Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Dwa presety - Tri-X i Kodachrome 64 - ma ktoś? Cytuj
Jak w tytule. Tak mnie naszło. Szczególnie za Kodachroma wszędzie chcą jakąś kasę, a może ktoś ma jeszcze coś freeware'owego? :)
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Mertz, myślisz o kimś takim jak flood ? Niedoczekanie. Te czasy minęły.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
W pakiecie filmpack dla Dxo są dostępne, ale chyba nie mogę wygenerować nowego presetu z takimi ustawieniami, żeby Dxo bez filmpacka to odczytało. One są w osobnej zakładce. Jest rozwiązanie - pobaw się wtyczkami nik soft. Zwróć uwagę na możliwości nik silver oraz nik analog - tam bez problemu osiągniesz wizualnie efekt Tri-x'a, natomiast w dodatku nik color masz kolejny sryliard możliwości kombinacji kolorowych. Bez problemu zrobisz zafarby jak w Kodachromie.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
rychu napisał/a:
Mertz, myślisz o kimś takim jak flood ? Niedoczekanie. Te czasy minęły.


Szczerze - to nie wiem o czym piszesz, ale zakładam, że jak nie zapłacę, miał nie bede.

M.K napisał/a:
Bez problemu zrobisz zafarby jak w Kodachromie.


Jest chyba nawet coś na kształt tutorialu na YT - ale czy Ty myślisz, że mi się chce aż tak (no może trochę)? Pytanie wzięło się stąd,że jak kilka lat temu (2-3) szukałem jakichś presetów do filmów B/W, znajdowałem je bez problemu, własnie po nazwach - TMax, Agfa i inne. Może nie wszystkie, ale sporo (płatne też były, oczywiście). A w przypadku Kodachroma nagle się ze ścianą zderzyłem.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
To nie jest dużo roboty. Jeden czy dwa presety - zapisujesz, a potem to tylko używasz i delikatnie korygujesz. Podeślij jak chcesz na priv dwie fotki - przeciągnę je przez film packa dxo i odeślę, będziesz miał punkt odniesienia. Jak chcesz...
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Mertz, szczerze, to napisałem nie na temat :-D Źle zrozumiałem Twoje pytanie. Moja kulpa. :oops:
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Taki pakiecik z większą ilością templatów, w tym do wersji Kodchroma25. Jakoś mnie tak to średnio przekonuje, przy czym nie mam porównania z "64". Jest tam też coś oznaczonego "ADB_Koadchrome64, ale efekty działania żadne (przy czym może nie rozumiem znaczenia literek ADB).
Czy jest jakaś opcja wstawiania tutaj gotowych zdjęć z dropbox'a lub google drive'a? Bym od razu coś zapodał na podglądzie, a nie "przymuszał" do klikania linków...
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Mam kilka darmowych presetów tri-xo i kodachromo podobnych, ale mnie nie przekonują jakość specjalnie. Wrzucę gdzieś coś jakoś.

[ Dodano: 2018-02-18, 21:51 ]
O tu -> https://drive.google.com/file/d/1UXSjR-tJe6QOknavprn3vfNFPgtPZEuI/view?usp=sharing
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
sołtys napisał/a:
O tu ->


O!!- dzięki!
...specyficzne toto, nie ma co. Porównuję ze zdjęciami umieszczonymi chociażby tutaj: http://www.wykop.pl/ramka...gia-kodachrome/ - i tak mi wychodzi, że to musiał być bardzo specyficznie "hamerykański" materiał - z jednej strony sporo niebieskiego, jak tylko jest jakaś ciemniejsza partia lub cień, z drugiej - mocna reakcja na światło słoneczne. Przy czym zdjęcia "z epoki" jakoś ciągle ciekawiej wychodzą.

[ Dodano: 2018-02-19, 00:21 ]
I takie porównanie:
- jpg z RAW'a (poprawiona jasność i WB) - https://www.dropbox.com/s...AW_mod.jpg?dl=0
- Koadachrome 25 z powyższego - https://www.dropbox.com/s...ome_25.jpg?dl=0
- Kodachrome 64 j.w. - https://www.dropbox.com/s...ome_64.jpg?dl=0

(wstawiłbym od razu fotki, ale dpbx i ggl.drv tego nie umożliwiają, a nie chcę tworzyć kolejnych bytów dla potrzeb wstawienia paru fotek - jakaś modyfikacja silnika czy cóś?)
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Mertz napisał/a:
jakaś modyfikacja silnika czy cóś?
Modyfikacja silnika :-P


W przypadku dropboxa zmieniasz w linku do zdjęcia www.dropbox.com na dl.dropboxusercontent.com czyli zamiast
https://www.dropbox.com/s/w0lf238bxliu0ya/Kodachrome_64.jpg?dl=0
mamy
https://dl.dropboxusercontent.com/s/w0lf238bxliu0ya/Kodachrome_64.jpg?dl=0
i taki link wstawiasz w [img][/img]...
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
W Rawtherapee jest cała masa filmowych presetów - trzeba tylko doinstalować coś co się nazywa HALT Clut. Oba za darmo. 64 jest na 200%, Tri-x raczej też.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
cube007 napisał/a:
Modyfikacja silnika


:shock: :idea: :-B

No to jeszcze raz, z obrazkami tym razem:

- jpg z RAW'a (poprawiona jasność i WB)


- Koadachrome 25 z powyższego


- Kodachrome 64 j.w.


Niieeenoo - teraz to klasa :) - cube007 - dzieki!!!

Piotrek K napisał/a:
W Rawtherapee jest cała masa filmowych presetów - trzeba tylko doinstalować coś co się nazywa HALT Clut. Oba za darmo. 64 jest na 200%, Tri-x raczej też.


Jak na razie trzymam się LR'a, ale widząc, co z nim Adobe zrobiło, zaczynam przemyśliwać o przesiadce - znajomy poleca Affinity, bo szybszy, chociaż nie wszystkie info z bazy LR'a podobno zasysa, RAW Therapee to na razie dla mnie tylko nazwa, może sobie oglądnę wolną chwilą. Nie wiem (jeszcze jak działają dwa wspomniane programy, ale możliwość edycji i katalogowania w jednym programie była dla mnie kilka lat temu jak chwycenie Boga za nogi.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach