automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Panowie, mam nie aktywne wszystko co zwiazane z ustawieniem HDR, oczywiście zapomnijmy o A-HDR na pokrętle trybów. Od czego jest to zalezne?
Edyta: już wiem JPG.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
HDR jest dostępny w trybie JPG, str. 80 instrukcji. W niektórych trybach niedostępny - tabelka na str. 117 instrukcji.
 

sasic  Dołączył: 30.07.2009
Cytuj
Szanowni, po dwóch latach od zakupu chciałem popstrykać KS2 i okazuje się, ze mój egzemplarz, zapisując na karcie zdjęcia, nakłada je na siebie - 3 zdjęcia wykonane dość szybko jedno po drugim powoduje zapis jako 1 pliku, zdjęcia wykonane z przerwą kilku sekundową zapisuje normalnie- czy taki problem jest znany? :roll:
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
Nie masz przypadkiem włączonego hdr-u ?
 

sasic  Dołączył: 30.07.2009
Cytuj
Nie, problem jest inny:
kadruję (pstrykam foty dzieciakowi- 2 lata więc ruchliwy jak pchła) łapię ostrość, pstryk! przekadrowuję, mam ostrość, pstryk! znów inny kadr, ostrość, pstryk! odciągam aparat od oka, zerkam na podgląd- mam 1 plik z 3 kadrami(!)
Na razie przywróciłem ustawienia fabryczne, sformatowałem kartę i jest OK, zobaczymy jak długo.
 
Madelaine  Dołączyła: 25.07.2018
Cytuj
Szczęśliwi posiadacze Pentax K-S2 ;-) , zastanawiam się nad zakupem tego modelu, ale wpierw chciałabym wypożyczyć ten aparat na kilka dni. Warszawa Mokotów. Czy byłby ktoś chętny za niewygórowaną opłatą? Testy w warunkach domowych, oddam w jednym kawałku :-D
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Madelaine - a nie lepiej K70?
 
Madelaine  Dołączyła: 25.07.2018
Cytuj
Niestety, k-70 przekracza mój budżet :-|
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
no cóż z budżetem się nie dyskutuje
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
MOze jednak dozbieraj, konstrukcja k 70 jest trochę nowsza niz ks -2.......
 
Madelaine  Dołączyła: 25.07.2018
Cytuj
Może następnym razem. Ledwo uzbierałam na ks2 :lol: To jak, nikt nie wypożyczy na 2-3 dni? :roll:
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Madelaine napisał/a:
Może następnym razem. Ledwo uzbierałam na ks2 :lol: To jak, nikt nie wypożyczy na 2-3 dni? :roll:


Na Ebayu jest k-70 za 2200 łącznie z transportem + 3% z SRSMicrosystems prawie nowy (3251) z gwarancją na rok. Kup teraz.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Madelaine napisał/a:
To jak, nikt nie wypożyczy na 2-3 dni? :roll:

prawdopodobnie niewielu używa te korpusy. Madelaine, a może wpłać to co uskładałaś , a resztę dopłać na jakieś raty 0% ? Tak tylko sugeruję. Przy dużej wpłacie własnej raty nie będą zbyt obciążające. K-70 jest z pewnością dużo lepszym aparatem niż K-s2.

[ Dodano: 2018-08-03, 09:10 ]
A jeżeli nie boisz się używanych, to w tej chwili jest na All...K-5 II z symbolicznym przebiegiem, w dobrej cenie. Komplet fabryczny.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a może Outlet - wtedy K70 wychodzi w przyzwoitej cenie.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Hej.
Witam po dłuższej nieobecności.
Pogrzebałem trochę w sieci, znalazłem trochę testów (optyczne), ale mam problem z porównaniem. Wg. nich na względem Nikona D5300 i Canona 700D wygląda to tak:
W porównaniu do zaprezentowanych konkurentów, Pentax utrzymuje podobny poziom jakości obrazu mniej więcej do czułości ISO 1600–3200. W tym zakresie, intensywność szumu wydaje się być porównywalna we wszystkich trzech aparatach. Od ISO 6400 sytuacja zaczyna się jednak zmieniać, a K-S1 zdaje się wysuwać na prowadzenie.
Ale jak ja sobie włączyłem do porównania K-5II (starsza matryca) i K-3II (nowsza), to jak dla mnie obie dawały dużo niższe szumy niż K-S1. Docelowo chodzi mi o K-S2, ale to taka sama matryca.
Jak się sprawuje matryca z K-S2 w astrofotografii? Ktoś próbował?
W moim drugim bezlusterkowcu (Samsung NX300) po wyłączeniu redukcji szumu i tak zżera większość gwiazd. Ale do podróży z naleśnikiem, ładowaniem przez USB i odchylanym ekranem jest niezastąpiony.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
pawelek-79, przy astro nie próbował, ale zastanawiałbym się pomiędzy k-s2 a k-70 czyli jego następcy, cenowo może wyjść podobnie ( nie rozumiem tego) a różnice są...
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
pszczołowaty napisał/a:
pawelek-79, przy astro nie próbował, ale zastanawiałbym się pomiędzy k-s2 a k-70 czyli jego następcy, cenowo może wyjść podobnie ( nie rozumiem tego) a różnice są...


Nie wychodzi, bo planuję kupić z rynku wtórnego, a na nim K-S2 kosztuje ok.1500zł, a K-70 jeszcze nawet nie ma. Ale jak patrzyłem na ceny nowych, to faktycznie dziwna polityka cenowa. Chociaż jak patrzę na zdjęcia aparatów i porównuje parametry jeden obok drugiego, to nie bardzo mogę wyłapać czym się istotnie różnią poza matrycą, 12bit vs 14bit, trybem seryjnym(niewiele, poza tym nie używam często, a jak planuję, to mam tryb seryjny do 30kl/s w NC 300M z buforem na 30klatek).
Co do matrycy - więcej jak 6mpx to mi nie potrzeba na co dzień, czy 14 bit jest mi potrzebne? Liczą się szumy (względem 16mpx matrycy) i czy nie traktuje gwiazd jako szumu. Jak pisałem wyżej - mój NX300 traktuje gwiazdy jako szum i je usuwa nawet przy wyłączonym odszumianiu. :mrgreen:
Nie będzie to aparat wyłącznie do astrofoto, ale ma współpracować z O-GPS1 (mam statyw paralaktyczny, ale już samo jego wożenie jest mocno uciążliwe, a ustawienie wcale nie łatwe).

I jeszcze przy okazji pytanie, bo na Optycznych nie uwzględnili tego w zestawieniu - czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego? Nie mogę znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi.
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Wbrew pozorom dużo MP przy astro jest bardzo przydatne. Odszumiasz potem sam na koniec obróbki i masz panowanie nad kontrolą. Niewiele gorsze zdjęcia takiej np. Drogi Mlecznej można zrobić składając panoramę i dość mocno obrabiając obrazek a nie stackując. Nawet jeśli wynikowy plik wygląda słabiej na cropach 100 procent to po przeskalowaniu jest przyzwoicie. Jeśli na zdjęciu ma być też coś na ziemii to w grę też wchodzi mocna obróbka a wszelkie zaznaczenia dają bardziej naturalny efekt jak masz duży zapas rozdzielczości.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego?
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Czy gniazdo mikrofonu może służyć jako gniazdo wężyka spustowego?


a to tak nie jest ??

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach