M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Dxo filmpack nie edytuje raw. Tworzy kopię-jpg,tiff.
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
juzer napisał/a:
powalos napisał/a:
Ponownie można zdobyć klucze do Dxo FilmPack 5
Fajne to i urzekło mnie swoją prostotą. Gdzieś wycztałem, że można wykorzystać do obróbki rawów, ale ja nie widzę takiej możliwości. Proszę o potwierdzenie lub wskazanie odpowiedniej opcji.

FilmPack5 musi być dodany do DxO Optics lub nowszej wołarki DxO Lab. Pojawia się wtedy dodatkowa zakładka Color rendering i tam można bawić się rożnymi symulatorami filmów...
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
zuka68, film pack działa jako oprogramowanie typu wtyczka, ale też jako samodzielne. Niczego nie potrzeba instalować dodatkowo. Jako samodzielny soft nie widzi RAW. Do otwarcia RAW potrzbny jest program matka, np DXO czy LR.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Jeśli kogoś to interesuje, to ukazał się nowy GIMP w wersji 2.10. Oczywiście to nadal NIE JEST klon PSa (nigdy nim nie był i nigdy nie będzie), ale mimo to sam GIMP to wciąż potężne narzędzie, w którym można zrobić z obrazkiem naprawdę wiele. Poprzednia stabilna wersja nosiła numer 2.8.x i choć 'skok' numerka wersji w nowej odsłonie nie jest jakiś znaczący, w praktyce w GIMPIe zaszły kolosalne zmiany, od małej rewolucji w interfejsie zaczynając, a na usprawnionych bibliotekach graficznych (GEGL), lepszym wykorzystaniu wielu wątków procesora (u mnie na Ryzenie 1800X śmiga, aż iskry idą :-) ) i nowych filtrach kończąc. Jeśli ktoś należy do tej całkiem sporej grupy użytkowników, którzy 95 procent swoich zdjęć obrabiają 'wystarczająco' na etapie wołarki RAW, zaś w warstwy, maski i zaawansowane filtry znane z PSa bawią się bardzo sporadycznie - IMHO z GIMPem warto się zaprzyjaźnić. A już na pewno go wypróbować - to nic nie kosztuje (dosłownie).
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Apas, donosił już o tym Zbyma72age w tym wątku: http://pentax.org.pl/view...1316581#1316581
Kolega Zbyma72age jest pasjonatem GIMPa i od czasu do czasu wrzuca na naszym forum linki do ciekawych poradników: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=50100

Ja pamiętam GIMPa w wersji 0.60, kiedy był jeszcze w powijakach. Na dysku mam jeszcze sporo plików XCF, z czasów kiedy intensywnie się tym programem bawiłem. Dzisiaj wystarczają mi Lightroom i PhotoScape.
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
Gimpa nie zapomnę. A kysz....
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Apas, donosił już o tym Zbyma72age w tym wątku: http://pentax.org.pl/view...1316581#1316581
Kolega Zbyma72age jest pasjonatem GIMPa i od czasu do czasu wrzuca na naszym forum linki do ciekawych poradników: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=50100

Ja pamiętam GIMPa w wersji 0.60, kiedy był jeszcze w powijakach. Na dysku mam jeszcze sporo plików XCF, z czasów kiedy intensywnie się tym programem bawiłem. Dzisiaj wystarczają mi Lightroom i PhotoScape.

Przepraszam, umknęło mi... Rzadko tu ostatnio zaglądam a i czasu na czytanie wszystkiego mniej, niż bym sobie życzył :oops:

[ Dodano: 2018-05-16, 22:47 ]
Penteusz napisał/a:
Gimpa nie zapomnę. A kysz....

Podobno najlepiej pamięta się najlepsze przeżycia :evilsmile:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W pracy czasem używam GIMPa. Dzisiaj sobie zaktualizuję.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
na Ryzenie 1800X śmiga, aż iskry idą

Na jakiej płycie głównej go masz i z jakim chłodzeniem?
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
DxO OpticsPro 11 po raz kolejny za darmo:

https://www.dxo.com/us/digitalcamerauk

Przy okazji po skorzystaniu z darmowej licencji dostajemy zniżkę na obecne produkty:

DxOPhotoLab ESSENTIAL EDITION za 99$ i ELITE EDITION za 149$ ;-)
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Apas napisał/a:
na Ryzenie 1800X śmiga, aż iskry idą

Na jakiej płycie głównej go masz i z jakim chłodzeniem?

Płyta to Gigabyte GA-AB320-Gaming 3, chłodzenie zaś to nic nadzwyczajnego, bo zwykły Cooler Master TX3 EVO. Całość śmiga bez problemu, choć z płytą i procesorem musiałem nieco na początku powalczyć - trafił mi się procek podatny na 'soft lock-up' gdy komputer przez kilka minut pracował na jałowym biegu. Pomogło wyłączenie funkcji 'cicho i chłodno' w biosie, natomiast ustawienie wyższego zasilania układu podczas przejścia w tryb jałowy całkowicie wyeliminowało problem. To drugie pojawiło się dopiero z którąś kolejną aktualizacją BIOSu dla płyty, ale od tego czasu zero problemów, choć zapewne kosztem minimalnie wyższego zużycia prądu w iddle. Nawet podczas renderowania złożonej sceny z Blendera procesor nie nagrzewa się ponad 82 - 83 stopnie, choć wiatraki stają się już słyszalne. Renderowanie video FHD z plików 4K podgrzewa CPU do jakichś 70 stopni. Do wyświetlania pulpitu dodałem Polarisa RX-550, który na każdym Kernelu powyżej 4.15 działa świetnie OOTB - w efekcie mam bardzo wydajną i stabilną platformę pod Antergosa.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
trafił mi się procek podatny na 'soft lock-up' gdy komputer przez kilka minut pracował na jałowym biegu

Dla Ryzenów początkowo zalecane było wyłączenie oszczędzania energii w systemie operacyjnym. Potem AMD zrobiło profil do zainstalowania w systemie.
Jestem na etapie kompletowania części dla Ryzena 2600X. Dzisiaj dotarła płyta główna ASRock Fatal1ty X370 Gaming X. Jako chłodzenie użyję SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Apas napisał/a:
trafił mi się procek podatny na 'soft lock-up' gdy komputer przez kilka minut pracował na jałowym biegu

Dla Ryzenów początkowo zalecane było wyłączenie oszczędzania energii w systemie operacyjnym. Potem AMD zrobiło profil do zainstalowania w systemie.
Jestem na etapie kompletowania części dla Ryzena 2600X. Dzisiaj dotarła płyta główna ASRock Fatal1ty X370 Gaming X. Jako chłodzenie użyję SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2.

Sądzę, że będziesz zadowolony. Mój Ryzen cierpiał na dolegliwości wieku dziecięcego a mimo to uważam tę inwestycję za bardzo udaną - używam oprogramowania, które jest w stanie wykorzystać każdy wątek dostępny w systemie, zarówno CPU jak i GPU i w porównaniu z moim starym systemem (Intel i7 Skylake) różnica na plus jest kolosalna.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
Gigabyte GA-AB320-Gaming 3

Chyba Gigabyte GA-AB350-Gaming 3, płyty z serii Gaming nie występują z najsłabszymi chipsetami.
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Fenol napisał/a:
DxO OpticsPro 11 po raz kolejny za darmo:

Właśnie tego akurat potrzebuję.
Dzięki! :-B :-B
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
Do jutra 19-10-18, do 9:59 Focus Projects 3 Pro (program do focus-stacking)

https://www.giveawayofthe...projects-3-pro/
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Dzięki - wygląda rozsądnie!
 

martinis  Dołączył: 01.03.2016
Cytuj
Również dzięki za Focus Projects!
A poza tym, może się komuś przyda: Color Projects 4 na sharewareonsale, jeszcze przez 28 dni:
https://sharewareonsale.com/s/franzis-color-projects-professional-giveaway-coupon-sale
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
a zna ktoś może feewarowy program, który połączy mi n zdjęć ( rysunków ) w jedno ? Mam program, który potrafi obliczyć zasięg cienia w zabudowie w ciągu jednego dnia i wygenerować odpowiedni obraz z zasięgiem. Potrzebuję taki obraz dla całego roku czy ośmiu miesięcy - mogę wygenerować obrazy zasięgów cienia dla np 52 niedziel - ale potem trzeba by to jakoś połączyć w jeden obraz, a nie wiem jak i czym to ugryźć.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
ImageMagick
convert -append (łączy w pionie)
convert +append (łączy w poziomie)
montage -mode concatenate -tile 1x (łączy wg parametru tile - 1x to kolumna akurat)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach