greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Raczej kwestia body. Miałem tak kiedyś z CZJ Flektogonem 35/2,4 wkręcenym do starej już wtedy Praktiki LTL i prawie nowego Zenka TTL. Zgadnij z którym nie chciał ogniskować? :evilsmile:
 
Lejeń  Dołączył: 13.04.2013
Cytuj
Z Zenkiem? :D No nic, nie jest to jakiś wielki problem dla mnie, ważne że w ogóle ostrzy do nieskończoności. Bałem się tylko że kupiłem jakąś dobrze zrobioną, acz wadliwą, podróbkę adaptera. ;) Może z innymi szkłami będzie ok
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Lejeń napisał/a:
Z Zenkiem? :-D

Z oboma :mrgreen: ale z Praktiką trochę mniej :-B
 
Vorn  Dołączył: 01.11.2015
Cytuj
Hallo

Niejasne.
Czy ten adapter oryginalny/firmowy ma klucz? Czy nie ma bo nie jest potrzebny?
V.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Oryginalny zawsze ma klucz. Pzdr.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
Oryginalny zawsze ma klucz

Oryginalne adaptery Pentaksa nigdy nie miały i nie mają klucza.
Adapter jest tak dobrze dopasowany, że klucz nie jest potrzebny.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Zdano, jesteś siur?
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Jestem pewien.
Ostatni kupowałem w zakupach grupowych, w komplecie nie ma klucza. Nie jest potrzebny.
Klucz jest potrzebny przy źle wykonanych adapterach bo są zbyt ciasno spasowane i bez klucza bardzo ciężko je wyjąć.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Przekonałeś mnie. Może to moje to nie oryginał w takim razie.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zdano, ja też mam oryginał, zakupiony jakieś 10 lub więcej lat wstecz i w komplecie był klucz. Odblokowywał tę blaszkę aby można było wyjąć adapter z gniazda bagnetu. Pzdr.

 
jancewicz  Dołączył: 30.06.2014
Cytuj
Mam dwa oryginalne, nowe i żaden nie ma klucza
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Mam instrukcje do oryginału i nie ma tam najmniejszej wzmianki o kluczyku. Ale faktem jest, że było kilka wersji tego adaptera i może któryś faktycznie był sprzedawany z kluczykiem.
 
Daro666  Dołączył: 16.04.2018
Cytuj
Podpowiecie mi jaką ogniskową ustawić w K-5 po podłączeniu obiektywu Helios 44/2 , 2/58 ? Czy to będzie 58 ? W K-5 ustawienie ogniskowej w aparacie nie jest w skokach co 1 tylko od najniższej co 2 , trochę wyżej co 5 i jeszcze dalej co 15.Pożyczyłem od kolegi Heliosa i chciałbym dzisiaj trochę popstrykać.

 
daśko  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
Daro666 napisał/a:
Podpowiecie mi jaką ogniskową ustawić w K-5 po podłączeniu obiektywu Helios 44/2 , 2/58 ? Czy to będzie 58 ? W K-5 ustawienie ogniskowej w aparacie nie jest w skokach co 1 tylko od najniższej co 2 , trochę wyżej co 5 i jeszcze dalej co 15.Pożyczyłem od kolegi Heliosa i chciałbym dzisiaj trochę popstrykać.

[url=https://images83.fotosik.pl/1082/8573e202c2814fa8gen.jpg]Obrazek[/URL]

Ustaw jakąś wartość bliżej 60. Jest to potrzebne tylko dla działania stabilizacji.
 
Daro666  Dołączył: 16.04.2018
Cytuj
Dziękuję.Ustawiłem na 55 ponieważ następny krok jest na 65.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach