krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
KP - przesunięcie punktu ostrości Cytuj
Co prawda nowe body mam od września, ale dopiero dziś zabrałem się za regulacje AF z obiektywami. W czasie tych dwóch miesięcy co prawda ustawiłem wstępnie jakieś wartości, ale autofocus ciągle płatał figle.
Dzisiaj wszystko wyregulowałem na specjalnej tablicy, kupionej na te okazję i kiedy wszystko było już na cacy zrobiłem szybki test na storczyku żony i.... ostrość jest nie tam gdzie bym chciał. Trochę przypadkiem odkryłem, że ostrość jest ustawiana nieco na lewo od czerwonego kwadratu oznaczającego wybrany punkt AF. Dotyczy to praktycznie wszystkich punktów, jedynie na skrajnych bocznych nie udało mi się złapać ostrości wogóle.
Można to jakoś wyregulować?
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
krzychu1979, jedyne co mogę napisać to szczerze współczuję.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przypuszczam, że może to zrobić jedynie serwis.
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Jutro zadzwonię do serwisu, mam nadzieję że uda się to jakoś załatwić.
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
krzychu1979, mam to samo (czyli przesunięcie punktu af względem oznaczenia w wizjerze) w moim K-50. Dokładnie to samo jest w Samsungu GX-1S.
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
rysiekll, próbowałeś w jakikolwiek sposób rozwiązać problem? Generalnie mógłbym z tym żyć, szczególnie teraz jak już rozumiem problem. Ale w nowej puszce jakoś to boli.... :-?
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Nie. Ale przyznam, że czasem mnie to irytuje. W określonych sytuacjach sprawdzam, czy af trafił gdzie chciałem. Jednak w K-50 problem jest dużo mnie irytujący niż był w gx-1s.

Byłem przeświadczony że piszesz o K-50, nie o KP :shock:
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Oznaczenie w wizjerze można regulować, miałem taki problem po upadku k200 zdaje się. Co prawda to nie rozwiązuje Waszych problemów ale skoro jest możliwość regulcji oznaczenia to może i można przesunąć punkt.
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Sid Gotama, Jeżeli tylko oznaczenie zejdzie się z punktem to ok. Pytanie tylko: JAK?
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
No właśnie, problemem nie jest (jak mylnie sugeruje tytuł wątku) przesunięcie punktu AF, a jedynie jego niepokrywanie się z oznaczeniem w wizjerze. Gdyby można było to wyregulować...
Chwilowo jestem tak zabiegany, że nie bardzo mam kiedy zadzwonić do serwisu, a po drugie teraz jest najgorszy z możliwych moment na wyłączenie puchy z użytku na parę tygodni.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Ten świecący kwadracik można przesunąć, mi się to udało:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=51597
Ja to ustawiałem o ile pamiętam w K200 a korzystałem z serwisówki K10, czy w innych modelach jest tak samo, nie wiem.

Ja korzystałem z tego:
http://www.pentax-hack.in...x10/k10d_sm.zip
hasło:8639 str. 25-27

 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Sid Gotama, dzięki, sprawdzę w wolnej chwili ale coś mi tam migneło o ściąganiu góry obudowy, więc nie wiem czy nie pozostanę przy serwisie. Tym nie mniej bardzo dziękuję.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Bez rozbierania nie ma zabawy :-P
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Po rozbieraniu nie ma gwarancji :evilsmile:
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Albo gwarancja i kupujesz kota w worku, albo sprawdzasz i miało być pięknie, a wyszło jak zwykle....

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach