foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Wygląda na to, że serwis w Polsce nie będzie prowadził aktualizacji i trzeba będzie wysłać do Niemiec
https://www.ricoh-imaging...de-service.html
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
nie mogę wgrać aktualizacji 1.43 do nowego k-1. Po włączeniu aparatu trzymając wciśnięte "menu" nic się nie dzieje.
Ktoś może pomóc?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Menu trzeba trzymać wciśnięte podczas włączania aparatu a nie po.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
zbuj, a robisz to dobrze ? Na kartę, najlepiej czystą, wgrywasz plik .img, wyodrębniony z paczki nowego oprogramowania. Wkładasz kartę do aparatu i włączasz go trzymając "menu". Dostaniesz zapytanie czy wgrać nowy program, potwierdzasz i cierpliwie czekasz. Gdy dostaniesz komunikat, ze oprogramowanie jest wgrane, wyłączasz aparat. Wyjmujesz kartę. Teraz możesz włączyć trzymając wciśnięty "menu" i pojawi się info o numerze zainstalowanego programu. Powodzenia.

P.S.
Pamiętaj aby akumulator był naładowany do pełna.
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
plik fwdc228 ..bin wgrany na sformatowaną kartę zgodnie z instrukcją ze strony Ricoch

[ Dodano: 2018-06-19, 08:56 ]
no i oczywiście menu wciśnięte w trakcie włączania, co zaznaczyłem w pierwszym poście.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Karta musi być włożona do portu nr 1, port nr 2 najlepiej jak będzie pusty.
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
tak właśnie jest, zgodnie z instrukcją ze strony Ricoch

[ Dodano: 2018-06-19, 09:21 ]
próbowałem kartę sd i sdxc , tak samo nic.
próbowałem z plikiem spakowanym( piszą że jest samorozpakowujący), nic, a z z samym plikiem BIN po włączeniu Trzymając menu nic, za to potem po normalnym właczeniu aparatu tekst menu był lustrzanie odbity. Po powtórzeniu operacji wszystko wróciło do normy.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Resetowałeś ustawienia?
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
nie
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
zbuj napisał/a:
nie mogę wgrać aktualizacji 1.43 do nowego k-1

Nowego, czyli prosto ze sklepu? A może ma już wgraną tę wersję?

Tu https://www.pentaxforums....0-released.html w sekcji Troubleshooting Tips jest kilka podpowiedzi, co zrobić, gdy aktualizacja nie działa.
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
rozpakowanego z zaklejonego pudełka, wersja opr. 1.0

[ Dodano: 2018-06-19, 09:46 ]
ok dzięki udało się. pierwotnie ściągałem plik bezpośrednio na kartę. po ściągnięciu na komp i skopiowaniu pliku na kartę zadziałało.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
No przecież pisałem, że masz wgrać na kartę tylko plik .bin (.img) i nic więcej. Ważne, że Tobie się udało i wszystko poszło dobrze. Pzdr.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
Zajrzałem na "opaczne" i dowiedziałem się w komentarzach ,że jestem niespełna rozumu użytkownikiem marki Pentax. Dowiedziałem się też, że nawet ci prześmiewcy czytają to forum. Nawet jego przepastne zakamarki jak np dział Hyde Park :mrgreen: Szkoda ,że nie da się wgrać uaktualnienia do K-5IIs
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
idzi napisał/a:
Nawet jego przepastne zakamarki jak np dział Hyde Park

To są zasoby dostępne dla niezalogowanych.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
idzi napisał/a:
...........jestem niespełna rozumu użytkownikiem marki Pentax. ...........ci prześmiewcy czytają ........ jak np dział Hyde Park

Po takiej lekturze wydają się być oczywiste ich wnioski :mrgreen:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach