darkduch  Dołączył: 29.06.2008
  [k3 II] Rwanie obrazu podczas filmowanie Cytuj
Hej,

nagrałem ostatnio parę filmików, i niestety podczas ich obróbki, mam problem z zjawiskiem które nawet nie do końca potrafię nazwać. Wygląda to tak, jakby zamiast poprawnej klatki filmu wskakiwała klatka która powinna być np. 3 sekundy do przodu, czasem cała, czasem jej fragment. Składając udało mi się z 3 powtórzeń wybrać takie ujęcia gdzie tego bardzo nie widać, jednak wolałbym w ogóle to wyeliminować.

Nagrywam k3II, 1080p 25 i 24 klatki (w obu występuje) 1/50 - 1/60, iso 200-400, redukcja drgań wyłączona, montaż w davinci resolve 14.

Nie mogę pokazać surówki, ale mam linka do filmiki na którym to widać tak od sekundy przez chwilę, jakby osoba naraz była w dwóch miejscach:
https://www.facebook.com/...74420096183763/

Niezależnie czy na komputerze, czy na youtube, czy na facebooku tak jest :-(

Czy ktoś tak miał i ma jakiś prosty patent? Może coś źle ustawiłem (na początku myślałem ze to ta stabilizacja, ale bez też tak "rwie")? Może ktoś chociaż wie jak szukać rozwiązania?

Pozdrawiam
darkduch
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Może karta pamięci jest zbyt wolna?
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
W surówce masz to samo?
Przy odtwarzaniu nagranego materiału w aparacie - też?
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Kytutr, karta sandiska extreme 80mb/s u1 10 sdxc1 powinna w fullhd spokojnie dać radę

Apas, kurcze, jak oglądam na komputerze albo w aparacie to jest ok, ogólnie w aparacie wygląda to najlepiej. Czyli wychodzi że może to pentax nie działać dobrze z oprogramowaniem davinci? :cry: w sieci ogólnie go używają bo jest darmowy i pozwala na super zabawę kolorem :-(
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
darkduch napisał/a:
Kytutr, karta sandiska extreme 80mb/s u1 10 sdxc1 powinna w fullhd spokojnie dać radę

Apas, kurcze, jak oglądam na komputerze albo w aparacie to jest ok, ogólnie w aparacie wygląda to najlepiej. Czyli wychodzi że może to pentax nie działać dobrze z oprogramowaniem davinci? :cry: w sieci ogólnie go używają bo jest darmowy i pozwala na super zabawę kolorem :-(

Z tą zabawą kolorem w kompresowanych plikach z aparatu to trochę przerost formy nad treścią :-D i tak naprawdę wymaga sporo wiedzy, często znacznie wykraczajacej poza to, co trzeba wiedzieć do sensownego poskładania kilkuminutowego filmu.
Osobiście bardzo, ale to bardzo polecam na początek i do projektów takich, jak Twój - coś bardzo prostego. Cokolwiek, na co Cię stać, albo co masz za darmo - pod Linuksem poleciłbym Kdenlive, pod Windowsem - może darmowego Lightworksa, o ile ograniczone możliwości eksportu Ci wystarczą. Skup się na sensownym poskładaniu tego, co masz i optymalizacji pliku wyjściowego dla zakładanego medium, ten filmik akurat z pewnością aplikacji LUTa nie potrzebuje :-D
A sam problem to może być zwykły glitch - jeśli wyrenderujesz całość jeszcze raz, ale z innymi parametrami wyjściowymi, wszystko może wyglądac poprawnie. Niedawno tak miałem, że posłałem poskładany materiał do postprodukcji i koleś przez cały dzień sie upierał, że mam jakiś problem z moją edycją, bo mu jakaś nadmiarowa klatka wyskakiwała. Okazało się, że jak sobie przekodowywał materiał to mu się ta klatka 'wyrenderowała sama'. Po ponownym renderingu z tego samego materiału - już było ok.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach