korkotrampek  Dołączył: 26.02.2008
Przebieg migawki Cytuj
Cześć,

żadne shutter countery ani image countery nie pokazują mi przebiegu migawki w K-3. CO jest tego przyczyną?
Zdjęcia niepozbawione exifa, wszystkie inne dane widać

edit: irfan też nie widzi. Tak jakby aparat nie zapisywał tej informacji

dzięki
 
andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
Też tak miałem. Zapewne chcesz wrzucić na shutter zdjęcie z pulpitu. Spróbuj wrzucić zdjęcie bezpośrednio z aparatu.
 

korkotrampek  Dołączył: 26.02.2008
Cytuj
Ano! :-B
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Musi być RAW albo JPG prosto z puszki.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ja do PhotoMe wstawiam pliki z pulpitu i wszystko czyta. Fakt, że tych danych pokazuje takie multum, iż trudno się czasami w tym połapać.
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Co to znaczy z pulpitu? Waże aby zdjęcie nie było modyfikowane.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Pliki mają być prosto z aparatu, nie modyfikowane przez żaden program.
JPG zgrany aparatu przejdzie, natomiast JPG wywołany w programie już nie.

Miejsce z którego będzie uploadowany nie gra roli.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Pliki nie muszą byc prosto z aparatu. Wszystko zależy od programu którym przekształcamy RAW do JPG. Przykładowo XnView odczytuje przebieg migawki z JPGa utworzonego za pomocą DigiKama. Pewno w jednych programach da się ustawic co ma być zapisywane w exifie w czasie eksportu a w innych nie.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
gezeb napisał/a:
Wszystko zależy od programu którym przekształcamy RAW do JPG.

Możliwe. Ja sprawdzałem z LR i JPG zapisany z pliku PEF nie współpracował z camerashuttercount.com.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
No może zostałem źle zrozumiany. Pisząc"z pulpitu" miałem na myśli pliki zrzucone z karty do jakiegoś folderu i stamtąd wstawione do np. PhotoMe. Pzdr.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Prosto sprawdza się tu :

http://myshuttercount.com/

Wybrać plik i dać upload....
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
A otwarcia migawki do trybu LV wchodzą w shutter count czy nie?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach