irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
foto, najbardziej trzeba uważać z cieniami, łatwo można przesadzić i zdjęcie zaczyna wyglądać jak wyprane. Nie to żebym narzekał, każdej puszki trzeba się nauczyć.
 

foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Irek83 , jakoś tego nie zauważyłem aż muszę zwrócić na to uwagę. Robiłem testy wiele razy ale nic takiego nie zwróciło mojej uwagi.
Według mnie jeżeli chodzi o ciemne strefy to K-1 jest prawdziwym kombajnem jeżeli tak to można nazwać. Ale przy najbliższej okazji zwrócę na to uwagę.
W K-5IIs jest dobrze ale nie tak jak w K-1, przynajmniej w moich egzemplarzach.

[ Dodano: 2018-02-21, 20:44 ]
Trochę nowych informacji

http://webcache.googleuse...n&ct=clnk&gl=us
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
foto, oczywiście, że jest, zwyczajnie w K5iis ciężko było przesadzić z suwakami, obraz z K-1 można ciągnąć w nieskończoność i to czasem okazuje się być zgubne.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dokładnie to samo, przy wyższych ISO trzeba mocno uważać z cieniami.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Tak sobie wędrując po necie wyczytałem, że Pentax wykona fizyczne upgrade K-1 do K-1II za 500 euro. Fajnie c'nie? :mrgreen:
http://www.benchmark.pl/a...kacja-cena.html
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeszcze nie są znane warunki i terminy europejskie.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Imho to takie trochę przyznanie się do tego że to nie nowy aparat tylko lifting zrobiony w połowie życia modelu...
Zastanawiam się tylko na marketingowym sensem takiego posunięcia.
Być może ktoś policzył że patrząc na aktualny stan rynku, popularność marki i zakres zmian wprowadzonych w "nowym" modelu więcej się zarobi na uaktualnieniu pewnej ilości sprzedanych starych modeli niż na sprzedaży nowej wersji...
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Czy ktoś mógłby mi podesłać ze 3szt Raw-ów z K1. Poproszę na niskim i wysokim iso (np: 100, 6400, 12800 ). Chcę sprawdzić czy mój LR w czasie obróbki będzie mulił czy nie?. Na priv podam adres e-mail.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
http://www.photographyblo...ntax_k1_photos/ pliki DNG na róznych czułościach.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Na Dpreview masz wybór RAWów do woli.
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Podziękował...
 

foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Wygląda na to, że serwis w Polsce nie będzie prowadził aktualizacji i trzeba będzie wysłać do Niemiec
https://www.ricoh-imaging...de-service.html
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
nie mogę wgrać aktualizacji 1.43 do nowego k-1. Po włączeniu aparatu trzymając wciśnięte "menu" nic się nie dzieje.
Ktoś może pomóc?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Menu trzeba trzymać wciśnięte podczas włączania aparatu a nie po.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
zbuj, a robisz to dobrze ? Na kartę, najlepiej czystą, wgrywasz plik .img, wyodrębniony z paczki nowego oprogramowania. Wkładasz kartę do aparatu i włączasz go trzymając "menu". Dostaniesz zapytanie czy wgrać nowy program, potwierdzasz i cierpliwie czekasz. Gdy dostaniesz komunikat, ze oprogramowanie jest wgrane, wyłączasz aparat. Wyjmujesz kartę. Teraz możesz włączyć trzymając wciśnięty "menu" i pojawi się info o numerze zainstalowanego programu. Powodzenia.

P.S.
Pamiętaj aby akumulator był naładowany do pełna.
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
plik fwdc228 ..bin wgrany na sformatowaną kartę zgodnie z instrukcją ze strony Ricoch

[ Dodano: 2018-06-19, 08:56 ]
no i oczywiście menu wciśnięte w trakcie włączania, co zaznaczyłem w pierwszym poście.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Karta musi być włożona do portu nr 1, port nr 2 najlepiej jak będzie pusty.
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
tak właśnie jest, zgodnie z instrukcją ze strony Ricoch

[ Dodano: 2018-06-19, 09:21 ]
próbowałem kartę sd i sdxc , tak samo nic.
próbowałem z plikiem spakowanym( piszą że jest samorozpakowujący), nic, a z z samym plikiem BIN po włączeniu Trzymając menu nic, za to potem po normalnym właczeniu aparatu tekst menu był lustrzanie odbity. Po powtórzeniu operacji wszystko wróciło do normy.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Resetowałeś ustawienia?
 

zbuj  Dołączył: 31.03.2010
Cytuj
nie

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach