pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Może mi to ktoś wyjaśnić - tak łopatologicznie:

18. Blokada stanu aut. ostr. Wył. (ustawienie domyślne)/
Niski/Średni/Wysoki

W pozycji [18. Blokada stanu aut. ostr.] można określić, czy
należy ponownie użyć automatycznego ustawiania ostrości
lub zachować ostrość przez określony czas przed ponownym
użyciem automatycznego ustawiania ostrości, jeśli obiekt
opuści wybrane pole ostrości po ustawieniu ostrości.
Domyślne ustawienie nakazuje natychmiastową aktywację
automatycznego ustawiania ostrości w przypadku
niepowodzenia ustawiania ostrości.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Może mi to ktoś wyjaśnić - tak łopatologicznie:

18. Blokada stanu aut. ostr. Wył. (ustawienie domyślne)/
Niski/Średni/Wysoki


To chodzi o sytuację, kiedy np. fotografujesz zwierzę jakieś i na chwilę coś Ci wlyzie w pole widzenia - znacząco bliżej niż interesujący obiekt (gałąź, pniak, przebiegnie inne zwierze) i jak ma się wtedy zachować AF - czy błyskawicznie (taaa, hyhyhy) zareagować na nowy obiekt, czy też przytrzymać AF na starym punkcie określoną chwilę. Czyli takie właśnie ustawienie czułości AF w czasie śledzenia.
W sumie rozsądna opcja, pierwszy raz ją wyhaczyłem, oglądając filmiki z opisami AF D500, potem szukając opcji ustawień AF "pod samoloty". Zasadniczo ma sens - tyle że nie wiem czy "u nas", biorąc pod uwagę ogólne działanie AF'a, a szczególnie - powolność SWM'ów.
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
czy też przytrzymać AF na starym punkcie określoną chwilę.

Czyli mając na celu zachowanie takie jak wyżej należy ustawić wył czy Niski/Średni/Wysoki?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Czyli mając na celu zachowanie takie jak wyżej należy ustawić wył czy Niski/Średni/Wysoki?


Wg mnie tak, ale praktyki w tym nie mam (jeszcze) żadnej. 300/4 mam od paru tygodni i jeszcze z nim w terenie nie byłem, więc nie traktuj tego, co piszę, jak wyroczni. Widzę po prostu, jak to jest rozwiązane gdzie indziej, wydaje mi się, że do tego służy ta funkcja u nas. Do potestowania.
Głównym problemem jest szybkość AF, związana z silnikami SWM, ale żeby nie było - PLM niby taki super szybki, a do śledzenia/utrzymania ostrości tak samo "dobry" jak wszystkie inne. A do tego jak się pogubi i zacznie szukać po całym zakresie ostrości... (300/4 to samo) Najwięcej zawsze zależy of fotografującego i jego umiejętności utrzymania punktu/-ów ostrości na interesującym obiekcie. Żadnej radosnej przypadkowości.

Cholera, dzisiaj ładna pogoda, z lekka zatrącająca smogiem (no niech mi ktoś wytłumaczy, skąd naraz tyle tego g...) - powinienem być na Okęciu, a zamiast tego - ehhh - przy biurku :(
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mertz napisał/a:
PLM niby taki super szybki, a do śledzenia/utrzymania ostrości tak samo "dobry" jak wszystkie inne. A do tego się pogubi i zacznie szukać po całym zakresie ostrości... Najwięcej zawsze zależy of fotografującego i jego umiejętności utrzymania punktu/-ów ostrości na interesującym obiekcie.

Żeby działało w trybie śledzenia trzeba używać grupę punktów a nie pojedynczy punkt.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Żeby działało w trybie śledzenia trzeba używać grupę punktów a nie pojedynczy punkt.


Tak, oczywiście, zgadza się. I powiem Ci - na pokazach lotniczych w czerwcu zeszłego roku, pod które specjalnie nabyłem PLM'a - to się kompletnie nie sprawdziło. Ustawiasz na A-27, trzymasz wciśnięty AF, obiekt porusza się w miarę stabilnie, w tle błękitne niebo... I nagle wszystko znika, szkło zaczyna szukać ostrości, mimo że w centrum ma wyraźny, kontrastowy obiekt. Zszedłem na A-9 - powtórka. W końcu spot, ale inną techniką - staram się śledzić obiekt, utrzymując go w centrum, a krótkimi impulsami AF wprowadzam poprawki dla ostrości, wykonując krótkie serie zdjęć. To w miarę to działa.

Ale dość, znowu robi nam się dyskusja o AF'ie, o którym wszyscy wiedzą że jest dobry, bo przecież lepszy niż w serii MZ, a nawet w K10 :evilsmile:
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
Mertz napisał/a:
Ustawiasz na A-27, trzymasz wciśnięty AF, obiekt porusza się w miarę stabilnie, w tle błękitne niebo... I nagle wszystko znika, szkło zaczyna szukać ostrości, mimo że w centrum ma wyraźny, kontrastowy obiekt

może czujnik AF miał ..."za jasno" - na tle nieba mogłeś przekroczyć górną granicę EV
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
jedrus68 napisał/a:
może czujnik AF miał ..."za jasno" - na tle nieba mogłeś przekroczyć górną granicę EV


Sądzę, że ta teza średnio się broni, warunki były takie, jak na podlinkowanych zdjęciach:
http://glodnamrowa.blogsp...eaven-blue.html - nie są to oczywiście czyste jpg z rawów.

W przypadku PLM'a AF działa tak, że jak pracujemy w okolicach do 100mm, AF pracuje całkiem szybko, nawet jak się pogubi. Kiedy jesteśmy w okolicach 300mm, czas przejazdu skali znacząco się wydłuża.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Jak pech, to pech - najpierw K-30, a teraz K-3...
Trzy dni temu po włączeniu aparat nie dawał znaków życia pomimo pełnej baterii. Po godzinie przeszło i myślałem, że to przypadek.
Niestety dzisiaj po włączeniu okazało się, że obraz na LCD jest niestabilny, cały podryguje i przygasa. Tak jest zarówno w trybie menu i podglądzie zdjęć.
Na co to wskazuje według Was? Procesor, płyta główna czy sam LCD?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
A gdy nie było nic na ekranie to próbowałeś wyzwolic migawkę ? Pozostałe rzeczy, które powinny widoczne w wizjerze optycznym, są widoczne ? Obstawiałbym raczej LCD lub jakieś połączenie ekranu z pozostałą elektroniką.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Nie, za pierwszym razem był zupełny "blekałt", nic nie działało.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kuba Nowak, spróbuj może oczyścić styki akumulatora w aparacie. To, że pokazywał pełną baterię nie znaczy iż mogły przesłać odpowiednio duży prąd. Może nieco zaśniedziały w tych Twoich jamach. Pzdr.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
:mrgreen: Przecież to sprzęt uszczelniony. Poza tym akurat mój sprzęt jest bardziej zadbany niż u niejednego powierzchniowca.
Z innych objawów - w wizjerze parametry widać normalnie, zdjęcia robi... ale za podglądem nie nadążam...
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Przecież to sprzęt uszczelniony.

Jak wpuścisz wilgotne powietrze to nie wyschnie :evilsmile:
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
To ja mam szybkie pytanie. mam K3 na kilka dni do pomacania. I nic poza tym. Czy można ładować baterię przez USB body i jakim prądem. Mam ładowarkę 5.0v natomiast przy gnieździe stoi input 8.3.
 
Robert  Dołączył: 19.11.2006
Cytuj
Nie masz fabrycznej ładowarki?
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Nie ma śmiacia :-|
Sprawdziłem gwarancję - skończyła się miesiąc temu.
Wyświetlacz już nic nie wyświetla. Aparat robi zdjęcia i je zapisuje.
Wysyłać do autoryzowanego czy ktoś jeszcze robi dobrze takie rzeczy?
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
Chyba pozostał Ci tylko autoryzowany serwis :cry:

Życzę Ci, byś trafił na takie podejście do klienta jak ja w Olympusie, gdzie padniętego miesiąc po gwarancji E-M10 wymienili mi na nooffkę funkiel E-M10 II na dwuletniej gwarancji za cenę naprawy starego rupiecia (450pln), bo nie mieli części na składzie...
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Robert, nic prócz body.
 
Robert  Dołączył: 19.11.2006
Cytuj
Pasuje od k-5, pofatyguj się do Mikołowa, to pożyczę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach