Bizarre  Dołączył: 04.02.2018
[lampa] Pentax KP i problem z lampą Cytuj
Witam,

Niedawno przesiadłem się z Pentaxa K20D , którego używałem wraz z lampą Shanny SN600FGZ na Pentaxa KP. Po przełożeniu lampy do KP zauważyłem, że występuje opóźnienie w stosunku do momentu wciśnięcia spustu migawki. Jest to ułamek sekundy, jednak jest to odczuwalne. Dodam, że sprawdziłem z wbudowaną lampą i efekt jest ten sam. W czym tkwi problem ?
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
A jak to wygląda na zdjęciach? Niedoświetlone?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To chyba od K-3 występuje coś takiego.
 
Bizarre  Dołączył: 04.02.2018
Cytuj
kojut napisał/a:
A jak to wygląda na zdjęciach? Niedoświetlone?


Zdjęcia wychodzą dobrze tzn. działa ttl, hss, automatyka palnika, ale jest strasznie irytujące opóźnienie w stosunku do momentu wciśnięcia spustu. Denerwuje to dlatego, że nie otrzymujemy tego co widzimy tylko to co będzie tam za okolo 100 ms czy jakiś ułamek sekundy (nie mierzylem) później.

[ Dodano: 2018-04-18, 16:05 ]
plwk napisał/a:
To chyba od K-3 występuje coś takiego.


No właśnie widziałem jakieś tematy na innych forach nt. tego zjawiska, ale sytuacja dotyczyła K3 właśnie. Ciekawe czy ktoś z czytających i posiadających ten aparat może potwierdzić/zaprzeczyć występowania tego zjawiska w jego egzemplarzu.
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Ja właśnie to zauważyłem w K-3, też z Shanny. Mocno irytujące...
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
A jak działa tryb seryjny z błyskaniem?
 
Bizarre  Dołączył: 04.02.2018
Cytuj
chester napisał/a:
Ja właśnie to zauważyłem w K-3, też z Shanny. Mocno irytujące...


...a czy z wbudowanym flashem tez masz opoznienie (o ile nie masz K3II) ?
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Bizarre napisał/a:
chester napisał/a:
Ja właśnie to zauważyłem w K-3, też z Shanny. Mocno irytujące...


...a czy z wbudowanym flashem tez masz opoznienie (o ile nie masz K3II) ?

Wydaje mi się, że też było. Jutro sprawdzę.
 
Bizarre  Dołączył: 04.02.2018
Cytuj
kerad napisał/a:
A jak działa tryb seryjny z błyskaniem?


Lampa w trybie seryjnym działa, ale oczywiście przed 1wszym zdjęciem jest opóźnienie.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Przełącz na X-synch i zobacz, czy dzieje się to samo. Pamiętam, że w którymś aparacie też mi się pojawiło opóźnienie (nagle, nie wiem czemu), później coś poprzestawiałem i zaczęło działać normalnie. Miałem ten problem albo z k10d, albo z K-5 ;-)
 
Bizarre  Dołączył: 04.02.2018
Cytuj
Fenol napisał/a:
Przełącz na X-synch i zobacz, czy dzieje się to samo. Pamiętam, że w którymś aparacie też mi się pojawiło opóźnienie (nagle, nie wiem czemu), później coś poprzestawiałem i zaczęło działać normalnie. Miałem ten problem albo z k10d, albo z K-5 ;-)


Przestawiałem już chyba wszystko, nic to nie dało. W manualu lampa błyska natychmiastowo, w TTL, z HSS jest opóźnienie.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Bizarre, a nie masz ustawione: "wyzwolenie lampy, po ustawieniu ostrości"? W manualu nie ma to znaczenia, przy AF już tak. Pzdr.
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
powalos napisał/a:
Bizarre, a nie masz ustawione: "wyzwolenie lampy, po ustawieniu ostrości"? W manualu nie ma to znaczenia, przy AF już tak. Pzdr.


To nie to. Ostrość może już być ustawiona, ale opóźnienie i tak występuje.
W moim K-3 tak samo to działa nawet z wbudowaną lampą.

Jedynie ustawienie błysku ręcznego M robi zdjęcie bez opóźnienia.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach