Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Kompatybilność Adaptall Adaptall2 Cytuj
Jakie są różnice pomiędzy tymi bagnetami, czytałem że w canonie jest jakieś przekłamanie na przysłonie a jak to wygląda na pentaxie?
Dokładniej, jakie niedogodności mnie czekają gdy:
- jak podłączę do bagnetu adaptall, obiektyw adaptall2 ?
- jak podłącze do bagnetu adaptall2 obiektyw adaptall ?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Sid Gotama, adaptall to coś jak SMC M a adaptall 2 to jak SMC A. W tym drugim przypadku masz możliwość sterowania przysłoną z poziomu korpusu. Oczywiście możesz adaptalle stosować zamiennie tylko jeżeli obiektyw ma adaptall a zastosujesz adaptall 2 to i tak nadal nie będziesz mógł sterować przysłoną z korpusu. Gdy do adaptall 2 zamontujesz adaptall to również tracisz możliwość sterowania przysłoną z korpusu.Myślę, ze w miarę jasno to napisałem. Pzdr.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Dzięki powalos :-B
Czyli w sumie bezproblemowo.
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Tak, ale mocowania z P-KA mają swoje "fobie". Mam je podobierane do konkretnych obiektywów. O ile Pentaxy z serii A są w miarę niezawodne i "A" działa raczej bez problemów to z Tamronami bywa różnie. U mnie wszystkie 4 działają bez zarzutów, ale z konkretnymi szkłami...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Piotrek K napisał/a:
Tak, ale mocowania z P-KA mają swoje "fobie".


Zgadza się. mam tylko jedno mocowanie adaptall 2 i o ile bezproblemowo pracuje na anologach to na cyfrówce w pozycji "A" mogę zmieniać wartość przysłony, ale widzę jej wartość tylko na tylnym ekranie. Na wyświetlaczu wewnętrznym i górnym mam zawsze "--".
Nie wiem czy to wina adaptalla czy tak to jest. Pzdr.
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Nie pamiętam gdzie, a nie mam teraz żadnego pod ręką, ale tak - wartość przysłony pojawia się tylko w jednym z miejsc, w drugim nie :shock:
...chyba tylko na górnym wyświetlaczu...
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Adaptery P/KA są z 1 lub 3 stykami. Co dają te dodatkowe 2 styki :?:
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Wersja Adaptal 2 działa tak jak obiektywy Pentax A. Pierwsza pozwalała na podgląd obrazu przy otwartej przesłonie.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Remek napisał/a:
Adaptery P/KA są z 1 lub 3 stykami

Remek, nie widziałem takiego z jednym stykiem. Są albo bez styków (adaptall PK) albo z trzema stykami (adaptall 2 PKA). Pzdr.
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Czyli jak seria K. Działa popychacz przesłony o ile zdąży. Oryginalne tamrona 1 nie mają styku. Srebra "dupaka" robiła za styk. Podróbki innych firm niekiedy miały pseudo styk. Było ich niewiele, były czarne przy mocowaniu do bagnetu i faktycznie ze stykiem z innego metalu.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Bo to jest typowo do Ricocha. Sam bagnet taki sam, ale automatyka w Ricochu ma tylko 1 styk i to w innym miejscu niż te w Pentaksie. Gdy podepniesz to do aparatu Pentax'a z AF to ten styk może się zablokować w wiertarce korpusu. Przy manualnych korpusach nie ma takiego niebezpieczeństwa, ale wtedy ten adaptall 2 będzie działał jak zwykły adaptal PK. Pzdr.

P.S.
Adaptall 2 PKA umożliwia sterowanie przysłoną z korpusu (przy pierścieniu przysłon ustawionym na "A") i dlatego ma trzy styki. W tej chwili jest na znanym portalu PKA w dość dobrej cenie.
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Nie wpadłem na to z tym Ricohem. Dziękuję za odpowiedzi :-B
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Remek, spojrzyj na mój poprzedni post, bo jeszcze tam nieco dopisałem. ;-) Pzdr.
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
powalos, Dokładnie tak. Mam nadal kilka adaptali, które bardzo cenię. Adaptal 2 działa jak PKA. Z Adaptalami do ricoch to mnie zaskoczyłeś . Mam trzy mocowania A1 i jedno A2. Ale raczej wszystkie oryginalne... Jutro obejrzę ;) Dzięki.
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Mam jeszcze pytanie dotyczące tanich chińskich zamienników: czy nie będzie problemu z ostrzeniem na nieskończoność, czy ten problem występuje przy adaptalach? i czy w ogóle warto się pchać w chińskie zamienniki (około 3 razy tańsze)?
Wiem że nie mają dźwigni przysłony, ale bedzie wykorzystywany z obiektywem lustrzanym, więc raczej to nie stanowi problemu.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Remek, a ten lustrzany to z jakim mocowaniem oryginalnie ? Bo zupełnie czymś innym jest mocowanie Tmount a sądzę , że o takie pytasz. Pzdr.
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Nie no odróżniam Tmount od adaptall :->
Obiektyw to Tamron SP 55B

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Remek, chciałem się tylko upewnić. Sądzę, że ponieważ może to być zwykły Adaptall (w wersji 1), to można się pokusić o chińczyka. Najpierw jedna popatrz u nas. Pierwsze wersje można wyłowić w dobrych cenach. Pzdr.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach