zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Robur napisał/a:
Ja używam, i wolę niż NIK

Jak wszystko sprawa gustu...
Miałem kupioną pełną wersję ON1 (która zawierała Effects 10.5) i pecha, że dwa razy musiałem reinstalować system. Przeczytałem komunikat, że hasło było użyte dwa razy i dowiedzenia. Byłem zadowolony z wersji 9, jak przeszli na wersję 10 to była tak nieintuicyjna, że nawet za darmo jej nie chciałem, ale teraz problem mam z głowy... NIK też w swoim czasie kupiłem. Używam kilka modułów jako wtyczki z PhotoFiltreStudio X, a pozostałe jako oddzielne programy. Jako że Effects 10.5 Free kolejny raz jest za darmo jak i obecnie NIK, to moim zdaniem te programy się uzupełniają z przewagą dla NIK, który na wstępie daje lepsze efekty bez zagłębianie się w ich możliwości, a w obu przypadkach są one przeogromne :-)
 

j-z  Dołączył: 23.01.2009
Cytuj
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Dla tych, którzy chcą mieć darmową wersję Zoner Photo Studio 18 Pro http://download1.zoner.co...s18_de_chip.exe
Program w wersji niemieckiej, aktywacja przy instalacji. Kwestię języka ominąłem następująco: miałem wersję ZPS 18 FREE, na to wgrałem wersję z powyższego linku i aktywowałem. Po zamknięciu programy odszukałem: Zoner/Photo Studio 18/ Program64 i usunąłem plik: zpsres.GER.dll (sprawdzić czy pozostał zpsres.US.dll ). Po ponownym uruchomieniu program gada w języku wyspiarskim i jest aktywowany. Aby korzystać z ZPS 18 PRO trzeba być zalogowany do własnego konta na ZONER (podobnie jak w LR 6). Pzdr.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
A mógłbyś podesłać mi zpsres.US.dll bo w moim katalogu brak, po usunięciu GER program się sypie.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dybon, sprawdź PW. Pzdr.
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Nie umiem znaleźć tematu, więc zapytam w tymże.
Nie widzę z poziomu komputera plików raw, muszę je otwierać w PS, moje pytanie nie wiecie jakie kodeki trzeba wgrać, by je otwierał? Byłem podczas weekendu na kursie fotografii i to problem nie tylko mojego kompa (zresztą kolegi z sony rawy mój komputer pokazuje), więc sądzę, że to sprawka marki.
 
piwko2  Dołączył: 02.04.2014
Cytuj
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Kompatybilne tylko z systemami 32 bitowymi do Win7.
 
piwko2  Dołączył: 02.04.2014
Cytuj
I Ricoh nic nowego od tamtej pory nie wymyślił?
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Niestety nic to nie dało. Mam win 8.1 64 bitowy. No i mam k3II a tam nie ma tego modelu.
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
Poszukaj Adobe DNG Codec. Ewentualnie polecam FastStone Image Viewer, radzi sobie chyba z każdym rodzajem RAWów.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Także samo IrfanView z kompletem wtyczek i jest po polsku. Pzdr.
 

Maro66  Dołączył: 30.07.2017
Cytuj
rafb napisał/a:
Poszukaj Adobe DNG Codec. Ewentualnie polecam FastStone Image Viewer, radzi sobie chyba z każdym rodzajem RAWów.


FastStone z tego co kojarzę nie wywołuje, tylko czyta zaszyty w rawie jpg.

Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
Problem, wydaje mi się, był raczej z możliwością szybkiego podejrzenia co znajduje się w danym pliku. To najlepiej załatwić kodekami od Adobe http://download.adobe.com..._Installer.exe. FastStona osobiście używam do szybkiej selekcji zdjęć. Zdecydowanie przeglądanie zdjęć działa szybciej niż LR. Tym bardziej, że nie muszę ich importować najpierw.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Maro66 napisał/a:
rafb napisał/a:
Poszukaj Adobe DNG Codec. Ewentualnie polecam FastStone Image Viewer, radzi sobie chyba z każdym rodzajem RAWów.


FastStone z tego co kojarzę nie wywołuje, tylko czyta zaszyty w rawie jpg.

Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.


Źle kojarzysz.... Zaszyty jpg ma wymiary znaczka pocztowego... tzn 640x480.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Maro66 napisał/a:
Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.

Mam - nie polecam. Upierdliwy, koszmarnie zamulający, nie rozpoznaje nowszych sprzętów (np. 55-300 PLM). Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki. Też ma swoje drobne wyskoki, ale to kropla w morzu, w porównaniu do DxO 9.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Maro66 napisał/a:
Kiedyś za darmo dawali DxO Optics Pro 9. Ma fajne presety, koryguje zestawy konkretne body z konkretnym obiektywem. Daje radę.

Mam - nie polecam. Upierdliwy, koszmarnie zamulający, nie rozpoznaje nowszych sprzętów (np. 55-300 PLM). Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki. Też ma swoje drobne wyskoki, ale to kropla w morzu, w porównaniu do DxO 9.


A możesz konkretnie opisać upierdliwość?

Bo na moje zdanie Rawtherapie to kombajn z pierdyliardem opcji, do których nigdy nie trafię i nie będę wiedział jak ogarnąć...

Natomiast DxO zawiera dokładnie to czego bym się spodziewał. I w odróżnieniu od Rawtheapie ma korekcję wad obiektywów naprawdę wielu. Coś co w Rawtherapie musisz zrobić sam.

RAW-ow z K-70 nie czyta bo jak go robiono to jeszcze nie było K-70. Wersja 11 już tak ale nie wiem czy obiektyw jest już w bazie.
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
RawTherapee potrafi korzystać z profili instalowanych wraz z darmowym Adobe DNG Converter czyli właściwie wszystkich aktualnie dostępnych m.in. w Lightroom profili korekcji obiektywów. Analogicznie potrafi korzystać z profili aparatów. Trzeba tylko wskazać.
Co do mnogości opcji zgoda częściowo, bo nie ma wymogu używania wszystkich (łączenie ze sobą niektórych jest wręcz niewskazane).
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Darmowy RawTherapee zjada go na śniadanie, bez popitki.
Doprawdy? Poprosze o instrukcje jak w RT osiagac takie efekty jak w DxO po jednym kliku w Smart Lighting czy Lens Softness...
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cube007, To w takim układzie chcesz samodzielnie obrabiać RAWy, czy zdawać się na automat?
Gdyby dla mnie obróbka RAWów sprowadzała się do jednego kliknięcia, to wolałbym chyba poustawiać sobie parametry w puszce i robić JPGi.
W temacie zaś...
Nie wszyscy chyba wiedzą, że całkiem nieźle z RAWami radzi sobie również ZONER PHOTO. Co prawda obrabia tylko pliki DNG, ale dla nas to nie problem. Powalos kilka postó wcześniej informował o możliwości nabycia darmowej wersji PRO 18. Kupiłem ją kilka miesięcy temu i uważam za świetny nabytek - jako uzupełnienie LRa. Tam,. gdzie nie chcę importować zdjęcia jedynie zrobić coś na szybko sprawdza się znakomicie. Ma narzędzie bardzo zbliżone do Lightrooma, więc z odnalezieniem się nie ma problemu. Daje co prawda zdjęcia bardziej kontrastowe, ale jako tani (by nie rzec darmowy) zamiennik spisuje się znakomicie.

Ostatnio pościągałem triale ważniejszych programów do wołania RAWów i się nimi pobawiłem. Być może za jakiś czas napiszę słówko na temat tego porównania. I muszę rzec, że na tle tej całej konkurencji, Zoner nie okazał się tragedią.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach