jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
:-D szkoda, że nie wstawili podświetlanych punktów AF, że o ich większej ilości to nie wspomnę. A tak to wciąż K-3 II na sterydach
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Cytat
Dobrze, że nie wsadzili większej matrycy.
Ja byłem przekonany że dadzą matrycę zastosowaną w Nikonie 850.., albo coś z natywną czułością 50 ISO. O ile rozumiem wysokie czułości w sprzęcie reporterskim, to w K1 specjalnie przydatności wysokiego ISO nie widzę. Chyba że uzyskają na 400-800 ISO rozpiętość występującą dotychczas U konkurencji przy 100, max 200 ISO.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
espresso napisał/a:
Ja byłem przekonany że dadzą matrycę zastosowaną w Nikonie 850

Ręki sobie nie dam uciąć, ale stawiam, że Nikon takie rozwiązanie przez pewien czas ma na wyłączność.

Kurczę, z K-1 chyba jest taki problem, że to po prostu dobry aparat. Dobry właściwie we wszystkim, ale w niczym nie jest wybitny.
Zapowiada się, że nowa wersja będzie kolejnym krokiem do przodu, ale do C, N i S trzeba chyba skakać. O tyczce ;)
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
espresso mnie matryca z D850 nie przekonuje, dużo zdjęć jakoś mało naturalnie wygląda widać ten digital spakowany. Te 42 MP dopiero na MF dobrze wyglądają. Matryca Z K-1 i D810 wydaje mi się jedną z lepszych matryc jakie do tej pory zostały wypuszczone.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
foto napisał/a:
matryca z D850 nie przekonuje
Do tej pory Pentax pokazał iz sobie radzi z oprogramowaniem matryc. Tak więc można by oczekiwać zupełnie innego charakteru zdjęć.
Misztu napisał/a:
z K-1 chyba jest taki problem
że Sigma i Tamron udaje że nie ma bagnetu K. Przynajmniej dla mnie to był kluczowy problem.
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Jak dla mnie to matryca z K5iis była najlepsza z jaką miałem do czynienia. K-1 jest z gumy, ale obrazek daje inny i czasem trzeba uważać przy obróbce, z K5iis nie miałem tego.
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
irek83 napisał/a:
Jak dla mnie to matryca z K5iis była najlepsza z jaką miałem do czynienia. K-1 jest z gumy, ale obrazek daje inny i czasem trzeba uważać przy obróbce, z K5iis nie miałem tego.


Ja K-5IIs zostawiłem bo jest naprawdę duży potencjał w tym aparacie z odpowiednim obiektywem. Mam cichą nadzieję, że nowy HD DA 11-18 będzie działał z K-5IIs
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
irek83 napisał/a:
Jak dla mnie to matryca z K5iis była najlepsza z jaką miałem do czynienia. K-1 jest z gumy, ale obrazek daje inny i czasem trzeba uważać przy obróbce, z K5iis nie miałem tego.

Mam dokładnie te same odczucia, czasem K-1 potrafi zaskoczyć.
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Ja jakoś do tej pory nie zaobserwowałem dyskomfortu przy K-1. Irek83 i plwk o czym dokładnie mówicie ?
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
foto, najbardziej trzeba uważać z cieniami, łatwo można przesadzić i zdjęcie zaczyna wyglądać jak wyprane. Nie to żebym narzekał, każdej puszki trzeba się nauczyć.
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Irek83 , jakoś tego nie zauważyłem aż muszę zwrócić na to uwagę. Robiłem testy wiele razy ale nic takiego nie zwróciło mojej uwagi.
Według mnie jeżeli chodzi o ciemne strefy to K-1 jest prawdziwym kombajnem jeżeli tak to można nazwać. Ale przy najbliższej okazji zwrócę na to uwagę.
W K-5IIs jest dobrze ale nie tak jak w K-1, przynajmniej w moich egzemplarzach.

[ Dodano: 2018-02-21, 20:44 ]
Trochę nowych informacji

http://webcache.googleuse...n&ct=clnk&gl=us
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
foto, oczywiście, że jest, zwyczajnie w K5iis ciężko było przesadzić z suwakami, obraz z K-1 można ciągnąć w nieskończoność i to czasem okazuje się być zgubne.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dokładnie to samo, przy wyższych ISO trzeba mocno uważać z cieniami.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Tak sobie wędrując po necie wyczytałem, że Pentax wykona fizyczne upgrade K-1 do K-1II za 500 euro. Fajnie c'nie? :mrgreen:
http://www.benchmark.pl/a...kacja-cena.html
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeszcze nie są znane warunki i terminy europejskie.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Imho to takie trochę przyznanie się do tego że to nie nowy aparat tylko lifting zrobiony w połowie życia modelu...
Zastanawiam się tylko na marketingowym sensem takiego posunięcia.
Być może ktoś policzył że patrząc na aktualny stan rynku, popularność marki i zakres zmian wprowadzonych w "nowym" modelu więcej się zarobi na uaktualnieniu pewnej ilości sprzedanych starych modeli niż na sprzedaży nowej wersji...
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Czy ktoś mógłby mi podesłać ze 3szt Raw-ów z K1. Poproszę na niskim i wysokim iso (np: 100, 6400, 12800 ). Chcę sprawdzić czy mój LR w czasie obróbki będzie mulił czy nie?. Na priv podam adres e-mail.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
http://www.photographyblo...ntax_k1_photos/ pliki DNG na róznych czułościach.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Na Dpreview masz wybór RAWów do woli.
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Podziękował...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach