Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Mam przeniesione "pod kciuk" ostrzenie AF. Czy mam złapaną ostrość czy nie wciśniecie spustu migawki robi zdjęcie. Pytanie. Czy jest możliwość zablokowania zrobienia zdjęcia do momentu aż będzie potwierdzenie ustawienia ostrości?

Chyba w menu C3 są ustawienia dotyczące takiego zachowania.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Mam tak też ustawionego K-3, do tego prawie cały czas w AF-C - sprawdzę i podam Ci wieczorem (ale to w którejś zakładce, dotyczącej AF - musi być wybrane AF priority, a nie relase priority. Z praktyki wynika, że ta opcja - wyzwolenia migawki kiedy "jest ostro" - działa wtedy, kiedy np. masz wciśnięty tylny przycisk AF i w trakcie ciągłej pracy AF wciskasz migawkę. Mi w takiej sytuacji wyzwala tylko po potwierdzeniu ostrości (czyli mocno nieregularnie, na logikę). Po puszczeniu przycisku AF migawka zaczyna nawalać jak MG-42 :)
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Mertz napisał/a:
Mam tak też ustawionego K-3, do tego prawie cały czas w AF-C - sprawdzę i podam Ci wieczorem (ale to w którejś zakładce, dotyczącej AF - musi być wybrane AF priority, a nie relase priority. Z praktyki wynika, że ta opcja - wyzwolenia migawki kiedy "jest ostro" - działa wtedy, kiedy np. masz wciśnięty tylny przycisk AF i w trakcie ciągłej pracy AF wciskasz migawkę. Mi w takiej sytuacji wyzwala tylko po potwierdzeniu ostrości (czyli mocno nieregularnie, na logikę). Po puszczeniu przycisku AF migawka zaczyna nawalać jak MG-42 :)


Ok czekam na bliższe dane nt ustawień
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
No i że tak powiem - dooojpa... :( A jest tak:
Sprawdziłem ustawienia - w menu C mam tak - poz.16/opcja Focus-priority; poz. 17/opcja Focus priority. Do tego AF podpięty pod tylny przycisk i AF-C jako tryb działania.
...tyle że to (już?) nie działa. Jedyny objaw jest taki, że kiedy wciskam AF, a potem migawkę - ta strzela zauważalnie rzadziej, ale dość regularnie - za to kompletnie bez sensu, bo migawka w żadnej sytuacji nie czeka na potwierdzenie z AF'a. Po prostu aparat robi zdjęcia trochę wolniej.
I teraz sam już nie wiem, bo jestem przekonany, że to działało tak, jak napisałem w poprzednim poście, pamiętam, jak dzieciakowi trzaskałem fotki na zawodach sportowych i wszystko zachowywało się inaczej, korpus ewidentnie szukał ostrości przed wyzwoleniem migawki. Ale czy to nie było przy frmwr 1.21? Nie pamiętam, kiedy robiłem aktualizację, ale chyba coś przed majem 2017, bo wtedy kupowałem 55-300 PLM, a przez ostatnie pół roku nie miałem okazji do zdjęć seryjnych. Czy downgrade w K3 - chociażby dla sprawdzenia - jest możliwy???
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Mertz napisał/a:
Czy downgrade w K3 - chociażby dla sprawdzenia - jest możliwy???


U mnie to samo - lipa, downgrade - niestety chyba nie jest to mozliwe...
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Sie w sumie zapytam w serwisie Pentax'a. Podejrzewam co odpowiedzą, ale może-może...

Kilka lat temu, jeszcze w Ricohu GRD, dostaliśmy nowy soft, w którym zauważyłem bug, dość istotny dla kogoś, kto fotografował w trybie "snap" (preselekcja odległości i przysłony) - co od razu zgłosiłem na forum (już chyba zdechło było zupełnie) . No i dało radę zrobić downgrade - identycznie jak upgrade - a za kilka tygodni był nowy soft, bez błędu.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
O ile mnie pamięć nie myli, da się zrobić downgrade, ale do tego potrzebne jest wejście w service mode aparatu. Potrzebny był do tego plik o specjalnej nazwie, innej dla każdego modelu (a może nawet serii produkcyjnej?), który się wgrywało do aparatu. Gdzieś mi się to obiło o oczy, na jakimś forum. :-?
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Może mi to ktoś wyjaśnić - tak łopatologicznie:

18. Blokada stanu aut. ostr. Wył. (ustawienie domyślne)/
Niski/Średni/Wysoki

W pozycji [18. Blokada stanu aut. ostr.] można określić, czy
należy ponownie użyć automatycznego ustawiania ostrości
lub zachować ostrość przez określony czas przed ponownym
użyciem automatycznego ustawiania ostrości, jeśli obiekt
opuści wybrane pole ostrości po ustawieniu ostrości.
Domyślne ustawienie nakazuje natychmiastową aktywację
automatycznego ustawiania ostrości w przypadku
niepowodzenia ustawiania ostrości.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Może mi to ktoś wyjaśnić - tak łopatologicznie:

18. Blokada stanu aut. ostr. Wył. (ustawienie domyślne)/
Niski/Średni/Wysoki


To chodzi o sytuację, kiedy np. fotografujesz zwierzę jakieś i na chwilę coś Ci wlyzie w pole widzenia - znacząco bliżej niż interesujący obiekt (gałąź, pniak, przebiegnie inne zwierze) i jak ma się wtedy zachować AF - czy błyskawicznie (taaa, hyhyhy) zareagować na nowy obiekt, czy też przytrzymać AF na starym punkcie określoną chwilę. Czyli takie właśnie ustawienie czułości AF w czasie śledzenia.
W sumie rozsądna opcja, pierwszy raz ją wyhaczyłem, oglądając filmiki z opisami AF D500, potem szukając opcji ustawień AF "pod samoloty". Zasadniczo ma sens - tyle że nie wiem czy "u nas", biorąc pod uwagę ogólne działanie AF'a, a szczególnie - powolność SWM'ów.
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
czy też przytrzymać AF na starym punkcie określoną chwilę.

Czyli mając na celu zachowanie takie jak wyżej należy ustawić wył czy Niski/Średni/Wysoki?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Czyli mając na celu zachowanie takie jak wyżej należy ustawić wył czy Niski/Średni/Wysoki?


Wg mnie tak, ale praktyki w tym nie mam (jeszcze) żadnej. 300/4 mam od paru tygodni i jeszcze z nim w terenie nie byłem, więc nie traktuj tego, co piszę, jak wyroczni. Widzę po prostu, jak to jest rozwiązane gdzie indziej, wydaje mi się, że do tego służy ta funkcja u nas. Do potestowania.
Głównym problemem jest szybkość AF, związana z silnikami SWM, ale żeby nie było - PLM niby taki super szybki, a do śledzenia/utrzymania ostrości tak samo "dobry" jak wszystkie inne. A do tego jak się pogubi i zacznie szukać po całym zakresie ostrości... (300/4 to samo) Najwięcej zawsze zależy of fotografującego i jego umiejętności utrzymania punktu/-ów ostrości na interesującym obiekcie. Żadnej radosnej przypadkowości.

Cholera, dzisiaj ładna pogoda, z lekka zatrącająca smogiem (no niech mi ktoś wytłumaczy, skąd naraz tyle tego g...) - powinienem być na Okęciu, a zamiast tego - ehhh - przy biurku :(
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mertz napisał/a:
PLM niby taki super szybki, a do śledzenia/utrzymania ostrości tak samo "dobry" jak wszystkie inne. A do tego się pogubi i zacznie szukać po całym zakresie ostrości... Najwięcej zawsze zależy of fotografującego i jego umiejętności utrzymania punktu/-ów ostrości na interesującym obiekcie.

Żeby działało w trybie śledzenia trzeba używać grupę punktów a nie pojedynczy punkt.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Żeby działało w trybie śledzenia trzeba używać grupę punktów a nie pojedynczy punkt.


Tak, oczywiście, zgadza się. I powiem Ci - na pokazach lotniczych w czerwcu zeszłego roku, pod które specjalnie nabyłem PLM'a - to się kompletnie nie sprawdziło. Ustawiasz na A-27, trzymasz wciśnięty AF, obiekt porusza się w miarę stabilnie, w tle błękitne niebo... I nagle wszystko znika, szkło zaczyna szukać ostrości, mimo że w centrum ma wyraźny, kontrastowy obiekt. Zszedłem na A-9 - powtórka. W końcu spot, ale inną techniką - staram się śledzić obiekt, utrzymując go w centrum, a krótkimi impulsami AF wprowadzam poprawki dla ostrości, wykonując krótkie serie zdjęć. To w miarę to działa.

Ale dość, znowu robi nam się dyskusja o AF'ie, o którym wszyscy wiedzą że jest dobry, bo przecież lepszy niż w serii MZ, a nawet w K10 :evilsmile:
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
Mertz napisał/a:
Ustawiasz na A-27, trzymasz wciśnięty AF, obiekt porusza się w miarę stabilnie, w tle błękitne niebo... I nagle wszystko znika, szkło zaczyna szukać ostrości, mimo że w centrum ma wyraźny, kontrastowy obiekt

może czujnik AF miał ..."za jasno" - na tle nieba mogłeś przekroczyć górną granicę EV
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
jedrus68 napisał/a:
może czujnik AF miał ..."za jasno" - na tle nieba mogłeś przekroczyć górną granicę EV


Sądzę, że ta teza średnio się broni, warunki były takie, jak na podlinkowanych zdjęciach:
http://glodnamrowa.blogsp...eaven-blue.html - nie są to oczywiście czyste jpg z rawów.

W przypadku PLM'a AF działa tak, że jak pracujemy w okolicach do 100mm, AF pracuje całkiem szybko, nawet jak się pogubi. Kiedy jesteśmy w okolicach 300mm, czas przejazdu skali znacząco się wydłuża.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Jak pech, to pech - najpierw K-30, a teraz K-3...
Trzy dni temu po włączeniu aparat nie dawał znaków życia pomimo pełnej baterii. Po godzinie przeszło i myślałem, że to przypadek.
Niestety dzisiaj po włączeniu okazało się, że obraz na LCD jest niestabilny, cały podryguje i przygasa. Tak jest zarówno w trybie menu i podglądzie zdjęć.
Na co to wskazuje według Was? Procesor, płyta główna czy sam LCD?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
A gdy nie było nic na ekranie to próbowałeś wyzwolic migawkę ? Pozostałe rzeczy, które powinny widoczne w wizjerze optycznym, są widoczne ? Obstawiałbym raczej LCD lub jakieś połączenie ekranu z pozostałą elektroniką.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Nie, za pierwszym razem był zupełny "blekałt", nic nie działało.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kuba Nowak, spróbuj może oczyścić styki akumulatora w aparacie. To, że pokazywał pełną baterię nie znaczy iż mogły przesłać odpowiednio duży prąd. Może nieco zaśniedziały w tych Twoich jamach. Pzdr.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
:mrgreen: Przecież to sprzęt uszczelniony. Poza tym akurat mój sprzęt jest bardziej zadbany niż u niejednego powierzchniowca.
Z innych objawów - w wizjerze parametry widać normalnie, zdjęcia robi... ale za podglądem nie nadążam...
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach