jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Takie pytanko: czy ktoś zauważył różnicę w działaniu sprzętu po aktualizacji oprogramowania do v 1.30?
Mam na pokładzie v 1.11 i nie wiem czy bawić się w aktualizację, bo żadnego ze słoiczków w wersji HD nie posiadam.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
jarkar napisał/a:
Mam na pokładzie v 1.11 i nie wiem czy bawić się w aktualizację, bo żadnego ze słoiczków w wersji HD nie posiadam.


Zawsze warto aktualizować oprogramowanie do najnowszej wersji i kropka.
 

dakozlo  Dołączył: 28.01.2014
Cytuj
Też tak uważałem do czasu ja mi się k5 zawiesiła w trakcie aktualizacji - bateria w pełni naładowana, karta sformatowana przed wgraniem pliku, nie przewidywałem żadnych problemów. W efekcie do wymiany płyta główna w cenie przewyższającej wartość aparatu...
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Cytat
Zawsze warto aktualizować oprogramowanie do najnowszej wersji i kropka.
z wyjątkiem:
- systemów operacyjnych
- produktów wytworzonych w sadach jabłkowych doliny krzemowej
- sterowników maszyn produkcyjnych
- oprogramowania skanerów i ploterów
- wszelkich baczy softu otwartego
- oprogramowania sterującego działającego w czasie rzeczywistym
- itd., itd.
W powyższych przypadkach lepiej się zastanowić 2 razy. Albo nawet 33, bo mówią, ze do 3 razy sztuka, wiec dwie trójki to dwa razy więcej sztuki i pewności
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
tref napisał/a:
z wyjątkiem:
- systemów operacyjnych
- produktów wytworzonych w sadach jabłkowych doliny krzemowej
- sterowników maszyn produkcyjnych
- oprogramowania skanerów i ploterów
- wszelkich baczy softu otwartego
- oprogramowania sterującego działającego w czasie rzeczywistym
- itd., itd.
W powyższych przypadkach lepiej się zastanowić 2 razy. Albo nawet 33, bo mówią, ze do 3 razy sztuka, wiec dwie trójki to dwa razy więcej sztuki i pewności


Od drugiego podpunktu to bardzo ograniczone dla zwykłego śmiertelnika urządzenia :mrgreen:
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
x4rd napisał/a:
Od drugiego podpunktu to bardzo ograniczone dla zwykłego śmiertelnika urządzenia
Dlaczego tak uważasz? U mnie na przykład Windows 3.11 hula aż miło, a sterowniki pod SCSI i tak nie są aktualizowane. Na dyskietkach 1,44 mieszczę co prawda 1/20 jednego pliku z cyfry, ale to bez znaczenia, bo i tak Photoshop 4.0 nie czyta mi RAWów. Ale za to praca z JPGami miodzio. Otwierasz plik i zanim się wyświetli, możesz iść po zakupy do sklepu. W sąsiedniej dzielnicy. Ale potem to już z górki: ruch krzywymi i porównujesz czas wizualizacji z długością reklam na Polsacie.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Do mojego C-64 ani razu nie wydali aktualizacji.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Michu napisał/a:
Dlaczego tak uważasz? U mnie na przykład Windows 3.11 hula aż miło, a sterowniki pod SCSI i tak nie są aktualizowane. Na dyskietkach 1,44 mieszczę co prawda 1/20 jednego pliku z cyfry, ale to bez znaczenia, bo i tak Photoshop 4.0 nie czyta mi RAWów. Ale za to praca z JPGami miodzio. Otwierasz plik i zanim się wyświetli, możesz iść po zakupy do sklepu. W sąsiedniej dzielnicy. Ale potem to już z górki: ruch krzywymi i porównujesz czas wizualizacji z długością reklam na Polsacie


Lepiej bym tego nie ujął :-D
 
kishon  Dołączył: 18.10.2014
Cytuj
OK, to jeszcze ja się dołączę do tematu aktualizacji K3. Pewnie kolejne pytanie z tych nie za mądrych, ale... Na stronie Pentax'a w opisie aktualizacji jest informacja: "For Windows/Macintosh". A ja mam Ubuntu w moim PC. Ale przecież to jest tylko plik zip do pobrania i rozpakowania, a potem i tak aparat czyta go sobie z karty. Więc rozumiem, że ta informacja jest jakaś nie trafiona? I po prostu należy ją zignorować?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Dokładnie tak, rozpakować i wrzucić plik na kartę.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Mam pytanko do posiadaczy K-3 (jeśli jeszcze nie zdążyli przesiąść się na coś innego), w jakich warunkach zaczyna działać dioda wspomagająca AF?
Niezależnie czy funkcję ma ON/OFF - nie świeci, nawet przy bardzo kiepskim świetle.
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi bo nie miałem potrzeby i zastanawiam się czy coś jest zrypane czy ja czegoś nie doczytałem w manualu.

Dzięki za pomoc.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
jarkar napisał/a:
Niezależnie czy funkcję ma ON/OFF - nie świeci, nawet przy bardzo kiepskim świetle.

W K-5 IIs i w K-1 jest wyłączalna więc w K-3 zapewne również.
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Mam przeniesione "pod kciuk" ostrzenie AF. Czy mam złapaną ostrość czy nie wciśniecie spustu migawki robi zdjęcie. Pytanie. Czy jest możliwość zablokowania zrobienia zdjęcia do momentu aż będzie potwierdzenie ustawienia ostrości?
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Mam przeniesione "pod kciuk" ostrzenie AF. Czy mam złapaną ostrość czy nie wciśniecie spustu migawki robi zdjęcie. Pytanie. Czy jest możliwość zablokowania zrobienia zdjęcia do momentu aż będzie potwierdzenie ustawienia ostrości?

Chyba w menu C3 są ustawienia dotyczące takiego zachowania.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Mam tak też ustawionego K-3, do tego prawie cały czas w AF-C - sprawdzę i podam Ci wieczorem (ale to w którejś zakładce, dotyczącej AF - musi być wybrane AF priority, a nie relase priority. Z praktyki wynika, że ta opcja - wyzwolenia migawki kiedy "jest ostro" - działa wtedy, kiedy np. masz wciśnięty tylny przycisk AF i w trakcie ciągłej pracy AF wciskasz migawkę. Mi w takiej sytuacji wyzwala tylko po potwierdzeniu ostrości (czyli mocno nieregularnie, na logikę). Po puszczeniu przycisku AF migawka zaczyna nawalać jak MG-42 :)
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Mertz napisał/a:
Mam tak też ustawionego K-3, do tego prawie cały czas w AF-C - sprawdzę i podam Ci wieczorem (ale to w którejś zakładce, dotyczącej AF - musi być wybrane AF priority, a nie relase priority. Z praktyki wynika, że ta opcja - wyzwolenia migawki kiedy "jest ostro" - działa wtedy, kiedy np. masz wciśnięty tylny przycisk AF i w trakcie ciągłej pracy AF wciskasz migawkę. Mi w takiej sytuacji wyzwala tylko po potwierdzeniu ostrości (czyli mocno nieregularnie, na logikę). Po puszczeniu przycisku AF migawka zaczyna nawalać jak MG-42 :)


Ok czekam na bliższe dane nt ustawień
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
No i że tak powiem - dooojpa... :( A jest tak:
Sprawdziłem ustawienia - w menu C mam tak - poz.16/opcja Focus-priority; poz. 17/opcja Focus priority. Do tego AF podpięty pod tylny przycisk i AF-C jako tryb działania.
...tyle że to (już?) nie działa. Jedyny objaw jest taki, że kiedy wciskam AF, a potem migawkę - ta strzela zauważalnie rzadziej, ale dość regularnie - za to kompletnie bez sensu, bo migawka w żadnej sytuacji nie czeka na potwierdzenie z AF'a. Po prostu aparat robi zdjęcia trochę wolniej.
I teraz sam już nie wiem, bo jestem przekonany, że to działało tak, jak napisałem w poprzednim poście, pamiętam, jak dzieciakowi trzaskałem fotki na zawodach sportowych i wszystko zachowywało się inaczej, korpus ewidentnie szukał ostrości przed wyzwoleniem migawki. Ale czy to nie było przy frmwr 1.21? Nie pamiętam, kiedy robiłem aktualizację, ale chyba coś przed majem 2017, bo wtedy kupowałem 55-300 PLM, a przez ostatnie pół roku nie miałem okazji do zdjęć seryjnych. Czy downgrade w K3 - chociażby dla sprawdzenia - jest możliwy???
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Mertz napisał/a:
Czy downgrade w K3 - chociażby dla sprawdzenia - jest możliwy???


U mnie to samo - lipa, downgrade - niestety chyba nie jest to mozliwe...
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Sie w sumie zapytam w serwisie Pentax'a. Podejrzewam co odpowiedzą, ale może-może...

Kilka lat temu, jeszcze w Ricohu GRD, dostaliśmy nowy soft, w którym zauważyłem bug, dość istotny dla kogoś, kto fotografował w trybie "snap" (preselekcja odległości i przysłony) - co od razu zgłosiłem na forum (już chyba zdechło było zupełnie) . No i dało radę zrobić downgrade - identycznie jak upgrade - a za kilka tygodni był nowy soft, bez błędu.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
O ile mnie pamięć nie myli, da się zrobić downgrade, ale do tego potrzebne jest wejście w service mode aparatu. Potrzebny był do tego plik o specjalnej nazwie, innej dla każdego modelu (a może nawet serii produkcyjnej?), który się wgrywało do aparatu. Gdzieś mi się to obiło o oczy, na jakimś forum. :-?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach