestrze 64bit pojawią sie dane 32bit, to brakujace bity są 'nadpisywane' z automatu zerami, zaś instrukcje sa dekodowane prawidłowo ze względu na wsteczną kompatybilność dekodera rozkazów.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mój komputer był pierwszym w zakładzie z systemem 64bitowym i używany u nas program magazynowy, na moim komputerze nie działał. Oczywiście firma, której był to program, szybko to naprawiła.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Mój komputer był pierwszym w zakładzie z systemem 64bitowym i używany u nas program magazynowy, na moim komputerze nie działał. Oczywiście firma, której był to program, szybko to naprawiła.

Mogło tak być, ale to nie wina architektury (w 99 procentach przypadków) tylko kodu programu i z reguły rzecz raczej łatwa do naprawienia/skorygowania, o ile dokumentacja kodu była sensowna...
Nie jestem programistą, ale zgłębiajac swego czasu dla zabawy meandry Javy nauczyłem sie, jak łatwo iść na skróty i spieprzyć w kodzie coś, co teoretycznie jest niespieprzalne - a jeśli do tego kod bedzie pogmatwany i źle udokumentowany, to po roku czy dwóch, jak problem wyskoczy to nikt nie ma odwagi się za niego brać, bo dokumentacja leży, opisów w samym kodzie nie ma a ten, co to napisałe już dawno nie pracuje, albo sam nie pamięta co autor miał na myśli :-)
 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
Cytat

Niestety, ale skoro tak jest, to aplikacje jest zwyczajnie kiepsko napisana...

Apas to też w kontekście rozmowy nie jest prawdą. To, że aplikacja nie działa w danym środowisku nie znaczy, że jest źle napisana. Wystarczy zapoznać się z artykułem:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/896456/overview-of-the-compatibility-considerations-for-32-bit-programs-on-64

 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
MarcinKniec napisał/a:
Cytat

Niestety, ale skoro tak jest, to aplikacje jest zwyczajnie kiepsko napisana...

Apas to też w kontekście rozmowy nie jest prawdą. To, że aplikacja nie działa w danym środowisku nie znaczy, że jest źle napisana. Wystarczy zapoznać się z artykułem:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/896456/overview-of-the-compatibility-considerations-for-32-bit-programs-on-64


Ale doczytałeś, że linkowany tekst dotyczy Windows Server 2003 i XP?! W tamtych czasach to rzeczywiście BYŁ problem, nawet jeszcze kupując Viste trzeba było się poważnie zaststnowiś, czy iść w 64 bity... Dziś to już raczej jedyna opcja... No chyba, że ktoś wciąż pracuje na XP czy innym 95, ale na to to ja już nic nie poradzę...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach