Trurl1954  Dołączył: 19.05.2013
Czym obrabiać filmy z Pentaxa? Cytuj
Cześć!

Nakręciłem ostatnio kilka filmów ze swojego K-500.
Poradź mi, proszę, czym te filmy obrabiać?
Chciałbym mieć możliwość manipulowania odcinkami
filmów z dokładnością do jednej klatki.
 
mirekin  Dołączył: 03.12.2008
Cytuj
Może Sony Vegas?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jak wyżej. Używam Vegas Pro (został kupiony przez Magix od Sony), Agatka amatorskiej wersji Movie i prawdę powiedziawszy na moje potrzeby Movie Platinuim w zupełności wystarczyłoby również. Znakomite, wszystkomające logiczne i prostu oprogramowanie. W dodatku na YT jest mnóstwo samouczków.
 

Trurl1954  Dołączył: 19.05.2013
Cytuj
Michu napisał/a:
Jak wyżej. Używam Vegas Pro (został kupiony przez Magix od Sony), Agatka amatorskiej wersji Movie i prawdę powiedziawszy na moje potrzeby Movie Platinuim w zupełności wystarczyłoby również. Znakomite, wszystkomające logiczne i prostu oprogramowanie. W dodatku na YT jest mnóstwo samouczków.


A jaka jest ostatnia wersja?
Gdzie to się kupuje i ile kosztuje?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Magix Movie
Poniżej na tej stronie masz porównanie wersji.
 

Trurl1954  Dołączył: 19.05.2013
Cytuj
Michu napisał/a:
Magix Movie
Poniżej na tej stronie masz porównanie wersji.


Bardzo dziękuję!

A w jakim formacie zapisujesz gotowy film?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
To zależy od przeznaczenia. Eksportując, masz do wyboru kilka formatów wraz z opisem.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Lightworks - wersja za free ma ograniczenie na formaty eksportowane, ale był używany do oskarowych produkcji.
 

Trurl1954  Dołączył: 19.05.2013
Cytuj
Michu napisał/a:
To zależy od przeznaczenia. Eksportując, masz do wyboru kilka formatów wraz z opisem.


Nigdy jeszcze filmów nie obrasbiałem
i dlatego nie wiem na jaki format wyjściowy
się zdecydować.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Uniwersalnie to chyba mp4 na kodeku H.264. Mnie ta kombinacja nie zawiodła, ale robię filmu przeplatane animacją - na różne nośniki i czytniki, które musi obsłużyć nawet nierozgarnięty Metaxykanin.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Zaleca się zainstalowanie wersji testowej (trial można używać przez miesiąc) i wypróbowania. Wersja Movie pomimo posiadania zaawansowanych możliwości kierowana jest na rynek amatorski, dzięki czemu ma mnóstwo podpowiedzi.
Tutaj zakładki przy eksporcie (renderingu):


Najbardziej zaawansowaną zakładką jest Eksport na kompa, który w dalszej części również ma wskazówki i podpowiedzi, jak i zaawansowane możliwości wyboru.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Ze swojej strony dodam, ze wymagania vimeo się zmieniają, yt pewnie też., Zauważam to, gdy często adobe cc zmienia domyślne ustawienia eksportu pod te portale. Zdefiniowany profil o nazwie vimeo ulega zmianie (parametry- można to podejrzeć rozwijając ustawienia). Jak się ns to nie patrzy, to można nie zauważyć zmian.

Zatem powstaje pytanie- jak często producenci softu aktualizują te profile domyślne, czyli jak późno po zmianach wprowadzonych przez portal.

Ja z tych profil nie korzystam, produkuję moje mp4 z moim biteratem i mimo komunikatu (np.vimeo przy imporcie wykrywa ustawienia i z automatu wywala warninga co zrobić lepiej=wg aktualnych wymagań mechanizmu). Zatem mimo tego komunikatu zawsze jest dobrze przetworzone i poprawnie wyświetlane po imporcie :)

Ale podkreślam - ja produkuję mix animacji z filmem, więc powyższe to moja praktyka dająca dobre efekty pod moje potrzeby)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Na sharewareonsale dzisiaj za darmo Vegas

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach