Adobe udostępnia za darmo program Adobe Lens Profile Creator, umożliwiający samodzielne wykonanie profili obiektywów. Cała czynność jest prosta lecz wymagająca trochę czasu.
Pełny profil dla obiektywu stałoogniskowego wymaga wykonania 135-ciu zdjęć, dla zooma tych zdjęć może być nawet 810.
Potrzebne elementy:
Aparat dla którego robimy profil
Obiektyw dla którego robimy profil
Statyw
Kilka plansz testowych - ilość, rodzaj i wielkość zależy od parametrów obiektywu
Dlaczego zająłem się tym tematem? Do K-1 nie ma na razie profili od Adobe a moja Sigma bardzo mocno winietuje na krótkim końcu.
Po kilku dniach zabawy mam pełny profil dla F 50/1.7 (zrobiony w dzisiejsze popołudnie) oraz początek profilu Dla Sigmy 24-60/2.8, dla najgorszej kombinacji czyli 24/2.8 przy minimalnej odległości ostrzenia. Z profilem do Sigmy walczyłem kilka dni zanim załapałem niuanse - miałem duży problem z uzyskaniem poprawnego korygowania winiety. W trybie automatycznym w miejscu winiety dostawałem jasny pierścień.
Zdjęcia bez profilu i żadnej obróbki (góra) oraz tylko z użyciem profilu (dół).
Pentax F 50/1.7 przy przysłonie 1.7 z minimalnej odległości ostrzenia oraz z dalszej.
Sigma 24-60/2.8 przy ogniskowej 24 i przysłonie 2.8 z minimalnej odległości ostrzenia oraz z dalszej.

Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C