Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Spróbuj na Zapolskiej.
 
jareksto  Dołączył: 10.01.2012
Cytuj
Cześć.
Posiadam K-50 nr serii 47.... Problem pojawił się przy przebiegu ok.25700. Na podstawie tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=dzGbyZHPknQ udało mi się zregenerować elektromagnes. Dla zainteresowanych znalazłem jeszcze coś takiego https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180210112801&SearchText=pentax+k-50+solenoid.
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
jareksto napisał/a:
Posiadam K-50 nr serii 47.... Problem pojawił się przy przebiegu ok.25700


Obalasz teorię małego przebiegu, ale fajne że Ci się udało, na tym etapie profilaktycznie fazowałbym krawędzie zwory (skoro miałeś ją w rękach).
A co do elektromagnesu, dawcę można znaleźć taniej. (solenoid wg moich notatek to cewka).
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Czy ktoś robił pilnikową regenerację rdzenia elektromagnesu w KS-2 i czy skończyło to się powodzeniem?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Widziałem takie opisy. Jedna czy dwie osoby twierdziły, że to skuteczne, jedna napisała, że starczyło to na jakiś czas a potem trzeba było powtórzyć.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Po jakimś czasie nie będzie czego ścierać bo zrobi się szczelina w tym rdzeniu.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W tych opisach był fazowany rdzeń.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Widziałem - trochę ścierany,

[ Dodano: 2018-02-12, 21:04 ]
Wie kto gdzie można znaleźć opis (filmik) jak się rozkręca tą KS-2 ? Bo chcę spróbować reanimować ten elektromagnes i taki opis by się przydał.
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
seele napisał/a:
Widziałem - trochę ścierany,

[ Dodano: 2018-02-12, 21:04 ]
Wie kto gdzie można znaleźć opis (filmik) jak się rozkręca tą KS-2 ? Bo chcę spróbować reanimować ten elektromagnes i taki opis by się przydał.


Można zapytać, która to już awaria i po jakim przebiegu?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
seele napisał/a:
Wie kto gdzie można znaleźć opis (filmik) jak się rozkręca tą KS-2 ? Bo chcę spróbować reanimować ten elektromagnes i taki opis by się przydał.

Gdzieś w tym wątku to znajdziesz.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
plwk dzięki - muszę dokładniej je przejrzeć
Awaria pierwsza zdjęć ponad 42 tysiące i 2,5 roku od zakupu. Mam Kadyszkę ok 10 lat, 130 tysiąca na liczniku i nic się nie dzieje. W sumie to usterka elektromechaniczna i szkoda, że producent z sobie tylko znanych przyczyn zastosował elektromagnes z bardziej ścieralnym rdzeniem. Na tych filmikach dziwi mnie też to, że nie przeczyszczono prowadnic rdzeni gdyż tam mogą być opiłki, które kleją rdzenie uniemożliwiając pracę,
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Mnie w filmikach zastanawia jak ilość wyświetleń ma się do ilości awarii.
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
seele, Dzięki za odpowiedż. Te 42 tys to nie jest taki zły wynik. Mnie tylko ciekawi, czy użytkowanie ma wpływ na "szybsze" zużycie. - Przewinęło się w wątku to, że jak ktoś mało używa to szybciej pada (?).
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Może częściej używany mniej się blokuje.
Wytłumaczcie mi jedno w trybie P przesłona na A w momencie naciśnięcia migawki aparat przymyka maksymalnie przesłonę - zdjęcie jest "ciemne" czyli niedoświetlone. Teraz tryb M ustawiam przesłonę np. na 8 i naciskam zielony guzik - aparat przymyka przysłonę do ustawionej pierścieniem - wylicza czas i zdjęcie wychodzi w miarę OK. To napiszcie mi co robi ten elektromagnes? Mechanicznie ustawia żądaną przysłonę?
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
PANOWIE MAM PYTANIE.

Czy poza tzw. "solenoidem" jest "coś innego", co może się zepsuć w aparacie, że zdjęcia będą niedoświetlone (*będą cechowały się niedoświetleniem, nawet w przypadku użycia szkła manualnego, lub użycia lampy błyskowej wbudowanej w korpus)?
Czy tylko ten tzw. "solenoid"/elektromagnes odpowiada za to?
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
To akurat można sprawdzić. Jeśli nie doświetla na pełnej dziurze to raczej należy szukać gdzieś indziej.
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
Makler, Kurcze, - to otwiera drogę do wszelkiego rodzaju domysłów, co może się zepsuć w przypadku awarii. JA przykładowo tego nie rozpoznam, nawet na "pełnej dziurze", - czyli idąc tym tokiem, osoba, która chce sobie "przeszczepić" elektromagnes, bo uzna, że to padło, - może być w błędzie, bo to "coś innego" ?
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Oczywiście, że mogą paść inne elementy - np. pomiar światła.
 
bofff  Dołączył: 09.11.2014
Cytuj
kurcze
zrobiłem jak w tutorialu i już doświetla :)
ale przestała działać mechanika AF
w ogóle poza manualem i predifined pokazuje wszystkie tryby jako Av (czy auto czy TAv Av Tv)
coś sknociłem przy składaniu?
mam stały sigmy 28mm i gdy zablokuję na A nie widzi ogniskowej
tylko manual działa jako tako

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach