michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
lorank napisał/a:

W trybie M naciśnij "zielony guzik", aparat wtedy przymknie szkło do ustawionej przesłony...

Nie przymknie, bo nie ma jak. To jest szkło M42 (jupiter9). Wydaje mi się że nawet nie ma bolca do popychacza przysłony, za to ma podwójny pierścień przysłon - jednym ustawia się roboczą przysłoną (ale obiektyw jest otwarty) a drugim pierścieniem, jednym ruchem domyka się do zadanej przysłony.
 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
dexter napisał/a:
chyba że zmienie na f=8 albo 16 to zazwyczaj jest zbyt ciemno by wyłapał ostrość

Rozumiem w takim razie, że jak napisał niżej
plwk napisał/a:
Trzeba zablokować popychacz przysłony i na Av można pracować na przysłonie roboczej.

pracujesz z zablokowanym popychaczem przysłony? Bo wtedy rzeczywiście będzie tak jak piszecie :), tzn. aparat zmierzy światło które wpada przez przymkniętą przysłonę.

[ Dodano: 2010-01-30, 15:20 ]
michal5150 napisał/a:
Nie przymknie, bo nie ma jak. To jest szkło M42 (jupiter9).

Sorki - masz rację. Nie zwróciłem uwagi że to M42, tylko domyślnie zacząłem pisac jak to jest w przypadku manuali z bagnetem K.
 

dexter  Dołączył: 09.11.2009
Cytuj
Cytat
dexter napisał/a:
chyba że zmienie na f=8 albo 16 to zazwyczaj jest zbyt ciemno by wyłapał ostrość


Rozumiem w takim razie, że jak napisał niżej plwk napisał/a:
Trzeba zablokować popychacz przysłony i na Av można pracować na przysłonie roboczej.


pracujesz z zablokowanym popychaczem przysłony? Bo wtedy rzeczywiście będzie tak jak piszecie :), tzn. aparat zmierzy światło które wpada przez przymkniętą przysłonę.

[ Dodano: 2010-01-30, 15:20 ] michal5150 napisał/a:
Nie przymknie, bo nie ma jak. To jest szkło M42 (jupiter9).


Sorki - masz rację. Nie zwróciłem uwagi że to M42, tylko domyślnie zacząłem pisac jak to jest w przypadku manuali z bagnetem K.


czyli nie muszę już niż ustawiać? Blokowany popychacz tyczy się obiektywów z bagnetem K - z tego co zrozumiałem?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
dexter napisał/a:
Blokowany popychacz tyczy się obiektywów z bagnetem K

Dotyczy obiektywów M42
 

grzegorzgr  Dołączył: 13.11.2009
Cytuj
dexter napisał/a:
Blokowany popychacz tyczy się obiektywów z bagnetem K -
i obiektywów z gwintem M 42 gdzie przysłone można tylko ustawić do wartosci roboczej tylko poprzez trwałe zablokowanie popychacza, bolca. np helios 44m-4
 

dexter  Dołączył: 09.11.2009
Cytuj
przy Jupiterze -9 nie ma popychacza jest podwójny pierścień przysłony. W przypadku gdybym miał np Heliosa, to przy nim musiałbym się pobawić w blokowanie..

Chyba już wszystko rozumiem o co chodzi :)
 

szakallo  Dołączył: 12.06.2009
Cytuj
Sorry że odgrzebuję a do tego zapytam o inny aparat
Czy w K-x też może być potrzebny bajer z stykaniem styków w puszce
Bawiłem dziś się moim nowiutkim K-xem z obiektywem M42 i jakoś nie radzi sobie z pomiarami wszystkie zdjęcia trzeba podbijać gdzieś +2
Czy chodzi też o ten sam patent
czy puszce nic się nie stanie?
Podłączyłem starego MC beroflexa 28/2,8 i bidnie wyglądają te zdjęcia

Pozdrawiam

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
szakallo napisał/a:
Czy w K-x też może być potrzebny bajer z stykaniem styków w puszce
Bawiłem dziś się moim nowiutkim K-xem z obiektywem M42 i jakoś nie radzi sobie z pomiarami wszystkie zdjęcia trzeba podbijać gdzieś +2
Czy chodzi też o ten sam patent

Tak
szakallo napisał/a:
czy puszce nic się nie stanie?

Nie
 

python28  Dołączył: 09.11.2009
Cytuj
To dość dziwne że zdjęcia musisz podbijać mam k-xa i kilka obiektywów M42 i w żadnym nie ma takiego problemu, zdjęcia robię w manualu a czas ustawiam sobie do danej przysłony przyciskiem +/- i zawsze wychodzi dobre zdjęcie.
 

szakallo  Dołączył: 12.06.2009
Cytuj
nie wiem czy mam dobrze w opcjach ale w av zdjęcia robi niedoświetlone o jakieś 2,5EV
jak możesz napisz co masz włączone w opcjach przy manualnym trybie i Av
A trochę dziwne jest to że kręcąc trybami np z Av na Tv nadal wyświetla się Av tak samo jest z Sv oczywiście mówię o M42
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
szakallo
w trybie M wychodzi ok, zielonym guzikiem mierzysz światło i ewentualnie korygujesz sobie czasem
w Av wychodzi niedoświetlone, chyba że pokombinujesz ze stykami
ja robię zdjęcia w trybie M i stwierdzam że jest to dla mnie nawet wygodniejsze
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W M jest OK, w Av trzeba zewrzeć styki aby było dobrze.
 

szakallo  Dołączył: 12.06.2009
Cytuj
Naciskająć zielony w trybie M nic się nie dzieje
żadnego pomiaru nie mam
po prostu nic sie nie dzieje

Edit
Ok już po problemie
Znalazłem
zrobiłęm restart ustawień i powrócił do użycia pierścienia przesłony dlatego nie działało
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
szakallo
musi działać nie ma innego wyjścia
podam Ci jak ja mam ustawione w menu: funkcja zielonego przycisku, pozycja "Działanie w trybie M" - TvShift

edit
ustawienie pierścienia przysłony na dozwolone, ale o tym już wiesz :-)
 

szakallo  Dołączył: 12.06.2009
Cytuj
Dziękować :mrgreen:
 
Mikewrc  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Drodzy,

Podepnę się pod temat. Dzisiaj testowałem używanego Pentaxa K3 II i po podpięciu obiektywów manualnych, np MC Zenitara 28/16 i 50mm/1.7 Asahi migała literka przesłony na wyświetlaczu i nie dało się zrobić zdjęcia w żadnym trybie. Czy K3 nie działa z manualami z bagntem K? W opisie widziałem, że powinien. Podpowiecie?

P.s. mam k10d i oba działają bez problemu w trybie Av i M
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
A słynny "zielony guzik"?
Panuje tu przekonanie że Pentax działa ze wszystkim ;-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Trzeba też włączyć w menu użycie obiektywów z pierścieniem przysłon.
 
Mikewrc  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Dzięki. Będę testował 👍

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach